Asus'un klavye bilgisayarını test ettik...

Asus'un klavyeye sığdırdığı minik PC'si Eee Keyboard'u A'dan Z'ye inceledik. Ve sonuç...

Çok konuşuldu, sık sık ertelendi ve sonunda hazır: Asus Eee Keyboard, herhangi bir netbookta bulunan bileşenleri şık bir klavye kasası içerisinde bir araya getiriyor ve ev & ofis kullanımı için oldukça ideal. Chip Online olarak bu yeni klavye PC'yi tüm detaylarıyla inceledik.

Eee Keyboard, Asus tarafından ilk olarak yaklaşık altı ay önce duyuruldu ve görünüm açısından klavye kasası içerisine yerleştirilmiş bir bilgisayar demek mümkün. Aluminyum kaplamaya sahip full klavyenin hemen sağ tarafında 5 inçlik bir de dokunmatik ekran bulunuyor. Bu şık klavye bilgisayar yaklaşık 1000 gram ağırlığında ve üzerinde üç USB, bir HDMI, bir VGA portu ve standart ses bağlantıları bulunmakla birlikte, bilgisayar sinyalini kablosuz olarak TV'ye aktaran Ultra Wideband (Radyo sinyalleri üzerinden HDMI) sinyal göndericiye sahip. Ayrıca anakart üzerinde bir LAN portu ve "n" standardında kablosuz ağ bulunuyor. Tıpkı klasik netbooklarda olduğu gibi Eee Keyboard da Intel Atom N270 (1,6 GHz) işlemciye ve 1 GB ram belleğe sahip. İşletim sistemi olarak Windows XP Home Edition seçilmiş ve bataryası yaklaşık 4 saat kullanıma imkan veriyor. Verileriniz ise 16 GB'lık bir SSD üzerinde depolanırken herhangi bir optik sürücü bulunmuyor.

Makalemizin devamında Eee Keyboard ile ilgili detaylara ulaşabilir, dilerseniz galerimizden ayrıntılı resimlerini görebilirsiniz.

Şık görünüm & Kolay kullanım

Eee Keyboard, daha ilk bakışta kullanıcıyı etkilemeyi başarıyor. Dizüstünde kullanımı ve taşınması oldukça pratik. Üzerindeki alüminyum kaplama ise hem şıklığın hem de kalitenin izlerini taşıyor. Normalde bu tür kaliteli tasarımlar Apple veya Sony gibi şirketlerden çıkarken, bu kez Asus'tan gelmesi tasarıma büyük önem verildiğini kanıtlar nitelikte.

Bilgisayarın klavye kısmı da oldukça iyi dizayn edilmiş. Tuşlar gayet hızlı şekilde tepki veriyor ve genel izlenime artı yönde katkı sağlıyor.

Mükemmel dokunmatik ekran
Eee Keyboard'ın fiyatını yükselten en önemli özelliğin klavyenin sağ kısmında bulunan 5 inçlik dokunmatik ekran (800 x 480 çözünürlükte) olduğunu söylemek mümkün. Harici bir görüntü aygıtı olmadığında bu ekran birincil monitör olarak kullanılabiliyor fakat küçük bir ekranın getirdiği sınırlama ve zorlukları da göz ardı etmemek gerek. Bu ekranı alternatif olarak ister multimedya fonksiyonları ile uzaktan kumanda gibi, isterseniz de fare olarak kullanabiliyorsunuz. Dokunmatiğin kalitesi ve duyarlılığı gayet iyi ayarlanmış. Şayet akıllı telefon kullanıcısı iseniz alışmakta pek zorluk çekilmiyor. Çünkü Asus'un kullandığı arayüz tıpkı iPhone veya HTC'nin arayüzüne benziyor.

HD videolar ve zayıf performans

Şayet büyük masaüstü bilgisayarınızdan vazgeçip Asus'un bu küçük klavye bilgisayarını ofisinizde kullanmak isterseniz beklentilerinizi tamamıyla karşılayacaktır. Fakat ev eğlencesi yaratmayı düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğramanız muhtemel.

