Apple'ın Apple Music için aldığı yeni karar, müzik piyasasını karıştırdı
Bağımsız müzik şirketleri, Apple'ın Apple Music için yaptığı değişikliğin yüksek prodüksiyon maliyetlerini karşılayamayan herkesin parasını elinden alacağını iddia ediyor.
Apple'ın daha yüksek kalitede sesle üretilen şarkılar için daha fazla ödeme yapma kararı bazı sanatçılar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Bağımsız plak şirketleri bu değişimin üst düzey sanatçılar için daha fazla, diğer sanatçılar için ise daha az kazanç anlamına geleceğini savunuyor.
Apple, kısa bir süre önce müzik şirketlerine Dolby Atmos'un uzamsal ses teknolojisi ile yapılan şarkılar için yüzde 10'a kadar daha fazla telif ücreti ödeyeceğini duyurdu. Financial Times'ın haberinde belirtildiği üzere daha kaliteli ses, Apple Music'in rakibi Spotify'a göre avantajlı olduğu bir alan, ancak bu sesin üretilmesi daha maliyetli.
Aslında Apple sanatçılara toplamda daha fazla ödeme yapmıyor. FT, ekstra yüzde 10'un sabit bir para havuzundan geleceğini, bunun da Dolby Atmos kullanılarak kaydedilmeyen şarkıların daha az para alacağı anlamına geldiğini belirtiyor.
FT'ye konuşan kaynaklar, bazı üst düzey müzik şirketlerinin Apple'ın politikasıyla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti. Büyük bir bağımsız müzik şirketinin üst düzey bir yöneticisi, "Bu, pazardaki en büyük şirketlere avantaj sağlamak için bağımsız şirketlerden ve onların sanatçılarından tam anlamıyla para koparmak anlamına geliyor. En büyük oyuncu Universal'ın işine yarayacak, çünkü bu işe yatırım yapacak kaynaklara sahip olanlar onlar. Apple sırf bunun için para harcamanız gerektiğini söylüyor diye para saçacak bir iş yapmıyoruz" dedi.
FT'ye konuşan müzik şirketi yöneticileri, bir şarkıyı uzamsal sesle üretmenin fazladan 1.000 dolara mal olduğunu, tüm bir albümün ise bunun 10 katına mal olacağını söyledi. Ayrıca eski bir şarkıyı bu teknolojiyle yeniden üretmek maliyetleri iki katına çıkarabiliyor.
PYMNTS'in bildirdiğine göre yeni teklif, Apple'ın App Store aracılığıyla sunulan uygulamalara getirdiği kısıtlamaları ve yüzde 30'luk ücretleri kaldıran AB Dijital Piyasalar Yasası'nın (DMA) yürürlüğe girmesiyle mümkün olacak.