Arama Motoru Optimizasyonu 2
Sitenizin içeriği, kullandığınız anahtar kelimeler, domain seçimi hakkında bilmeniz gereken her şey.
Sitenizin gerçek bir internet star olmasını istiyorsanız en başta ona belli başlı özellikler kazandırmalısınız. İçerik bir sitenin en önemli silahıdır. İçerik bir sitenin genel konusudur yani ziyaretçiye sunulan şeydir. Bir içerik nasıl olur örnek vermek gerekirse: Turizm Kaynakları, Hastalık Teşhis ve Tedavi Yöntemleri, Rock Müzik Grupları ile Röportajlar gibi daha milyonlarca sayabiliriz. Bir webmasterın sitesine içerik seçerken dikkat etmesi gereken en önemli husus o içerik hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Ziyaretçinize o konu ile ilgili en detaylı ve en işe yarar bilgileri sizin vermeniz gerekir ki devamlı bir ziyaretçi kitleniz olsun. Sizin sitenizin konusu ile ilgili birçok site olabilir ama yılmayın o konu hakkında iyi bir birikime sahipseniz bir şekilde zaten diğerlerinden sıyrılırsınız.
Anlatmak istediğim kendinize bir konu seçin. Bu konu iyi bildiğiniz bir konu olsun. Ben hiçbir şeyden anlamam demeyin kendi yaşadığınız semti bile anlatabilirsiniz hatta kendinizi ve zevklerinizi, hoşunuza giden şeyleri, ilginizi çeken haberleri paylaşabilirsiniz. Yeter ki konu hakkında bilgi sahibi olun.
İçerik bir sitenin en önemli silahıdır çünkü bir ziyaretçi bir siteye içeriği için gelir. Eğer fake yani yanıltıcı içerik kullanıyorsanız bu ziyaretçinin sizi bir defadan sonra ziyaret etmeyeceği hatta hemen sayfanızı kapatacaktır. Ben sizin böyle yanıltıcı işlerle değil de gerçekten sağlam ve köklü bir internet sitesine sahip olmak istediğinizi düşünerek yazılarımı yazıyorum.
Evet, mesela kendi şehrinizi tanıttığınız bir site hazırladınız ve bir de forum eklediniz. Sitenizi kimler mi ziyaret eder? Daha önce iş, eğitim ve başka amaçlarla memleketini terk etmişler, eğer yaşadığınız yer turistik bir yer ise içeriğinizi İngilizceye çevirmeniz yabancı ziyaretçi sayınızı artıracaktır. Forum sayesinde memleketinden uzaktakilere memleketlerinden haber verebilirsiniz, ayrıca memlekette yaşayan kişiler için sosyal bir ortam oluşturmuş olursunuz.
Başka bir örnek verelim. Bir doktorsunuz ve bir alanda uzmanlığınız var, bir hastalık üzerine çalışıyorsunuz. Hastalıkla ilgili genel bilgileri verdiğiniz, ürettiğiniz veya üretmeye çalıştığınız çözümleri internet üzerinden ziyaretçiler ile paylaşabilirsiniz. Eğer yine içeriğinizi İngilizce yaparsanız dünya çapında bu hastalıktan muzdarip olan hastalar ile görüşüp dertlerini dinleyebilir ve belki de uluslar arası bir üne sahip olabilirsiniz.
Örnekleri çoğaltmak her zaman mümkün fakat en başta da dediğimiz gibi eğer siz insanlara dünyanın en faydalı şeyini sunuyor dahi olsanız bunu açıklamazsanız insanlar sizi bulamaz. Açıklamak için en güzel yol arama motorları ve sizin arama motorlarında üst sıralara çıkmak için iyi bir SEO'a ihtiyacınız var.
Yazar: Deniz Coşkun
Anahtar kelimeler (Keywords)
Anahtar kelimeler sitenizin içeriğini hakkında arama motorlarına ve dolayısı ile hedef ziyaretçi kitlesine fikir veren kelimelerdir. Yani sizin sitenizin özetidirler...
Doğru anahtar kelime nasıl seçilir? Doğru anahtar kelime seçmenin en kolay ve sağlam yolu bununla ilgili hizmet veren sitelerden kelime yoğunluğunuzu ölçtürmenizdir. Lütfen bu konu ile analiz yapmaktan çekinmeyin yani kendi hislerinize güvenerek anahtar kelime seçimi yaparsanız yanılgıya düşersiniz.
