Küçük kapasiteli sabit diskler daha mı fazla bozuluyor? Cevap, çok da basit olmayabilir

Yapılan yeni bir araştırma, sabit disklerin kapasiteleri büyüdükçe daha az arıza yapma ihtimallerinden bahsediyor. Peki ama bu kanıya varmak için elimizde yeterli veri var mı?

Bulut yedekleme ve depolama yönetimi şirketi Backblaze'den alınan yeni veriler, bir sabit disk sürücüsünün (HDD) nasıl bozulabileceğine dair bazı önemli ipuçları veriyor. Backblaze blogunda yayınlanan bir raporda, Backblaze'in “bulut depolama savunucusu” Andy Klein, bir diskin yaşının arızayı tahmin etmede önemli bir faktör olarak görüldüğünü söylüyor.

Şirketin depolama amacıyla kullandığı 230.921 diskinin istatistiklerine göre, daha küçük diskler (4-10 TB arası) daha büyük olanlardan (12-16 TB) daha sık arızalanıyor. Ancak bu disklerin aynı zamanda daha eski olduğunun da altı çiziliyor.

Yüzeysel olarak bakıldığında, Backblaze verileri, portföyündeki en küçük Seagate ve Toshiba disklerinin arızaya en yatkın diskler olduğunu gösteriyor ve her iki satıcının ürünleri, şirketin 2022'nin 3. çeyreğindeki tüm disk arızalarının %3,64'ünü oluşturuyor.

Ancak Klein, bu satıcılardan aldığı bazı disklerin neredeyse sekiz yıl gibi uzun sayılabilecek bir süre boyunca hizmet verdikten sonra “çok saygın” yıllık arıza oranlarını (AFR'ler) övüyor ve özellikle Seagate disklerinin iş konuşlandırması için uygun olduğunu söylüyor: Genel olarak, Seagate diskleri daha ucuz. Ve arıza oranları tipik olarak kullanım ömürleri boyunca onları seçeneklerin dışında bırakacak kadar yüksek değil.

Klein, Backblaze’in 2023'te daha küçük disklerini daha büyük disklerle değiştirmesi gerekeceğine de inanıyor.

Sonuç olarak, rakamlar bize küçük disklerin daha fazla arıza yaptığını söylese de, işin içine yaş faktörü girdiği için kesin bir kanıya varmak mümkün değil. Bu tür bir boyut - arıza oranı ilişkisinin kanıtlanabilmesi için, Backblaze'in sabit disk portföyünün giderek daha büyük disklere aktarılmasını beklememiz gerekiyor.

Sonraki Haber

Forum