Apple iPad incelemede!

Apple'ın çok konuşulan tableti devrim mi, değil mi? İşte CHIP Online'ın incelemesi...

Apple iPad uzun bir reklam ve bekleyiş sürecinin sonunda satışa çıktı. Dedikoduların başlangıcından, resmi açıklamaya ve gerçekten ürün tanıtılana kadar bu konuda pek çok şey söylendi, konuşuldu ve yazıldı.

Apple iPad sonunda yurtdışında satışa çıktı. Henüz sadece WiFi internet bağlantısı olan modelini satın almak mümkün. 3G bağlantı özelliğine sahip modeller için biraz daha beklemek gerekiyor.

Satışlar oldukça iyi başladı ve devam ediyor. Apple iPad ilk bakışta irice bir iPhone gibi duruyor. Dokunmatik bir ekrana sahip, ince, şık bir bilgisayar. iPhone'un aksine, Apple bu sefer rakipsiz değil. Farklı tablet bilgisayarlar yakında piyasada olacak. Ancak Apple'ın ürünü kadar gündeme gelen ve ilgi çeken bir tablet daha yok.

Apple, ürünleri konusunda heyecan ve ilgi uyandırmakta başarılı; peki ürünün kendisi nasıl? CHIP Online çok konuşulan bu cihazı sizler için inceledi...

Fiyatlar ve modeller, Türkiye'nin hali...

Çok şık ama pek ekonomik değil

Öncelikle fiyatlardan başlayalım, bu ürünün 16, 32 ve 64GB'lık Flash belleğe sahip modelleri satışta.

Fiyatlar WiFi modeller için 499, 599 ve 699 dolar. 3G'li modeller ise artı 130 dolar demek. Amerika'da dolar üzerinden satılan bu ürün, Avrupa'da Euro üzerinden satılınca ve fiyat birebir aynı olunca büyük bir fiyat farkı ortaya çıkıyor.

Türkiye'de satışa çıktığında ise Avrupa'da ne olursa olsun Euro üzerinden, yüksek kar, gümrük vergileri ve KDV eklenmiş bir fiyat ile karşılaşacağız demektir. Şimdiden yurtdışından birkaç tane kaçak getirip satanlar ortalıkta belirmeye başladı ve fiyatlar az sayıdaki meraklı için tutturabildiğine gidiyor.

Apple, iPhone gibi akıllı cep telefonlarında yurtdışında indirimler uygulasa da bu tür ürünler ne yazık ki Türkiye'ye pek uygun fiyatlarla gelmiyor. iPad fiyatları dünya çapında çok da pahalı olmasa da Türkiye için sırf döviz kurunu bile hesaba katarsak oldukça pahalı olacak.

İri bir iPhone mu? İşte teknik özellikler

10 saat pil ömrü oldukça başarılı

iPad için iri bir iPhone demek hem doğru, hem de yanlış. iPhone işletim sistemi üzerine kurulu tablet bilgisayar bir dizüstü bilgisayarın yeteneklerine sahip değil. Geniş ekran kullanımda iPhone'da olmayan bir rahatlık sağlıyor. Yani sadece iri bir iPhone diyip geçmek haksızlık oluyor.

Ancak iPhone OS'un avantajı uzun şarj süresi: 10 saat. Bu uzun kullanım süresi pratikte gerçekten çok iyi bir süre. Kıyaslayacak yeni nesil tablet bilgisayarların piyasada olmaması incelemeyi gerçekten zorlaştırıyor.

Elmalar ve armutlar karşılaştırması da yapmak istemiyoruz ama günümüzde 10 saat kullanım süresinin Apple'ın reklamını yaptığı kadar abartı olmadığını belirtmekte fayda var. Zira donanım ve işletim sistemi olarak güçlü ve yeni nesil dizüstü bilgisayarların özelliklerine karşın 10-12 saat pil ömrüne sahip olmaya başladığını görüyoruz. Netbook türü cihazlarda ise ucuz modellerde bile 6 saat süresi oldukça standart.

