Ay’a giden yolda bir engel daha kalktı: NASA, dev roketini tamir etti
NASA, Artemis 1 görevi kapsamında fırlatacağı dev roketini tamir ettiğini duyurdu. Şimdi sırada yapılması gereken testler var.
NASA’nın Artemis 1 görevi kapsamında fırlatacağı Space Launch System (SLS) roketinin fırlatılması, iki kez, yakıt sızıntısı nedeniyle iptal edilmişti. Ekipler şimdi “hızlı ayrılma” olarak adlandırılan ve sıvı hidrojen yakıt tanklarının arasındaki bir arabirimdeki bağlantıları değiştirdiler. Bir sonraki adımda, rokete yakıt yüklenecek ve bu tamiratın işe yarayıp yaramadığı kontrol edilecek.
Onarım çalışması, 32 katlı SLS roketinin çekirdek aşamasına giden 8 inçlik bir hattaki hidrojen yakıtı sızıntısını kapatmayı amaçlıyor. Bu sızıntı, NASA'nın, ilk mürettebatsız Artemis 1'in 3 Eylül'deki fırlatma girişimini iptal etmesine neden olmuştu. Mühendisler bu bağlantıyı değiştirirken, aynı zamanda, 29 Ağustos'taki fırlatma denemesinde bir sızıntının görüldüğü 4 inçlik bir hidrojen "boşaltma hattı" üzerindeki bağlantıyı da değiştirdiler.
Onarım çalışmaları tamamlandığından dolayı, NASA şimdi SLS roketinin hidrojen sızıntılarının gerçekten giderilip giderilmediğini kontrol etmek için bir yakıt ikmali testine hazırlanıyor. Bu test 17 Eylül Cumartesi gibi erken bir tarihte gerçekleştirilebilir ve 98 metre yüksekliğindeki roketi NASA’nın, fırlatma için ihtiyaç duyduğu 736.000 galon sıvı hidrojen ve sıvı oksijenle dolduracak.
NASA, yaptığı açıklamada “Bu test, mühendislerin yeni mühürleri kriyojenik veya aşırı soğuk koşullar altında, fırlatma gününde ve bir sonraki fırlatma girişimine geçmeden önce beklendiği gibi kontrol etmelerine izin verecek” dedi ve devam etti: “Ekipler, sızıntının onarıldığını teyit edecek ve ayrıca, yer ve uçuş donanım ve yazılım sistemlerini doğrulayacak olan testi ve bir ön basınçlandırma testini gerçekleştirecek, motorları uçuş için termal olarak koşullandırmak için gerekli işlevleri gerçekleştirebilecek. Testten sonra ekipler, verileri bir sonraki fırlatma fırsatı için planlarla birlikte değerlendirecek.”