Apple, kan şekerinizi ölçmeye kararlı gibi görünüyor

Parmak delmeden kan şekerini ölçebilecek bir cihaz henüz geliştirilmedi. Ama Apple'ın, en azından diyabet hastalarının günlük rutinlerini rahatlatacak bir uygulama üzerinde çalıştığı ortaya çıkmış durumda.

Apple, Samsung, Google veya diğer teknoloji şirketleri, kalp ritmi ve kan oksijen seviyelerini ölçen sayısız cihazı piyasaya çıkarmaya devam ediyorlar. Ancak bunların hiçbiri kandaki şekeri ölçemiyor. 

Teknoloji şirketlerinin kalp ritmi veya kan oksijen seviyelerini ölçen cihazları aslında tıp alanında çok kullanılan ve fiyatı 100 - 200 lira aralığında olan çok basit parmak ucu ölçüm cihazlarındaki teknolojiye dayanıyor. Teknoloji devleri bu verileri alarak akıllı telefonlar üzerindeki yazılımlarla daha karmaşık analizler haline getiriyorlar. 

Sağlık konusundaki en hassas konulardan biri olan kan şekerini ise, parmak delmeden ölçebilen bir teknoloji şirketi henüz çıkmadı. Ancak Apple'ın uzun zamandır invaziv olmayan kan şekeri ölçümü üzerinde çalıştığı konuşuluyordu. Şimdiyse Bloomberg'in haberine göre şirket, bir süre önce prediyabetli kişilerin durumlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olan bir uygulamayı şirket içinde test etti.

Ama bu uygulama ölçüm yapmayı değil, diyabet başlangıcı olanları korumayı amaçlıyor. Şirket içinde yapılan testte, uygulamayı test eden Apple çalışanlarının laboratuvar testi yoluyla prediyabetik olduklarını doğrulamaları gerekiyor. Çalışanlar daha sonra kan şekerlerini "piyasada bulunan çeşitli parmak ucu kan ölçüm cihazları" kullanarak izliyor ve yedikleri yiyeceklerle ilgili değişiklikleri kaydediyorlardı.

Apple bu yöntemle aslında prediyabet olan bireylerin, beslenme disiplini kazanmalarını ve böylece durumlarının diyabete dönüşmemesini hedefliyor. Öte yandan aslında mobil uygulama pazarlarında bu işlevi görecek pek çok beslenme disiplini uygulaması da bulunuyor.

Zaten şirketin, bu uygulama üzerindeki çalışmaları durdurduğu ve diğer sağlık konularına ağırlık verdiği söyleniyor. Yani bu uygulamanın yakın zamanda Apple cihazlarına gelmesini beklemeyin. Bu da Apple'ın, uygulamadan elde ettiği verileri şeker ölçümü özelliğini geliştirmek için kullanabileceğini düşündürüyor.

Sonraki Haber

Forum