Ay'a yeni bir "zaman kapsülü" gönderiyoruz

Bilim insanları, Ay'a bir zaman kapsülü göndermek için NASA ile birlikte çalışıyor. 24 safir diskten oluşacak kapsül 170 milyar piksel üzerine basılmış 'insanlığın özünü' içerecek. Peki ama bunları kim okuyacak?

Fransız mühendis Benoit Faiveley liderliğindeki uluslararası bilim insanları, araştırmacılar, tasarımcılar ve sanatçılardan oluşan bir ekiple NASA arasındaki bir işbirliğinin sonucu olarak Ay’a başka bir zaman kapsülü bırakılması planlanıyor.

Ay Sığınağı” (Sanctuary on the Moon) adı verilen proje, NASA’nın iddialı Artemis CLPS programının bir parçası ve UNESCO ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından destekleniyor.

Ay Sığınağı, 24 safir diske “insanlığın özünü” kazımayı amaçlıyor. Şu anda Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nda (CEA) kazınmakta olan diskler, disk başına 7 milyara kadar mikropiksel ile türümüzün bir portresini çizecek.

Bu proje, erkek ve dişi genomları formundaki kolektif insan ‘tarifinin’ ilk kez başka bir dünyaya taşınması olacak. Proje, bilgi ve kültürümüzün evrensel sembollerini kullanarak gelecek nesil insanlara ve var olabilecek diğer akıllı yaşam formlarına anlaşılır bir mesaj aktarmayı amaçlıyor. “Kim olduğumuzun, ne bildiğimizin ve ne yaptığımızın” hikayesini anlatmayı planlayan disklerde insan genomunun yanı sıra matematik, kültür, paleontoloji, sanat ve bilimden örnekler de yer alacak.

Doğal afetlerden etkilenmeyen antik yüzeyiyle Ay, zorlu ay koşullarına uzun yıllar dayanacak şekilde tasarlanan ve NASA’nın gerektirdiği tüm uzay sertifikasyonlarını karşılayan bir konteynerin içinde yer alacak bu arşivlik zaman kapsülü için ideal konum olarak görülüyor.

NASA’nın Bilim Görevi Direktörlüğü Keşiflerden Sorumlu Yönetici Yardımcısı Joel Kearns, projeyle ilgili heyecanını dile getirerek “Sığınak’ı Ay’a götürmekten mutluluk duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Ay’daki bu uluslararası düzeydeki bilgi deposunun bugün ve gelecek nesiller için bir ilham kaynağı olacağına inanıyoruz.”

Ay Sığınağı ekibinde 11 ünlü bilim insanı, mühendis, astrofizikçi, paleontolog, kozmolog ve sanatçı yer alıyor. Proje ayrıca CNES, CEA, INRIA, BCGSC ve UNESCO gibi kuruluşlardan da destek alıyor.

Sonraki Haber

Forum