Apple iPad – Teknik özellikler

Yükseklik 24,28 cm
Genişlik 18,97 cm
Kalınlık 13,4 mm
Ağırlık 680 gr (WiFi). 730 gr(3G)
Ekran 9,7 inç - 1.024 x x 768
Bağlantı WLAN 802.11 a/b/g/n - Bluetooth 2.1 + EDR - UMTS/HSDPA/GSM/EDGE (Opsiyonel)
Veri depolama alanı 16, 32 ya da 64 GB Flash-bellek
İşlemci 1 GHz Apple A4
Ses formatları AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV
Video formatları M4V, MP4, MOV
Batarya 25 W Lithium-polymer; WiFi ve video ile 10 saate kadar kullanım süresi
Diğer özellikler Dijital pusula, Yönlendirmeli GPS (3G modelde), mikrofon, hoparlör, dock adaptörü, 3.5 mm kulaklık girişi

Ağırlık, ergonomi, ekran genişliği

Tablet bilgisayarlar çok şık, çok hafif

iPad'in tasarım olarak çok sade ve buna karşın oldukça etkileyici bir cihaz olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple her zaman olduğu gibi tasarımda çok iyi iş çıkartmış.

Kasası, ekranı, inceliği ve hafifliği ile çok ergonomik. Hafif, elde kolaylıkla taşınabiliyor. 9,7 inçlik ekranı rahat bir çalışma alanı sunuyor. Çoklu dokunmatik ekran çok rahat kullanılıyor ve bütün uygulamalar akıcı bir şekilde çalışıyor.

1024x768 çözünürlük oldukça yeterli, hatta aslına bakılırsa çoğu internet kullanıcısının standart ekran çözünürlüğü 1024x768, yani Apple iyi bir seçim yapmış. iPad'in alıcıları dik ya da yan tutma durumuna göre ekranı otomatik olarak çeviriyor.

Normalde okurken dik tutmak, yazarken ise yan bir şekilde masaüstüne yerleştirmek rahat oluyor. Sanal klavyesine alışmak ilginç bir deneyim. Bütün kullanıcılar alışamayabilir ama bu tür bir cihaz için en mantıklı çözüm de dokunmatik ekranda sanal klavye oluyor. Ek bir klavye takar ve dik yerleştirirseniz bir netbook gibi kullanılabiliyor.

iPad'in en büyük sorunu!

Farklı aksesuarlar ile çok daha şık

iPad'in çoklu dokunmatik ekranındaki sanal klavyenin en iyi özelliği 10 parmak yazmaya imkan tanıması. Tabii ki elleri klavyeye ve tuşların fiziksel tepkisine alışık olanlar için bu garip bir süreç.

Multitasking'in eksikliği başta hissedilse de kullanım ile alışılıyor. Ayrıca Apple'ın yeni iPhone işletim sistemi bu eksikliği önümüzdeki aylarda giderecek.

iPad'de en büyük ve alışması en zor mesele hafızanın azlığı oluyor, masaüstüne ya da dizüstüne, hatta netbook'a alışkın biri için en yüksek hafızaya sahip 64 GB model bile çok kısıtlayıcı geliyor. Düşük hafızalı bir model alıp da sonradan arttıramamak da tuz biber oluyor. Geniş ekranı iyi güzel ama uzun süre kullanımda medya depolamak bir dert. Apple kısıtlamalarının sonuna kadar hissedildiği alan veri depolama oluyor ve çok can sıkıyor.

WLAN 802.11 a/b/g ve en son standart olan n destekleniyor. Modem hangi standardı destekliyorsa o hız ve kapsama alanında kullanılabiliyor. Eski modemlerin ve zayıf bağlantıların olduğu yerde internet hızının pek etkileyici olduğu söylenemez. Ancak bağlantı kalitesi yüksek ise oldukça rahat bir internet tecrübesi sunuyor.

3G nerede? Apple Türkiye nerede?

Dünya çapında faaliyetler yoğun biçimde devam ederken Türkiye'de ses soluk yok

iPad'in 3G modelleri gelince herhalde yerli servis sağlayıcılar uygun paketler sunacaktır. Ancak iPad'in burada büyük bir eksiği var, Micro SIM formatı kullanıyor. Bu formata servis sağlayıcıların sunduğu 3G SIM kartlar uymuyor.