Aslında kablosuz HDMI oldukça hoş bir fikir ancak kısmen iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Öncelikle sinyal kalitesinin yüksek olması için Eee Keyboard'ın görüntü aygıtının görüş açısında olması gerekiyor. Film izlemek için de uzaklığın maksimum 5 metre olması gerekli. Fakat bazı durumlarda 10 metreye kadar da çıkabiliyor. Ayrıca duvarlardan iletim yapılamıyor. Testimizde normal çözünürlükteki filmler hem kablolu hem de kablosuz olarak gayet iyi çalıştı. Ancak küçük boyutlu bir SSD diske sahip olduğu için çok sayıda film sığdırmak oldukça zor. Bunların dışında Asus, HD filmleri oynatabilmek için Eee Keyboard içerisine özel bir HD yongası entegre etmiş fakat özellikleri biraz sınırlı. Sisteme önceden yüklenmiş olarak gelen Arcsoft Total Media Theatre, 720p filmleri oynatabiliyor ancak daha yüksek bir çözünürlükte takılmalar başlıyor. Full HD (1080p) çözünürlükte filmleri ise oynatamıyor. Yani ister kablolu, ister kablosuz, cihazın performansı Full HD çözünürlük için oldukça zayıf.

Zayıf performans
HD videolarda bahsi geçen performans kaybı, konu uygulamalar olduğunda da devam ediyor. Çünkü Eee Keyboard içerisinde bulunan netbook donanımları cihazın performansını büyük oranda düşürüyor. Kimi zaman programların açılması 30 saniyeyi bulurken bazı websitelerdeki betikler de oldukça yavaş çalışıyor. Aynı anda çok fazla program çalıştırıldığında da kullanılan bellek miktarı artıyor ve sistemde kasılmalara neden olabiliyor. Ayrıca oyunları da gözden çıkarmanız gerek. Çünkü Intel'in onboard ekran kartı Atom işlemciyle birleştiğinde tam anlamıyla bir oyun katili ortaya çıkıyor. Kısacası Eee Keyboard, ofis & internet uygulamalarını kullananlar ve Solitaire severler için oldukça ideal bir bilgisayar.

Sonuç ve alternatif

Eee Keyboard üretmek oldukça iyi bir fikir fakat performans konusunda zayıf olması üzücü. Bu düşük performans yüzünden bilgisayarı satın almak isteyenlerin sayısı düşebilir.

Asus, Eee Keyboard için her ne kadar kullanıcıların oturma odaları için ideal bir bilgisayar olduğunu söylese de Full HD video oynatabilen Blu-Ray oynatıcılar ve Playstation 3 gibi oyun konsolları karşısında şansı oldukça düşük. Fakat şık ve olağanüstü tasarımı bu eksilerini artıya dönüştürebilir. Ayrıca kablosuz HDMI gibi yeni teknolojileri kullanması da oldukça ilgi çekici. Fakat yurtdışı satış fiyatı 700 $ olan Eee Keyboard'ı satın almak için biraz daha beklemek daha mantıklı gibi görünüyor. Son olarak şunu belirtmek gerek: Eee Keyboard'ın bir sonraki modelinde Asus, Core i3 işlemci ve 2 GB ram gibi üst seviye netbook donanımlarını seçmeli.

Alternatif
Eee Keyboard için şimdilik karşılaştırılabilir ve benzer bir alternatif bulunmuyor. Şayet oturma odanız için HD videolar oynatabilen mini bir bilgisayar arıyorsanız Nvidia'nın Ion platformuna göz atabilirsiniz. Üzerinde bulunan Blu-Ray sürücü ile birlikte Asrock Ion 330HT-BD oldukça iyi bir alternatif ve yurtdışı fiyatı ise 550 $ civarında. Ayrıca bu modeli kablosuz klavye ve fare ile tamamlayarak ideal bir bilgisayar oluşturabilirsiniz. Görsel açıdan iyi bir kombinasyon arıyorsanız Microsoft'un Arc keyboard ve Arc Mouse modellerini kesinlikle tavsiye ediyoruz. Fiyatı ise 85$ + KDV.

Teknik Detaylar

Asus Eee Keyboard Teknik Detay Tablosu
İşlemci Intel Atom N270 (1,6 GHz)
Bellek 1.024 MB DDR2
Yonga Intel 945GSE - ICH7-M
HD Çözücü Broadcom AV-VD 904
Ses HD ses çözücü, entegre hoparlör
Sabit Disk 16 GB SSD
1 GBit LAN, W-LAN b/g/n, Bluetooth 2.1
Veri Arabirimleri 3 x USB 2.0
Video Arabirimleri VGA, HDMI, Ultra Wideband (Anten)
İşletim Sistemi Windows XP Home
Boyutlar 425x145x10
Ağırlık Yaklaşık 1100 gram
Ekran 5 inç dokunmatik (480 x 800)
Sonraki Haber

Forum