Araştırmacılar, ağaçtan pil ürettiler...

Sadece kafamızı kaldırınca bile onlarcasını görebildiğimiz bu canlılar, artık pillere hayat verecek!

Bir bataryanın nasıl yapılacağına dair sahip olduğunuz bütün fikirleri unutun! Maryland Üniversitesi'nden bilim insanları, enerji saklanmasıyla özdeşleşmiş zararlı atıkları ortadan kaldıracak ve aynı zamanda güçlü olan bir batarya üzerinde çalışıyorlar. Üretilen bu bataryanın ana malzemesi ise aslında her yerde karşımıza çıkan ancak çok dikkatimizi çekmeyen bir canlı: Ağaç...

Bir kağıttan bin kat daha ince olan batarya, kalay ile kaplanmış bir şerit ahşaptan oluşuyor. Araştırmacıların söylediğine göre, bu bataryanın ucuz ve göreceli olarak bol bulunan maddelerden oluşuyor olması bataryayı özellikle güneş enerjisi gibi yüksek miktarlarda enerjiyi depolamak için ideal hale getiriyor.

Liangbing Hu ve Teng Li'nin takımındaki araştırmacılar, ilhamın ağaçlardan geldiğini söylüyorlar. Malzeme bilimi yardımcı doçenti Hu'nun sözleri, ahşabın bataryadaki görevini şöyle açıklıyor: "Ağaçları ve sonrasında ahşabı oluşturan lifler bir zamanlar mineral açısından zengin suyu barındırıyorlardı ve bu yüzden sıvı elektrolitleri saklamak için idealler. Bu durum da liflerin bataryadaki görevini sadece temel olmaktan çıkarıp, bataryanın aktif birer parçası haline gelmelerini sağlıyor."

Şu anda kullanılan, şarj edilebilen lityum bataryaların aksine ahşap batarya, çevre dostu olan sodyumu kullanıyor. Çalışmanın sahipleri sodyumun lityuma göre daha az enerji depolama yeteneği olmasına rağmen, bataryanın hesaplı oluşunun bu durumu tersine çevirebileceğini ve bataryanın halen büyük ölçekli enerji depolama görevlerinde kullanılabileceğini söylüyorlar.

Phys Org'un söylediğine göre "ahşap lifler, sodyum iyonu kullanan bataryanın 400 şarj döngüsünden fazla bir süre dayanabilmesine izin verecek uyumluluktalar ve bu durum bataryayı en uzun süre dayanan nanobataryalar arasına yerleştiriyor."

Doçent makine mühendisi Li, yaptığı basın açıklamasında "Sodyum iyonlarını kalay anotlarından geçirmek çoğu zaman kalayın temel ile olan bağlantısını zayıflatıyor. Ancak ahşap lifler mekanik bir tampon görevi görebilecek kadar yumuşaklar ve bu şekilde kalayın değişimine ayak uyduruyorlar" cümlelerini kullandı.

Biz farkında olmasak da dünyamızı yaşanır hale getiren ağaçların halen bilmediğimiz özellikleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Kim bilir belki de artık çevremize daha fazla dikkat etmenin vakti gelmiştir...

Sonraki Haber

Forum