Aynı şarkılardan bıktıysanız kaçırmayın
Hep aynı şarkıları dinlemekten sıkıldınız mı? İnternet üzerinde ücretsiz çözümler var
Geçen gün tesadüfen yukarıdaki dilber ile tanışmam ve güzel birkaç şarkısını bulmamın ardından harekete geçtim ve sizlerle paylaşmak üzere internet üzerindeki radyo istasyonları hakkında biraz araştırma yaptım.
Yok hayır bunlar bildiğiniz radyo istasyonları gibi değil. Belki bir kısmınızın bir süredir denediği, bir kısmınızın ise yeni tanışacağı sistem, kullanıcıların yeni şarkılar, şarkıcı veya gruplar tanımasına yardımcı oluyor.
Nasıl bir sistem?
Aslında sistem çok yeni sayılmaz. Uzunca bir süredir kullanılıyor. Ama son zamanlarda popülerliği ve benzer tarzdaki sitelerin artması nedeniyle dikkat çekici ve haberi olmayanlar için ziyarete değer.
Bu tarz sitelerde internetteki radyo yayını ve bilgisayarınıza dosya indirmeden anlık olarak çalınan müzikleri kişisel zevklerinize göre belirleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda siteler size yeni müzik ve sanatçıları tanıma fırsatı da sağlıyor. Tanınmayan sanatçılar da internet sayesinde çok daha büyük kitlelere hitap etme şansı yakalıyorlar.
Bu şarkıya benzer birşeyler çal
Bu şarkıya benzer birşeyler çal
Olayın basit bir kurgusu var. Siteye girip üye oluyorsunuz ve sevdiğiniz herhangi bir grup, şarkı veya şarkıcı ismini girerek dinlemek istediğiniz müzik türünü belirliyorsunuz. Size o müzik tarzında başka bir şarkı çalmaya başlıyor. Ardından da yine aynı türde bir diğeri. Böylelikle benzer türde farklı sanatçılardan yeni parçalarla tanışabiliyorsunuz.
Dilerseniz o an çalan şarkıyı beğenmediğinizi belirtip bir daha çalmasını engelleyebilir veya şarkıyı sevdiyseniz onun benzeri daha çok şarkı çalınsın diyebilirsiniz. Kısacası sisteme "bana bu şarkıya benzer birşeyler çal" diyorsunuz. O da size yardım edip rastgele önerilerde bulunuyor.
Bu şekilde kendinize birden fazla kanal oluşturup farklı müzik tarzlarını o zamanki ruh haline göre dinleme şansı yakalayabilirsiniz. Ya da favori listenizi oluşturup internet üzerinde saklanmasını sağlayabilirsiniz.
MySpace tarzı sitelerdeki arama özelliklerini de barındıran kişisel radyo istasyonlarınız, bu tarz sitelerden farklı olarak müzik zevkinize yön vermenize ve müzik sayfanızı kişiselleştirmenize de imkan tanıyorlar.
Hemen hemen hepsinde "bu şarkı güzel" veya "bunu sevmedim" tarzında seçimler yapabiliyorsunuz. Ancak siteleri birbirinden ayıran bazı yönleri de var. İncelediğimiz birkaç sitenin özelliklerine ve buralarda neler yapabildiğimize bir göz atalım.
Pandora
Pandora
İşte beni Joanna ile tanıştıran site. Aynı zamanda bu sistemi kullanmaya başlayan en eski sitelerden birisi. Bu tarzdaki sitelerin çoğunda olduğu gibi Pandora'da da kendinize ücretsiz bir hesap yarattıktan sonra sanatçı veya şarkı ismi giriyorsunuz. O da size kişisel istasyonunuzu yaratıyor.
Pandora hakkında, bu tarzdaki sistemi kullanmaya başlamak için doğru adreslerden birisi diyebiliriz. Aslına bakarsanız çok bilindik isimlere fazla rastlamıyorsunuz. Ancak seçilen müzikler gayet tatmin edici.
Zaman zaman seçtiğiniz müzikle çok alakası olmayan tarzlarla veya hoşunuza gitmeyecek şarkılarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bunun nedeni şarkıların seçilirken müzik türü veya sanatçıdan çok yapısal benzerlikler taşımasına dikkat edilmesinden kaynaklanıyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda "Guide Us" kısmından şarkıyı beğenip beğenmediğinize dair seçeneği işaretleyebiliyorsunuz. Böylelikle daha doğru sonuçların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Music Genome Project adı altında başlatılan projede şarkıcı veya şarkılar hakkında yazılan blog sayfaları kullanıcılara bilgi veriyor. Pandora az sonra okuyacağınız Last.fm sitesinde olduğu gibi bir sosyal arkadaşlık ağı içermiyor. Ancak onu bu derecede popüler yapan şey eklentileri ve üzerinde bazı masum aldatmacaların (başka sitelerdeki sayfalarınızda Pandora'yı kullanabilme gibi şeylerin) uygulanabiliyor olması. Bunun hakkında da internet üzerinde LifeHacker blog sayfasında olduğu gibi pek çok yerde bilgiye rastlamanız mümkün.
