Apple iPod touch

CHIP Online test etti: Apple'ın büyük ilgi gören MP3 çaları Touch'a dokunduk. iPod neler vaadediyor?

Aynı iPhone gibi gözüküyor ama telefon görüşmesi yapamıyor, fotoğraf çekemiyor veya E-Mail alamıyor. Buna rağmen testimizde iPod touch, birçok şeyi yapabildiğini kanıtladı.

iPod touch sadece müzik oynatmak istemiyor: Keskin ve 3,5 inç boyutundaki ekran video ve resim gösterimi için son derece uygun. Bunu dışında iki tuş mevcut, geri kalanı ise tamamen dokunmatik ekran üzerinden gerçekleşiyor. 8 GB olan sürüm yaklaşık 420 $, 16 GB'lık sürüm ise 540 $.

Donanım: Büyük ekran ve WLAN
3,5 inç boyutundaki dokunmatik ekran 480 x 320 piksel çözünürlüğü destekliyor. Büyüklük karşılaştırması: iPhone'a nazaran iPod touch 8 mm daha ince. 120 gram ağırlığı ile elde son derece rahat duruyor ve iyice işlenmiş metal kasası cihaza çok asil bir hava katıyor. iPod touch'ın arka yüzeyi de ön tarafa göre çok çabuk çiziliyor. Birçok müzik ve video formatını oynatabiliyor. Entegre WLAN (802.11b/g) sayesinde uygun bir ağ üzerinden evde veya yolda web sayfalarında gezinebilirsiniz. iTunes'dan şarkılar ve podcast'ler indirebilir veya YouTube videoları seyredebilirsiniz. Apple birde E-Mail programı koyabilseydi çok daha pratik olurdu.

Ses ve Kullanım Süresi: Ses kalitesi iyi
Ses kalitesi son derece düzgün. Harmonik bozulma ve sinyal gürültü oranı son derece iyi ve frekans aralığı ideal çizgiden neredeyse hiç sapmıyor - sadece hafif bir bas zayıflığı hissettik. Buna ek olarak tizleri biraz yükseltmenizi tavsiye ederiz yoksa verilen kulaklıkla ses biraz boğuk çıkıyor. Entegre batarya testimizde tam olarak 26 saat ve 8 dakika dayandı. İyi bir ortalama değer.

Test: Sezgisel kullanım


Açın ve başlayın:
Yüzeydeki ana ikonlara ve her menü noktasına hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Yönlendirme işlemi seri şekilde işliyor ve sadece başparmağı ile komple idare edilebiliyor. Kilitleme özelliğini (Hold) bir açma/kapama düğmesinden yapabilirsiniz. Kilidi açtıktan sonra Touch yanlışlıkla kullanıma karşı sanal bir sürgü ile korunuyor. Pek pratik değil: Ses seviyesini değiştirmek için cihazı aktif olarak kullanmanız gerekiyor - bu da şu demek oluyor: Gözünüzün önünde olmalı. Görmeden mesela ceketinizin cebinden ses ayarını değiştiremiyorsunuz.

Tüm müzik ve video dosyası yönetimi Apple'ın iTunes yazılımı üzerinden gerçekleşiyor. Bunu Apple'ın web sitesinden indirmeniz gerekiyor. Direk taşıyamadığınız videoları ücretsiz olan yazılım uygun biçime dönüştürebiliyor.

Sonuç ve alternatif

Sonuç: Sadece müzik dinlemek için yazık
Bu kadar büyük miktarda parayı iPod touch'a yatırmak isteyenler resim, video ve WLAN özelliklerini gerçekten kullanmalılar. Sadece müzik çalar olma adına cihaz çok pahalı. Düzenli olarak video dosyaları izleyen veya ayaküstü internette sörf yapmak isteyenler 3,5 inç ekran için sevinebilirler.

Alternatif:
İlle de müzik dinlemek için bir iPod alacaksanız iPod nano'ya takılabilirsiniz. iPod touch için alternatif arayanlarsa Cowon D2 ile ilgilenebilir. Yaklaşık 85 - 200 Dolar daha ucuz, 2,5 inç ekranı ve 4 GB hafızası var. İnternette sörf yapamıyorsunuz ama her yerde iyi çeken bir radyosu var.

Teknik Detaylar Tablosu

Sonraki Haber

Forum