Örnek olarak kitaplar ile ilgili bir site hazırlamıştım. Bu sitede sadece kitap özetleri bulunuyordu. Kitap özetlerinden başka bir şey bulunmayan bu siteme kitap, özet ve benzeri birçok anahtar kelime seçtim fakat sonuç hüsrandı. En sonunda anahtar kelimelerin analizlerini yaptım ve büyük bir şok yaşadım. Sitede kullanılan kelimeler arasında kitap ve özet çok aşağı sıralarda yer alıyordu. Evet problem belirlendiğine göre çözümü kolaydı. Hemen gerekli sayfalara o sayfalarda en çok kullanılan kelimeleri yerleştirdim ve tekrar analiz ettirdiğimde bu sefer gerçekten de sonuç iyiydi...
Kiminiz neden doğru anahtar kelime seçimi bu kadar önemli diyeceksiniz. Yine günlük hayata dönelim. Televizyonda reklamları izliyorsunuz. Muhteşem bir kitap mağazası açılmış ve büyük indirim var. Siz ertesi gün vakit kaybetmeden mağazanın yolunu tutuyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki karşınızda bir manav hem de öyle kocaman da değil! Evet çok saçma bir örnek oldu yalnız inanın bana internette daha saçmalarına bile rastlamak mümkün.
Hal böyle olunca arama motorları da buna önlem amaçlı içerikle uyuşmayan anahtar kelimeleri kullanan siteleri pek sevmiyor ve yükselmesine pek de olanak tanımıyor. Yani sizin anahtar kelimenizde yumurta yazıyorsa arama motorları sitenize uğradığında orada yumurta görmek isterler. Eğer bulamazlarsa hayal kırıklığı yaşarlar ve inanın size de yaşatırlar.
Bu noktada tedbirli olmalıyız. İçeriğinizi yazarken ağırlık oluşturan gereksiz kelimelerden kaçının ve sitenizi ne üzerine inşa etmek istiyorsanız ziyaretçiyi çok rahatsız etmeyecek şekilde ilgili kelimeleri daha fazla kullanmaya özen gösteriniz. Sitenizi yazdıktan sonra keyword analiz eden siteleri kullanarak hangi kelimelerin yoğunlukta olduğunu ölçün ve o kelimeleri keyword yani anahtar kelime olarak kullanın.
Sizlere bu hizmeti veren ve kitaptaki kullanmanızı tavsiye ettiğimiz hizmetleri kullanacağınız sitelerin adreslerini kitabın sonunda başlıklar halinde kaynakçada yer vereceğiz.
Unutmayın anahtar kelimeler sizin hangi kelimede internet star olacağınızı belirler....
Yazar: Deniz Coşkun
Domain seçimi
Bu konu ile fazla detaya girmeyeceğim çünkü girecek bir detayımız yok. Öncelikle seçeceğiniz domain adında anahtar kelimelerinizin bulunması çok önemli. Çünkü arama motorları yapılan aramalarda alan adlarına önem veriyor.
Bir alan adı seçerken bir Türk olduğumuzu varsayarsak kullanacağımız anahtar kelimelerde de Türkçe karakter olacağını varsayarsak şunu söyleyebilirim ki alacağınız alan adında Türkçe karakter kullanamayacaksınız. Mesela sitenizin anahtar kelimelerini kendi adınız olan "Sinan Şaran" şeklinde belirlediniz fakat aldığınız alan adında Türkçe karakter kullanamayacaksınız yani alan adınız muhtemelen sinansaran.com/net/org vs. şeklinde olacaktır. Fakat arama motorlarındaki aramalarda "Sinan Şaran" şeklinde aranacağınız için çıkan sonuçlarda domain adınızdaki sadece sinan kısmı bold yani kalın gösterilecektir. Yani sinansaran.com şeklinde görünecektir. Bu yüzden eğer çok uzun anahtar kelimeleriniz var ise bunlardan Türkçe karakter içerenlerini göz ardı ederek alan adınızı kısaltabilirsiniz. Bu size daha akılda kalıcı ve kolay bir domain elde etme şansı tanır.
İkinci önemli etken ise alan adınızın ömrüdür. Yani alacağınız ad yeni ise işiniz çok demektir. Fakat ikinci el ve geçmişi temiz olan bir domain edinmeniz sizin daha da yararınıza olacaktır. Yalnız ikinci el domain alırken dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bunlardan en önemlisi alacağınız domainin zamanında arama motorları tarafından banlanmamış olması gerektiğidir. Eğer böyle ise arama sonuçlarında çıkmazsınız. İkinci önemli nokta ise alan adının daha önce ne olarak kullanıldığıdır. Yani buradaki önemli olan şey çok absürt bir örnek olacak ama adult içerik ile kullanılmış bir domaini ve bir çok internet kullanıcısının aklında adult olarak yer edinen bir domaini sosyal amaçlı veya dini amaçlı gibi çok zıt noktada kullanmak hataların e büyüğü olur.