Last.fm
Last.fm
Az önce de bahsettiğimiz gibi Last.fm'i ayıran en önemli özelliği site üzerinde sosyal arkadaşlık ağı da barındırıyor olması. Aynı zamanda bilgisayarınıza indirebildiğiniz bir yazılım yardımıyla sisteme kendiniz hakkında bilgiler aktarabiliyorsunuz. Windows, Mac ve Linux için sürümleri bulunan yazılım, Last.fm sunucularına sizin müzik zevkinizle ilgili bilgileri yollayarak profilinize eklenmesini sağlıyor.
Dilerseniz şarkılara etiket verebilir veya onları sevdiğinizi ya da beğenmediğinizi de belirtebilirsiniz.
Scrobbling denilen bu bilgi verme yönteminde hangi tür müziği veya hangi şarkıcıları daha çok dinlediğinizi görebilir, dinlediğiniz şarkıların profilinizde görüntülenmesini sağlayarak diğer kullanıcıların da profiliniz üzerinden sizin müzik zevkinizi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Müzik seçimleriniz hakkında yazacağınız yazıların yanında gruplara üye olup benzer zevkteki insanlara katılabilirsiniz. Hatta sizin civarınızda diğer Last.fm üyelerinin organize edeceği herhangi bir etkinlik olup olmadığına da göz atabilirsiniz.
Bu arada bir şarkı için seçim yapmanız gerekiyorsa, şarkı çaldığı esnada bu seçimi (şarkı güzel, beğenmedim, bu şarkının etkiketi şu olsun gibi) yapmak durumundasınız. Aksi takdirde bu şansı o şarkıya tekrar denk gelene kadar kaçırıyorsunuz.
Slacker
Slacker
Slacker.com da sosyal arkadaşlık özellikleri barındırmayan müzik keşif sitelerinden birisi.
Kişisel radyo özellikleri olarak istasyonlarınızı yaratıp birden fazla şarkıcı veya şarkıyı seçebiliyorsunuz. Ardından popülerliğini belirleyip, yıllara göre veya favorilerinize göre kanallar yaratabiliyorsunuz.
Halen Beta sürümde bulunan Slacker'da şu an şarkı dinlemeniz için illa üye olmanız da şart değil. Ancak üye olmazsanız haliyle kendi müzik kütüphanenizi oluşturma veya kanallarınızı açma şansı da bulamıyorsunuz.
Sadece siteyle yetinmeyecekler
Sitenin müzik kütüphanesi ise oldukça kapsamlı. Getirilen müziklerin birbiriyle uyuşma oranı da çok yüksek. Slacker.com yine de klasik bir "kendi istasyonunu oluştur" tarzından daha fazlasını yapmayı düşünüyor. Sitede yer alan açıklamalara göre ilerleyen dönemde siteye bazı eklentiler yapılacak.
Mevcut Slacker Player yanına bir de paralı müzik kutusu eklenecek. Aylık 7.50$'lık bir ücrete daha özel bir müzik hizmeti verilecek.
MP3 çalar şeklinde çıkaracakları WiFi özellikli cihazla bilgisayarınızdan kişisel istasyon bilgileriniz alınıp bu müzikçalarda şarkılar dinlenebilecek. Cihazın MP3, WMA ve video oynatma becerileri olması bekleniyor. Fiyatı ise depolama kapasitesine göre değişecek.
2007'nin ikinci yarısında araç kiti de çıkaracak olan Slacker, uydu üzerinden aracınıza da erişecek.
Slacker.com kolay kullanılan bir arayüze sahip. Pek çok bilgiye birbirine çok yakın bağlantılar sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Bunların arasında albüm, şarkı veya şarkıcı bilgileri de var.
TagWorld
TagWorld
Aslında TagWorld.com sadece müzik üzerine kurulmuş bir site değil. Adından da anlaşılabileceği gibi etiket sistemiyle çalışıyor. Siteye yüklenen müzikler, fotoğraflar, videolar, sitedeki gruplar veya blog sayfaları etiketlerle fişleniyor. Site üzerinde bu etiketlere göre arama yaptığınızda da ilgili sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.
