Avrupa'ya teslim olan Apple, şimdi de Çin tehlikesi ile karşı karşıya
Avrupa'ya teslim olmak zorunda kalan Apple, şimdi de Çin tehlikesi ile karşı karşıya: Çinli yetkililer, Apple'ın App Store'unu incelemeye aldı.
Geçen yıl Avrupa Birliği, Apple’ı Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çalışması kapsamında App Store’u daha açık bir hale getirmeye zorladı. Bu yasaya göre AB’deki iPhone kullanıcıları, cihazlarına üçüncü taraf uygulama mağazaları kurabilme, üçüncü taraf ödeme sistemlerini kullanabilme ve sonuç olarak dışarıdan uygulamalar yükleyebilme imkanına kavuştular. Ancak Apple ve AB arasındaki DMA mücadelesi hala devam ediyor.
Çoğu iPhone kullanıcısı bu değişiklikten faydalanmayacak olsa da, Apple’ın cihazlarını eskisi gibi kendisine özel tutmasının diğer bazı bölgelerde de zor olabileceği açık. Daha fazla bölgedeki yargı yetkililerinin App Store uygulamalarını incelemesi söz konusu. Bu incelemeler sonrasında, daha fazla bölge DMA’ya benzer kararlar alabilir.
Apple'ın App Store uygulamalarını inceleyen ülkeler listesine, şimdi Çin de eklendi. Ülke, ABD’de Başkan Trump göreve gelmeden önce bir soruşturma başlattı ancak bu soruşturma, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının büyümesiyle artık daha önemli bir gündeme dönüştü. Bu haftanın başlarında Çin, Çin’e yönelik yeni ABD tarifelerinin yürürlüğe girmesinin hemen ardından Apple’a yönelik resmi bir soruşturma duyurdu.
Bloomberg'in haberine göre Apple’a yönelik soruşturma henüz çok ileri bir seviyede değil. Devlet Pazar Düzenleme İdaresi (SAMR) şu anda Apple'ın App Store uygulamalarını inceliyor. Bloomberg’in kaynaklarına göre SAMR, geçen yıldan beri Apple yetkilileri ve uygulama geliştiricileriyle görüşüyor. Soruşturmanın ana konuları ise Apple’ın uygulama içi satın alımlardaki %30’luk komisyonu ve üçüncü taraf uygulama mağazaları ve ödeme sistemlerine getirilen yasağı içeriyor.
Bu görüşmelerin sonucuna göre, Apple’ın muhtemelen App Store’da bazı değişiklikler yapması ile incelemeler sonuçlandırılabilir. Bildirilene göre Çinli düzenleyiciler, Apple'ın App Store politikalarını soruşturan diğer düzenleyici kuruluşlarla aynı endişeleri paylaşıyor. Aynı kaynaklar, Apple'ın App Store'da değişiklik yapmaktan kaçınması halinde hükümetin resmi bir soruşturma başlatabileceğini söylüyor.
Bu, Apple’ın AB’de olduğu gibi Çin'de de App Store'u açmaya teşvik edileceği anlamına geliyor. Ancak bu sefer, Apple’ın bu karara zorlayacak DMA benzeri bir yasa uygulanmayabilir.
Yine de, bunların tamamının şimdilik spekülasyon olduğunu belirtmekte fayda var. Apple, ürünlerinin çoğunu Çin’de üretiyor ve hükümet muhtemelen Apple’ı bir dereceye kadar mutlu etmek isteyecektir. Bu yüzden AB’ye göre tamamen farklı bir durum söz konusu. Yine de Çin hükümetinin, iPhone üreticisinin ülkede kendi ekosistemi yerine Çinli ödeme sistemleri gibi daha yerel hizmetlerin kullanılmasına izin verilmesini isteyeceği tahmin ediliyor.