Dediğimiz gibi alan adınızın içerikle ilgili olmasından öte alan adınızda anahtar kelimelerinizin olması daha önemlidir. Örnek vermek gerekirse internette çok meşhur bir örneği gösterebiliriz. Mp3 sitesi için muzikkutusu.com yerine zurnamp3.com gibi bir isim daha iyidir hatta zurnamp3.com diğer domaine seo alanında çok büyük bir fark atar. Umarım anlatmak istediğimi net olarak ifade edebilmişimdir.
Yazar: Deniz Coşkun
Nasıl bir tasarım ve kodlama
Tasarım ve programlama konusunda pek profesyonel olmadığımı ifade etmek zorundayım. Fakat en azından iyi bir seo için nasıl bir tasarım ve kodlama gerektiğini biliyorum ve size de bunlardan bahsedeceğim. Yani size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim fakat nasıl yapacağınızı söyleyemeyeceğim. Bu konuda dürüst olmak ve kendimi size tasarım ve programlama uzmanı olarak göstermek istemiyorum.
Evet önce göze hitap edelim değil mi. Siz bir internet kullanıcısı olarak gezdiğiniz siteleri kontrol edin ve onların nasıl bir şekilde düzenlendiğine iyice dikkat edin. Birde hangi siteleri hemen kapattığınızı ve hangi sitelerin gözlerinizi yorduğuna dikkat edin. Bunlar size nasıl bir tasarım sorusunun cevabına ışık tutacak incelemeler olacaktır.
Birbirine bariz bir şekilde girmiş renkler, aşırı büyük resimlerden dolayı on saate açılan sayfalar ve her tarafı reklam dolu olan sayfalar bariz bir şekilde bizi deli ediyor. Bunlardan aklı başında birçok webmaster kaçınıyor zaten. Fakat sizi ayıracak başka şeyler olmalı. Yani siz daha da detaya inmelisiniz. Örneğin renklerin dilini araştırın. Her rengin bir anlamı vardır. Sizde sitenizin içeriğine göre onu anlatan renkleri daha fazla kullanın. Örneğin yeşil güvendir. Ben şahsen yeşili çok severim ve dikkat ederseniz banka logolarının çoğunda yeşil kullanılmaktadır. Diğer renklerin manalarını da internetten çok rahat araştırarak bulabilirsiniz. Başka detaylar mesela reklamlar. Eğer yeni bir site iseniz bir süre reklam kullanmayınız. Daha sonraları sitenizde pek belli olmayacak içerikle uygun hatta içeriğin bir parçası şeklindeki reklamları kullanabilirsiniz.
Bir sitedeki en önemli noktalardan biri navigasyon menüsüdür. Bu menü ziyaretçinin can simididir. Bu sayede sitede rahatlıkla gezer ve istediğini rahatlıkla bulur. Hazır butonlar kullanmayınız. Bunlar sitenizi çocukça gösterir. Bu bahsettiklerime Frontpage deki butonlarda dahildir. Nasıl bir menü derseniz size sitenizi tam anlamı ile ifade eden ve CSS ile hazırlanmış menüleri tavsiye ederim. Google CSS'yi çok sever ve arkadaşlar inanın CSS bir site için büyük kolaylıktır. Tek bir dosya halinde hazırlanır ve kodlamada gerekli yerlerde çağrılarak kullanılır. Yani menünün değişmesi gerektiğinde bütün sayfaları tek tek değiştirmek yerine sadece tek CSS dosyasını değiştirmeniz yeterlidir. Eğer CSS'den anlamıyorum diyorsanız hiç dert etmeyin öğrenmesi çok kolay. Hatta öğrenmeden bile internetteki hazır servisler ile istediğiniz bir CSS menüyü dakikalar içinde oluşturabilirsiniz. Böyle bir uygulamayı R10.NET webmaster forumunda The Hawk takma adı ile CSS bölümünde anlattım. İsterseniz inceyebilirsiniz...