Bu pek çok ülkede 3G anlaşmalarını geciktiriyor. Apple'ın Türkiye'de pek bir faaliyeti olduğu söylenemez. Ürünleri satılıyor ama etkinlik ve marka varlığı gözlemlenemiyor.

Apple iPhone bile Türkiye'ye çok geç ve çok pahalı geldi. Türk tüketicilerin de hatırı sayılır bir kesimi Apple ürünlerine ilgi duyuyor, ancak Apple'ın Türkiye'yi görmezden gelmesi Türk tüketicilerine pek güven vermiyor. Pili çıkartılıp değiştirilemeyen bir ürün için yaygın ve güvenilir teknik servis şart. İlk serilerde sonradan patlak veren teknik sorunlarda, geri çağırma gibi durumlardan yararlanabilmek için yasal garanti olması gerekiyor.

Servis sağlayıcılarla anlaşmalar, yaygın teknik destek ortada görülemiyor. Türkiye'de kaç Apple mağazası görüyorsunuz? Firmanın resmi varlığı Türkiye pazarında çok ama çok sönük.

Uygulama desteği

iPhone uygulamalarının büyük kısmı uyumluluk modunda destekleniyor

iPad'in donanım özellikleri yeterli, etkileyici mi? Yeterli ama yüksek değil; özellikle resmi yazılımlar iyi test edilmiş ve bu sayede oldukça hızlı çalışıyorlar.

Ancak daha önce haberlerimizde bol bol yer verdiğimiz ufak tefek eksikler dikkat çekiyor. Bir şey yapmak istediğinizde bunun için hemen bir uygulama var mı kontrol etmek istiyorsunuz. Neyse ki zengin bir uygulama mağazası var. 140.000 uygulama var, bunların içerisinde pek çok kullanışlı uygulama var. Tabii ki bunların binlercesi işe yaramaz ya da aynı işi yapan uygulamalar ama bu pek önemli değil. İlgi çekici oyun ve uygulama dolu.

Sayısız ücretsiz uygulama var, ancak en iyi ve en gerekli, en optimize uygulamalar ücretli. Özellikle Apple'ın iPad için optimize ettiği ofis yazılımlarını almak şart. Yani iPad aslında donanımı almakla masrafı bitmeyen, yeni başlayan bir cihaz. Kullandıkça ve bir şeylere ihtiyacınız oldukça ya ek aparatlar, ya da ek uygulamalar satın almanız gerekiyor. Apple zeki bir yatırım yapmış ve uzun vadede çok iyi kar elde edecek gibi görünüyor.

Flash ne kadar büyük bir eksik?

iPad için tasarlanan siteler çok şık

iPad'in ücretsiz kitap okuyucusu aynı zamanda içerik satın almaya ve yönetmeye yarıyor.

Kullanımı çok kolay ve ekran da uzun süreli okumaya müsait. Ancak göz yorgunluğu açısından e-ink kullanan Kindle gibi e-kitap okuyucular kesinlikle daha avantajlı. Sorun şu ki o tür cihazlar iPad'in sayısız yeteneğine ve esnekliğine sahip değil.

iPad ile internette sörf oldukça rahat. Flash içerik olmaması, masaüstü ya da dizüstü PC'de alıştığınız pek çok hizmeti eskisi gibi kullanamamanıza sebep oluyor. Flash olmadan internetin kolu kanadı kırık kalıyor. Arkadaşlarınızın paylaştığı bütün bağlantılara bakmayı unutun. Bu ürüne bu kadar para verince kimse kusura bakmasın ama kullanıcının "Flashsız da iyi ya" diye kendisini teselli etmesine gerek kalmamalı.

Elbette alternatifler çok, ayrıca iPad'in popülerliği, bu cihaza özel arayüzlerin artmasına da sebep oluyor. Örneğin Gmail'ın iPad optimize arayüzünü kullanmak masaüstü arayüzünden daha rahat. iPad için yapılan bu başarılı tasarımlar dizüstü ve netbooklar için yapılmıyor. Apple'ın ve iPad'in böyle bir yaptırım gücü ve popülaritesi var ki takdir etmek gerekiyor.

