Arabayı çalıştırmadan önce korna çalın, kaputa vurun... Peki neden bu kadar önemli?

Soğuk kış aylarında kediler genellikle bulabildikleri sıcak bir alan ararlar. Bu nedenle sıcak bir araba motoru oldukça çekici görünür. Ne yazık ki arabalarının kaputunun altına sığınan kediler, araç çalıştırıldığında yaralanabilir veya ölebilir. Bu nedenle uzmanlardan öneriler var.

Havaların soğuması kediler için önemli bir tehlikeyi de ortaya çıkartıyor. Kediler sıcak ortamları seven hayvanlar ve bu nedenle havalar soğumaya başlayınca sık sık araç motorunun cazibesine kapılabiliyorlar. Kediler, ısıyı kaynağına kadar takip eder ve araba alt takımlarına, tekerlek yuvalarına ve motor bölmelerine tırmanır. Bu, soğuğu yenmenin hızlı ve kolay bir yoludur, ancak sürücü geri dönüp arabayı tekrar çalıştırdığında hızla ölümcül olabilir.  Böyle bir durum araç için de önemli hasar demektir. Uzmanlardan ise sürücülere öneriler var.

Marie Celina Lugti-Mergilla, TopGear.com'a, "Sokak kedileri genellikle kendilerini sıcak tutmak için sığınacak bir yer aradıkları için motor bölmesine girerler. Uyurken enerji tasarrufu yapmak için bunu yaparlar. Karanlık olduğu ve huzur içinde uyuyabilecekleri için motor bölmesini de seviyorlar" diyor.

KEDİ SAHİPLERİNE ÖNERİLER

Pet Health Network'ün eski Genel Yayın Yönetmeni Jane Harrell, yalnızca bir anahtarı çevirmenin yol açabileceği yıkıma yabancı değil. Jane, kendi kedinizi güvende tutmak için soğuk aylarda onu içeride tutmanızı önerir. Jane, "Kedilerinizin dışarı çıkmasına izin verirseniz, sıcak bir yer arama olasılıkları daha yüksektir ve bir arabanın motorunun altında veya içinde iki çok sıcak nokta vardır" diyor.

ARAÇ SAHİPLERİNE ÖNERİLER

Kendi kediniz güvendeyken bile mahalledeki, dışarıda kediler aracınızın altında saklanıyor olabilir. Ne yazık ki bilmeden çalıştırılan bir araç, kedinin yaralanamasına hatta ölümüne yol açabilir. Böyle bir durumda aracınızda da yüksek maliyetli masraflar çıkabilir.

ARACIN ALTINI, TEKERLEKLERİ DE KONTROL EDİN

LeaseCar.uk'deki otomobil uzmanları, kış sabahları kediler araçların altında uyuyor olabileceği için araç sahiplerini yola çıkmadan önce dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kediler dondan aracın altında ve hatta lastiklerin üzerindeki çamurlukta saklanıyor olabileceği için sürücülerin sabahları arabalarının etrafını kontrol etmeleri gerektiğini söylüyor.

Kaputu açıp bir kedi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz, ancak iyi gizlenmiş bir kediyi ilk etapta göremeyebilirsiniz.

Jane'in önerileri şöyle:

  • Arabanızı çalıştırmadan önce kaportanıza biraz vurun.
  • Aracın kapısını çarparak kapatın. Amaç, arabanızı çalıştırmadan önce uyuklayan veya uzanan kediye haber vermektir.
  • Aracın altını her zaman kontrol edin.
  • Motorunuzun altında veya içinde uyuyan kedileri uyandırmak için arabanızı çalıştırmadan önce korna çalın.
  • Herhangi bir hareket sesini dinlemek için birkaç dakika bekleyin.
  • Çok ses çıkardıktan sonra, kedilerin kaçmak için zamanları olduğundan emin olun. Kediler kendilerini en dar alanlara sokabilirler ve kıpırdanmak için biraz daha zamana ihtiyaçları olabilir.

Lugti-Mergilla eğer kaputun altında bir kedi olduğunu görürseniz kediyi sevgiyle çağırmanızı ve onu dışarı çıkması için ikna etmenizi öneriyor. Veteriner, "Kaputa dokunmak veya kornayı çalmak onları korkutacak veya strese sokacaktır, bu yüzden arabanızı terk edemeyecek kadar korkmuş olabilirler. Eğer çıkmazlarsa yemek vermeyi deneyebilirsiniz" diyor.

UNUTUP ÇALIŞTIRIRSANIZ DİKKAT

Uzmanlara göre eğer bu önerileri unutup aracınızı kontrol etmeden çalıştırır ve ilk anda bir tuhaflık hissederseniz derhal kontağı kapatın ve kaputu açarak kontrol edin. Bir kedi ilk sesle beraber kaçmış ama  araçta örneğin motor kayışının çıkması gibi bir hasar oluşmuş olabilir.

Sonraki Haber

Forum