Askeri üsleri kendi kendini onaran bariyerler koruyacak

ABD Hava Kuvvetleri, askeri üssünü korumak için beton ve canlı istiridyelerden oluşan, kendi kendini iyileştiren bariyerler kullanmaya başladı.

ABD Hava Kuvvetleri, istiridyeleri çekmek için St. Andrew Körfezi sularına yerleştirilen, özel olarak tasarlanmış yapılar kullanmaya başladı. Bu yapılar sayesinde, istiridyelerin yapılara tutunarak yakınlardaki Tyndall ABD Hava Kuvvetleri Üssü’nü kasırgalardan ve gelgit dalgalarından koruyabilecek bir tür canlı beton resif oluşturması ümit ediliyor.

Rutgers Üniversitesi tarafından tasarlanan ve kıyı şeridinin açıklarındaki sığ suya yerleştirilen resifin kendi kendini onaran beton gibi davranması amaçlanıyor. Birbirine bağlı yaklaşık 800 adet beton küpü içerecek olan yaklaşık 50 metre genişliğindeki resifin ilk bölümü bir vinç tarafından şimdiden suya indirildi.

Canlı beton resiflerinin temelini oluşturan yapılar, istiridyeleri doğal olarak kendilerine doğru çekmelerini sağlayacak dalga benzeri bir desene sahip. İstiridyelerin betona tutunmasının ardından, beton hasar gördüğünde delikleri dolduracak ve betonu daha güçlü hale getirecek daha fazla istiridye çekerek kendini onaran dayanıklı bir melez resif oluşturacak.

ABD Hava Kuvvetleri, araştırmacıların ve mühendislerin söylediği şekilde çalışıp çalışmayacağını görmek için resifleri test ediyor. Bu yılın başlarında, 5. kategori bir kasırga olan Michael Kasırgası Florida'yı vurarak kıyı şeridinde büyük hasara yol açtı ve hava üssünde bulunan hangarlar zarar aldı. Hava Kuvvetleri bu deneyin kıyı şeridini daha sağlam hale getireceğini umuyor.

Fikir, istiridyelerin sığ suda kayalar ve diğer cisimlerin üzerinde toplanmaları ve zamanla gelişerek doğal deniz duvarları oluşturmak için bir araya gelme biçimini temel alıyor. Bunun nedeni, istiridyelerin yalnızca bireysel hayvanlar olarak değil, birbirlerine bağlanarak kümeler halinde büyümeleri. Araştırmacılar, istiridyelerin yerleştikleri yapıları ve doğal kümelenme davranışını birleştirerek, yeniden üretilebilir, yaşayan bir beton resifi yaratabileceklerini umuyorlar.

Sonraki Haber

Forum