Sitenizde bir sitemap yani site haritası bulundurun. Site haritası sitenizdeki sayfaların tamamının linklerinin bulunduğu sayfadır. Bunu kendinizde hazırlayacağınız gibi eğer çok fazla sayıda sayfanız varsa ücretsiz hizmet veren sitelerden faydalanabilirsiniz. Kitabın sonunda kaynakça kısmında bu hizmeti veren sitelerin bir kısmını verdik oradan faydalanabilirsiniz.
Sayfa uzantılarınız statik olsun yani .html veya .htm gibi. Bu şekilde arama motorları sitenizi daha iyi indexler. Php ve asp ile programlanmış sitelerinizi Birkaç kod değiştirerek statik hale getirebilirsiniz. Kullandığınız script açık kaynak kodlu ise genel destek sayfasından bunun için yardım isteyebilir veya ücretli olarak kodlama yaptırıyorsanız uzantıların statik olmasını baştan isteyin. Lakin artık bu seonun en önemli ayaklarından biridir. Statik uzantılı siteler seolu siteler diye tanımlanır.
Bir sayfada elliden fazla bağlantı kullanmamaya özen gösterin ve kullandığınız resimlerde ALT tagi kullanmaya özen gösterin yani resimlere gizli açıklamalar girin.
Frontpage kullananlar iyi bilir her yeni sayfanın kodlamasında ROBOTS taglari kullanılır. Siz bunun yerine robots.txt dosyasını kullanın. Google'da arama yaparak bu dosya ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca tasarım ve kodlamada size dediğim gibi beğendiğiniz siteleri ve siz beğenmeseniz de genelin ilgisini çeken siteleri inceleyiniz ve kendinize birkaç örnek belirleyiniz...
Yazar: Deniz Coşkun
Google sitenizi 24 saatte ındexlesın!
Evet, sizler ile gerçekten denenmiş sağlam bir sır paylaşacağım. Bu sır SEO MADE EASY adlı elektronik kitaptan alınmıştır. Sizlere daha önce Google'ın nasıl indexlediğini anlatmıştık. Şimdi ufak bir dönüş yapalım o konuya ve indexleme neydi onu bir hatırlayalım...
Google'a giriyoruz ve arama kutucuğuna kendi sitemizin linkini yazıyoruz. Eğer sonuç çıkarsa sorun yok fakat sonuç çıkmazsa Google sitenizi henüz indexlememiştir demek oluyor.Google genelde sitelerdeki değişiklikleri 24 saat içinde idexler.
Şimdi indexlenmenin ne olduğunu artık tamamı ile biliyoruz. Gelelim ufak sırrımıza. Yeni bir site açtık ve bunu ilk önce Google'a kayıt ediyoruz:
http://www.google.com/addurl.html
sanırım adres pek yabancı gelmedi. Sitemizi kayıt ediyoruz ve bekliyoruz peki ne kadar. Yaklaşık 6 hafta belki en iyi ihtimalle 4 hafta. Peki daha erken çıkmanın bir yolu yok mu? Tabi ki var. Bu başlığı bunun için açtık zaten. Size tam bir gün içerisinde Google tarafından indexlenmeyi vaat ediyoruz. Gelelim yönteme...
Öncelikle anahtar kelimelerimizi hatırlıyor muyuz? Evet ben örnek olarak "yumurta" kelimesini seçtim. Google'a giriyoruz ve anahtar kelimemizi yani yumurta kelimesini arıyoruz. En yüksek pr değerine sahip siteleri seçiyoruz. Zaten en iyiler her zaman en tepede oldukları için zorlanmayacaksınız. Hedef pagerank değerimiz en az 5 olmalı. Pr5 ve üzeri siteleri buluyoruz ve onlara link değişimi yapmak istediğimize dair sağlam bir mail yolluyoruz. Eğer profesyonelce yapılabilirse sonuç alma ihtimaliniz var. Eğer bu şekilde 1 adet pr5 back-link alabilirseniz siteniz 3 günden az bir zamanda indexlenir. Eğer pr6 değerinde bir back-link elde ederseniz siteniz 24 saatten az bir sürede indexlenir. Pr5 değerinde 6 adet back-link alırsanız yine 24 saatten az bir sürede indexlenirseniz...
Burada bir tavsiyem pr değeri yüksek bazı siteler belirli bir ücret karşılığı sizlere link vermektedir. Mesela pr7 değerindeki bir siteden aylık 150$ karşılığında link alabilirsiniz. Zaten bir aylık yeter bile. Çünkü o ayın sonun siteniz çoktan indexlenmiş olacak.
Yazar: Deniz Coşkun
Yazı dizimizin 3. bölümü 7 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanacaktır.