Apple'ın "safir savaşı" sertleşiyor!

iPhone 6'ya safir ekran üretecek denirken bir anda iflas açıklayan şirket, şimdi Apple'la savaşıyor!

Gizlilik konusunda takıntılı olduğu söylenebilecek ilk firma olan Apple'ın, üreticilerinin ne söyleyip söyleyemeyeceği üzerinde sıkı sınırlamalar bulunduruyor olması hiç şaşırtıcı olmayabilir. Eğer Apple için üretim yapan bir firma, yeni çıkacak bir Apple ürünü hakkında bilgi sızdırırsa veya gelecekteki bir modelin ürününün parçalarını ürettiği hakkında övünürse, bunun karşılığı olarak en az 50 milyon dolarlık bir ceza ödemek zorunda kalabiliyor. Büyük şirketler için bu miktar çok önemli olmasa da, sadece bir ya da iki küçük parça üreten firmalar için servet anlamına gelebiliyor. Safir kristal üretim bölümünün iflasını bildiren ve bu bölümü satma kararı alan GT Advanced Technologies'in başına gelen de tam olarak bu.

GT'nin iPhone 6 için safir kristal ekranlar üreteceği söylenmekteydi ancak iki yeni iPhone 6 modeli ortaya çıktığında bu telefonların "iyonla güçlendirilmiş cam" ekranlara sahip olduğu ortaya çıktı. İşte bu durum GT'nin hisse fiyatlarının büyük bir düşüş yaşamasına sebep oldu. Ama işin içinde bir de, basına sızan bilgiler nedeniyle Apple'a ödenmesi gereken ceza var. Şirket, Apple'a daha önce basına sızdırdığı bilgiler nedeniyle 600 milyon dolar borçlu.

Ancak GT, Apple'ın "baskıcı" anlaşmasının geçersiz sayılması için New Hampshire bölümü mahkemesine bir başvuruda bulunmuş durumda. Eğer mahkeme kararı GT'nin lehine çıkarsa, firma cezayı ödemek zorunda kalmayacak  Firma davayı kazanırsa, Apple'ın bu teknoloji ile ne yapmayı planladığını açıklama hakkına sahip olacak ve bu durumun Cupertino'daki gizlilik odaklı firma tarafından hoş karşılanacağını söylemek pek mümkün değil.

Sonraki Haber

Forum