Last.fm'de olduğu gibi burada da sosyal arkadaşlık ağı oluşturmak adına kişilerden bilgi toplama işlemi gerçekleştiriliyor. Müzik keşif sayfalarında ise ağdaki insanların en çok izlediği, dinlediği, oyladığı veya ziyaret ettiği gibi kriterlere göre en gözde şarkı veya şarkıcılara ulaşma şansınız da var. Aynı zamanda istediğiniz müzik türüne göre bağlantılara tıklayarak ilerleyip kısa müzik örneklerini dinleyerek seçim yapabiliyorsunuz.
Biraz uğraştırıyor ama işe yarar
Kısacası TagWorld'de diğer sitelerde olduğu gibi arkanıza yaslanıp sırada geleni dinleyeceğiniz tarzda bir müzik keşif işlemi yok. Daha çok siz araştırıp bulup ilerliyorsunuz, ondan sonra size bazı önerilerde bulunuyor.
Müzik arama işleminin sosyal arkadaşlık olayına katkısı da pek yok gibi. Burada bir istasyon veya favori listesi gibi bir şey kaydedemiyor veya başkalarıyla bunları paylaşamıyorsunuz. Böyle olunca tabii ki diğer kullanıcıların zevklerini görme şansınız da bulunmuyor.
Live365
Live365
Birkaç yıl öncesine kadar Live365.com için bir müzik portalı diyebilirdik. Wikipedia'ya göre 6500 civarında istasyona sahip olan site çok çeşitli parçalardan oluşan müzik koleksiyonu için bir erişim kaynağı.
Arkadaşlık ağı burada yok. Sadece kısıtlı seviyede kişiselleştirme yapılabiliyor. Ancak oldukça geniş bir kaynağa sahipler.
Hoşlandığınız şeyleri bulmak için temel anlamda biraz sıkıcı da olsa istasyon listeleri üzerinden ilerlemeniz gerekiyor. Aradığınız tarzı bulduğunuzda ise iş biraz daha kolaylaşıyor. Bunu sayfanıza ekleyebiliyorunuz. Böylelikle farklı kullanıcılara müzik zevkinizi gösterebildiğiniz gibi onların sayfaları üzerinden farklı müziklerle de tanışabiliyorsunuz.
Sitede bir de "önerilenler" sayfası var ama çok geniş bir içeriğe sahip diyemeyiz. Arama sayfaları ise size bir miktar daha hız katabilir.
Biraz duygusal
Live365 istasyonları biraz ticari radyolardan oluşuyor. Yani bir şarkıyı dinlerken müzik bilgilerinin yanında bazı reklamlara da katlanmanız gerekiyor. Eğer reklamlardan kurtulmak istiyorsanız ya da daha geniş özelliklere (daha kaliteli ses vs gibi) sahip bir istasyon listesi kullanma amacındaysanız VIP üyeliğe geçip aylık 5.95$'lık bir fiyata daha farklı hizmetler alabilirsiniz.
LAUNCHcast
LAUNCHcast
Yahoo'nun LAUNCHcast'inin özellikleri biraz Live365'e benziyor. Burada da türler ve ilgi alanlarına göre oluşturulmuş hazır istasyonlar üzerinden ilerliyorsunuz. Ancak kişiselleştirme ve arkadaş ağı özellikleri kolay kullanımlı arayüze başarıyla eklenmiş. Ayrıca sanatçı veya şarkılara oy da verilebiliyor.
Son çalışnan şarkıları görebilir ve onlara oy verebilirsiniz. Gezindiğiniz sayfaların önizleme kutuları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Tabii ki bu zorunlu değil. Ancak siz oy vermezseniz rastgele çalacak olan şarkılar için de Yahoo'yu suçlamayın. Çünkü zaman zaman çok alakasız türler de arka arkaya gelebiliyor.
Sosyal ağ ise istasyonunuzu oluşturduğunuzda işin içine giriyor. Müzik seçimlerinizi herkesin görmesi için ziyarete açabiliyorsunuz. Arkadaşlarınıza e-posta ile sayfaları iletebilir, belirlediğiniz kişilerin istasyonunuza etki etmesine (oylama vb. ile) imkan tanıyabilirsiniz.
Hayal kırıklıkları
Bu güzel özelliklere karşın bazı hayal kırıklıkları da yok değil. Bunların başında sadece Internet Explorer için kullanılıyor olması geliyor. Nitekim sayfa Firefox ile açmayı denediğimde hata mesajı verip sadece IE'nin kullanıldığını anlatan sayfaya bağlantı ile beni yönlendirdi.
Bir diğeri de temel sürümü ücretsizken LAUNCHcast Plus adıyla satılan ve daha fazla istasyon, daha geniş sosyal ağ özellikleri gibi fonksiyonlar barındıran sürümü "aylık" 3.99$'a (veya yıllık 35.88$'a) sunuluyor. Bu da bazı güzel ve işe yarar özelliklerin sadece parayla elde edilebileceği anlamını taşıyor.