Apple ekosistemine girmek ya da girmemek...

Arayüz çok şık ve kullanışlı, iri ikonlar dokunmatik ekranlı ürünlerde standart tasarım oldu

Ancak şunu da önemle belirtmek gerekiyor ki iPad'de Flash olsaydı da hayal ettiğimiz gibi çalışmayacaktı. Çünkü Flash uygulamaları dokunmatik ekranlarda sorun yaşıyor. Parmak ekran üzerindeyken tıklama algıladığı için, yapılan testlere göre pek çok uygulamayı ve özellikle de oyunları düzgün kullanmak mümkün olmuyor. Ancak video ve banner gösterimlerinin olmaması hala sorun.

Neyse ki HTML5 yayılıyor, özellikle YouTube'un HTML5 denemelerine başlaması iPad için çok iyi oldu. Amerika'da en büyük rakibi olan Hulu.com'da geride kalmıyor.

iPad sonuçta kusursuz bir tablet bilgisayar olmaktan, iPhone gibi devrim yapmaktan çok uzak. iPhone çıktığı zaman uzun süre yanına yaklaşabilen olmamıştı ve olası katilleri, daha iyi bazı özelliklere sahip olsalar dahi bütün olarak bu telefonu geçememişti. iPhone piyasayı, donanım ve yazılım devlerini uyurken yakalamıştı. iPad'in çıktığı şu günlerde kullanıcılar sunulan özelliklerin çoğuna alışık, çok şaşırtıcı bir şey yok ve rakipler bu sefer çoklu dokunmatik patent duvarının arkasında tırnaklarını kemirmiyor, çalışıyor. Hassas çoklu dokunmatik ekran artık standart hale geldi sayılır.

Almalı mı, almamalı mı? İkisi de değil...

Şık bir ürün ama henüz yeterince rafine değil alternatifleri beklemek daha avantajlı

Tablet bilgisayarın avantajları çok ve Apple iPad ile ortaya çok şık ve başarılı bir ürün koymuş. Ancak bir tablet bilgisayar almadan önce kesinlikle rakip ürünleri beklemek gerekiyor. Çünkü Apple ekosistemine girip para akıtmaya başladığınız zaman yaptığınız yatırım donanımın çok ötesine geçiyor ve dönüşü de zor oluyor. Satmaya karar verdiğinizde yazılıma harcadınız parayı ürün fiyatına ekleyebilecek misiniz? Siz alıcı olsanız yazılımları hazır diye kendi seçmediğiniz yazılımlarla yüklü bir cihaza 1. elinden daha fazla öder misiniz?

Cep telefonu işletim sistemi kullanan Google tablet biraz uzakta olsa da, tüketiciler bir tablet bilgisayar almayı düşünüyorlarsa HP'nin Windows 7 kullanan tabletinin test edilmesini de beklemeli. iPad almayı kafasına koymuş kullanıcılar da acele etmemeli, çünkü sadece WiFi modeller satışta. 3G modeller çıkacak, 3G çıkınca da Türk servis sağlayıcılar taksitli ve özel satış imkanları sunabilirler.

Daha önce iPhone'da yapılan büyük indirimi de unutmamak gerekiyor. iPad'de birkaç ay sonra rakipler çıkınca büyük bir indirim yapılabilir. O zaman, rakip ürünleri beğenmeseniz bile fiyat avantajına sahip olursunuz. Üstelik bu yeni ürün, geçen zaman diliminde değerini kaybetmez, pürüzleri törpülenir ve daha rafine hale gelir...

Galerimizde Apple iPad'i detaylı bir şekilde görebilirsiniz...

En iyi 15 iPad oyunu!
iPad alanlara ilk şok!
iPad alanlara ikinci şok!
iPad alanlara üçüncü şok!
Apple iPad'in 10 sorunu...
iPad: Almadan önce bilmeniz gereken 11 şey
Merakla beklenen 10 iPad uygulaması!
iPad ve 12 dev kusuru!

Sonraki Haber

Forum