ASCII Theater isimli site her gün yeni bir film yayınlıyor; ama çok farklı bir biçimde...

Sanat topluluğu MSCHF, her gün yeni bir uzun metrajlı filmin ASCII versiyonunu yayınlayacağını duyurdu. Ancak bu durumun topluluğu yasalarla karşı karşıya getirmesi mümkün.

Sanat topluluğu MSCHF internette ortalığı karıştırmaya devam ediyor. Grup, son projesi ASCII Theater ile her gün popüler bir yeni filmi ASCII formatında yayınlayacağını ve herkesin ücretsiz olarak izleyebileceğini duyurdu.

ASCII sanat filmleri yeni bir şey olmayıp internetin ilk dönemlerine kadar uzanıyor. Bu filmler, bir filmin kare kare metin karakterleri satırlarına dönüştürülmesiyle oluşturuluyor. Yani pikseller yerine metin görünüyor. Bunun en ünlü örneklerden biri, Yeni Zelandalı programcı Simon Jansen tarafından 1997 yılında tamamlanan ve halen internette mevcut olan 1977 yapımı orijinal Star Wars filminin ASCII sanat versiyonu. Ayrıca Matrix gibi ASCII filmlerinin kliplerini de YouTube'da bulmak mümkün.

Ancak tam uzunlukta ASCII filmleri oldukça az bulunuyor. MSCHF ise her gün yeni bir film yayınlamayı vadediyor. Barbie'nin ardından 2018 yapımı korku filmi Hereditary'nin ASCII versiyonu geldi. Sitenin fragmanına bakıldığında aralarında Shrek, Pulp Fiction, The Shining, The Lion King, Star Wars ve daha birçok popüler filmin ASCII versiyonlarının yer aldığı görülüyor.

MSCHF'nin pazarlama müdürü Matt Steiner yaptığı açıklamada topluluğun ASCII Theater kapatılana kadar yayın hayatına devam etmeyi planladığını söyledi. Böyle bir girişimin yasallığı konusunda ise Steiner'ın kendisi de emin görünmüyor. ASCII Tiyatrosu etrafındaki yasal belirsizlik MSCHF için cezbedici bir unsur. İnternet topluluğuna çok sayıda şirket tarafından ihtarname çekildi ve hatta Vans ve Nike gibi şirketler tarafından telif hakkı yasasıyla fazla dalga geçtikleri gerekçesiyle dava edildi.

Faydalı olsun ya da olmasın, ASCII Tiyatrosu muhtemelen telif hakkı yasasını ihlal ediyor. UCLA'da hukuk profesörü olan Xiyin Tang, yaptığı açıklamada "Bu son proje, telif hakkı sahibine film gibi telif hakkı olan bir eserin izinsiz uyarlamalarını önleme hakkı veren telif hakkı sahibinin türev eser hakkını ihlal ediyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. Ancak Tang, stüdyoların dava açma zahmetine gireceğine pek inanmıyor. MSCHF izleyicilerden ücret talep etmediği ve her bir filmi yalnızca 24 saat yayınladığı için her bir film stüdyosuna verilen gerçek zarar oldukça küçük olacaktır. 

Telif Hakkı Yasası uyarınca, sanat topluluğu mahkemeyi kaybederse, telif hakkı sahibi en fazla 150.000 dolar olmak üzere yasal tazminat alma hakkına sahip olabilir.

Sonraki Haber

Forum