Apple Watch, uyku apnesi tespiti için gereken onayı aldı

Apple Watch 9, 10 ve Ultra 2 modellerine gelecek olan uyku apnesi tespiti için beklenen onay nihayet geldi. Artık bu Apple Watch modelleri, uyku apnesi tespitinde önemli bir rol oynayabilecek.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), geçtiğimiz hafta AirPods Pro 2’de işitme cihazı tespiti için Apple’a gerekli onayı vermesinin ardından, şimdi de Apple Watch Series 9, Apple Watch Series 10 ve Apple Watch Ultra 2 üzerinde uyku apnesi tespiti için istenen onayı verdi. Bu özellik iPhone 16 etkinliği sırasında duyurulmuştu.

Apple, açıklamasında uyku apnesinin uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durduğu potansiyel olarak ciddi bir durum olduğunu belirtti: “Dünya çapında 1 milyardan fazla insanı etkilediği tahmin edilen bu durum çoğu durumda teşhis edilemiyor. Tedavi edilmezse uyku apnesi hipertansiyon, Tip 2 diyabet ve kalp sorunları riskinin artması gibi sağlık üzerinde önemli sonuçlara yol açabilir.

Apple Watch, uyku apnesini tespit etmek için donanımındaki ivmeölçeri kullanarak normal solunum düzenlerindeki kesintilerle ilişkili olan bilekteki küçük hareketleri izliyor ve bu, Nefes Bozuklukları adı verilen yeni bir Apple Watch metriği tarafından izleniyor. Bu rahatsızlıkların bazıları normal olsa da, uykunun dinlendiriciliğini anlamak için kullanılabildikleri ve birden fazla gecede sıklıkla meydana geldiklerinde uyku apnesiyle ilişkilendirilebildikleri için takip edilmeleri önemli. Kullanıcılar, Sağlık uygulamasında gecelik Solunum Rahatsızlıklarını görüntüleyebilir ve burada yüksek veya yüksek olmayan olarak sınıflandırılabilen rahatsızlıklar, bir aylık, altı aylık veya bir yıllık bir süre boyunca görüntülenebilir.

Yeni uyku apnesi algoritması solunum bozukluğu verilerini analiz ederek Apple Watch verileriyle uyku apnesinin tutarlı belirtilerini karşılaştırabiliyor ve yeterli uyum olduğu durumda kullanıcıyı bilgilendirebiliyor. Bu bildirim, potansiyel uyku apnesinin meydana geldiği zaman dilimini ve tedavi aramanın önemiyle ilgili eğitim materyallerini de içeriyor. Ayrıca, üç aylık solunum bozukluğu verilerini, bildirim ayrıntılarını ve bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla yapılan görüşme sırasında başvurulabilecek ek bilgileri sağlayan bir PDF de içerecektir.

Apple, uyku apnesi bildirim algoritmasının gelişmiş makine öğrenimi ve klinik düzeyde uyku apnesi testlerinden oluşan kapsamlı bir veri kümesi kullanılarak geliştirildiğini söylüyor.

Sonraki Haber

Forum