Apple'ın Siri'si, ChatGPT'nin yükselişine cevap verebilecek mi?
ChatGPT’nin yapay zeka ile bir devrim yaratmasının ardından gözler Siri’ye çevrildi. Peki Siri bu büyük mücadeleden sağ çıkabilir mi? Apple üzerinde çalışıyor olsa da, Siri için tehlike çanlarının çalmaya başladığı açıkça görülebiliyor.
Siri 10 yıldan uzun bir süre önce duyurulduğunda, devrim niteliğindeki işlevleri ile büyük yankı uyandırdı ve onu Google Assistant ve Amazon Alexa takip etti. Tüm bu akıllı asistanlar insanların ışıkları açıp kapatmasına, hatırlatıcılar oluşturmasına veya kolay görevlere yanıt vermesine yardımcı olabilirken, OpenAI'nin ChatGPT'sinin öncülük ettiği yapay zeka ile gelen yeni dalga karşısında artık ivme kaybetmiş görünüyorlar.
Sanal asistan üzerinde çalışan eski bir Apple mühendisi John Burkey, Siri için, "yeni özellikler eklemeyi zaman alıcı hale getiren hantal bir tasarıma sahip" diyor.
Burkey’e 2014 yılında Siri'yi geliştirme görevi verildi. Ancak veri tabanı yaklaşık 2 düzine dilde devasa bir kelime listesi içerdiğinden, engin bilgi birikimi onu "büyük bir kartopu" haline getirdi, çünkü birisi Siri'nin veri tabanına bir kelime eklemek istediğinde "büyük bir yığın haline geliyordu."
Burkey, yeni ifadeler içeren güncellemelerin tüm veri tabanının yeniden oluşturulmasını gerektireceğini ve bunun da 6 haftaya kadar sürebileceğini belirtiyor. Yeni arama araçları gibi daha karmaşık özelliklerin eklenmesi ise neredeyse 1 yıl sürebilir.
Kısacası Siri, Burkey'e göre tamamen baştan yapılmadığı sürece ChatGPT gibi yaratıcı bir asistan haline gelemeyecek. Bu da, Siri için tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor olabilir.
Tüm bunları bir kenara bırakacak olursak, Bloomberg'in geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haber ilgi çekici görünüyor. Haberde Siri ekibinin üyeleri de dahil olmak üzere birçok mühendisin her hafta dil üreten kavramları test ettiği söyleniyordu. Yani Apple, Siri'yi ChatGPT benzeri bir yapıya kavuşturmak için çalışıyor gibi görünüyor.
Siri'nin yenilenip yenilenmeyeceği belli olmasa da, Apple mühendislerinin basit sorulardan bağlamı anlamaya ve uygun bir konuşma eklemeye geçiş yapmak amacıyla sanal asistanı geliştirmek için aktif olarak çalıştıklarını bilmek ilginç.