Diğerlerinden çok farklı bir elektrikli otomobil: ZEMin özel bir yeteneği var
Yolda giderken bir taraftan da havayı temizleyen elektrikli otomobil: ZEM (Zero Emission Mobility) ile tanışın...
Araba sürmenin karbon ayak izini azalttığı bir dünyayı hayal etmek zor. Pek çok otomobil üreticisi bu amaçla elektrikli modellere yönelse de, saha önümüzde uzun bir yol olduğu açık. Ama sıfır karbonun daha da ötesini düşünenler var. Hollanda'dan bir grup üniversite öğrencisi, dünyanın ilk karbon negatif aracı olarak adlandırdıkları bir elektrikli araba yaptı.
ZEM (Zero Emission Mobility) olarak adlandırılan araç, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nden 35 öğrenci tarafından tasarlandı ve inşa edildi. Ön ızgaranın arkasında bulunan bir çift karbon yakalama cihazı sayesinde ZEM, sürüş sırasında havadan karbondioksit emiyor. Öğrenciler, aracın her 32.000 kilometrede yaklaşık 2 kilogram karbon yakaladığını söylüyor. Bir ağaç ise yılda yaklaşık 21 kilogram karbon yakalıyor.
Teknolojinin nasıl çalıştığını, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Aracın karbon filtresi dolduğunda, toplanan karbon tekrar yakıt olarak kullanılabiliyor. Elektrikli araçlar yolda karbondioksit salmasa da, lityum pillerini üretim sürecinde büyük miktarlarda karbon salınıyor. Karbon ayrıca, pilleri şarj eden elektriğin üretimi sırasında da yayılıyor.
Eindhoven öğrencileri, ZEM'in karbon filtrelerinin karbon ayak izini dengeleyebileceğini söylüyor.