Bellek teknolojisinde devrim!

Daha küçük, daha basit ve daha dayanıklı bellekler üretmek için bilim adamlarından şaşırtıcı keşif!

Flash bellekler ve ufak veri depolama aygıtları artık hemen her bilgisayar kullanıcısının vaz geçemediği araçlar. Çoğumuz artık cebimizde bir USB flash bellek olmadan evden çıkmaz olduk. Her geçen gün daha da ufalan ve kapasiteleri artan bu bellekler iş dünyasının da vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Fakat ufak olmaları dayanıklılık gibi bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Bilim adamları bu sorunları çözmek için uğraşmaya devam ederken, çözüm hiç beklenmeyen bir yerden yani doğanın tam kalbinden geldi. Yeni araştırmalar ince grafit yapraklarından oluşan grafin maddesinin, kullanılan bellek malzemelerinden çok daha uygun olduğunu ortaya koydu. Grafit, aslında uzun zamandır insanların kullandığı bir madde. Örneğin kurşun kalemlerin içleri kil ile sertleştirilmiş grafinden başka bir şey değil. Grafin ise, ince grafit tabakaları olarak tanımlanabilir.

Rice Üniversitesi'nden iki bilim adamı, grafin kullanılarak üretilen belleklerin günümüz flash belleklerden 5 kat daha ince ve çok daha basit bir yapı ile oluşturulabileceğini ortaya koydular. Üstelik şu anda kullandığımız belleklerin son derece hassas olmasına karşın, grafinden imal edilen bellekler -75 ile +200 derece arasında sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor. Ve belki de en önemlisi grafinin hava ve su geçirmeyen bir yapıya sahip olması, bu maddenin nükleer cihazlar ve uzay gemilerinde çok daha kullanışlı olmasını sağlıyor.

Sonraki Haber

Forum