Apple iOS 5 ve Android 4.0 karşı karşıya!

iOS 5 ve Android 4.0'ın sunduğu özellikleri inceleyin, hangisinin daha iyi olduğuna siz karar verin!

Apple'ın iOS 5'i ve iPhone 4S'i duyurmasının ardından, Google da Android 4.0 ve Galaxy Nexus'u geçtiğimiz günlerde duyurdu. İki mobil işletim sistemi de birçok yenilikle geliyor. Peki hangisini tercih etmelisiniz? Sesli komutlara cevap veren Siri'li iPhone 4S'i mi, yoksa panoramik fotoğraflar çekmenize izin veren Android 4.0'lı bir cebi mi? İşte iki işletim sisteminden karar vermenize yardımcı olacak göze çarpan özellikler ve karşılaştırma.

Kamera

İki işletim sisteminde de kamareya kilit ekranından ulaşmak artık mümkün. iOS 5'de fotoğrafınızı hizalamak için ızgara çizgilerini görüntülemeniz ve "çimdileyerek yakınaşmanız" mümkün.

Android 4.0 "Ice Cream Sandwich"deki yeni panoramik mod, bir seri fotoğrafı hizalamanıza izin veriyor. Bir Google çalışanı olan Matt Cutts tarafından çekilen panoramik fotoğrafı yukarda görebilirsiniz.

Fotoğraf geliştirmeleri

Android 4.0 ve iOS 5'deki entegre araçlar, fotoğraflarınızı kırpmanıza, döndürmenize, kırmızı gözü kaldırmanıza, otomatik olarak geliştirmenize izin veriyor. Android 4.0'de instagram stili filtreler eklemeniz de mümkün.

Sesli komutlar ve tarayıcı

Android 4.0'da Sesli Komutlarda bazı gelişmeler yapılmış

Sesli komutlar

Google, Android'deki Sesli Komutlar için bazı geliştirmeler yapmış bulunuyor, ancak bunun iOS 5'deki Siri gibi olmasını bekleyenler, hayal kırıklığına uğrayabilir. ICS'deki yeni bir özellik ise, herhangi bir düğmeye basmadan, sadece konuşarak bir komutu etkinleştirmenize izin veriyor.

iPhone 4S'de bulunan Siri kişisel dijital asistan ise takvim randevularını, alarmları komutlarla ayarlayabiliyor, basit sorulara Wolfram Alpha yoluyla cevap verebiliyor.

Tarayıcı

ICS'nin tarayıcısı, incognito modu, Chrome ile yer imi eşitleme, web sayfalarını tam olarak kaydetme gibi özelliklerle güçlendirilmiş. iOS 5'in web tarayıcısı ise iPad'de sekmeli taramayı, gizli taramayı, Safari Reader'ı ve Reading List'i destekliyor. Ancak ICS'dekinin tersine Reading List, çevrimdışı önbelleklemeyi desteklemiyor.

Uyarılar ve çoklu görev

Apple, iOS 5'de Android'in uyarı sistemini ödünç almış bulunuyor. ICS'deki uyarılar ise birkaç geliştirme içeriyor: kilit ekranında uyarı penceresini açabilmek, son kullanılan uygulamalar listesi gibi.

Yeni uygulamalar ve özellikler

Yeni uygulamalar ve özellikler

Android'deki yeni Kişiler (People) uygulaması, Windows Phone 7'deki people hub'ı andırıyor. Yeni Android uygulaması, kişileriniz için daha büyük fotoğraflar gösteriyor ve sosyal ağ güncellemelerini entegre ediyor. ICS'deki yeni Gmail uygulaması da daha hızlı performans vaadediyor ve yeni önizleme bölmesiyle geliyor. Bu arada artık son 30 günün e-postalarını çevrimdışı olarak aramanıza izin veriliyor. Yeni veri kullanımı uygulaması ise ne kadar veri kullandığınızı bir grafik üzerinde gösterirken, size birtakım tahminler sunuyor.

ICS'deki yeni paylaşım özelliği Android Beam ise uygulamaları, kişileri, müzikleri ve videoları iki telefonu birbirine yaklaştırarak paylaşmanızı sağlıyor. Bu özellik sadece NFC çiplerine sahip telefonlarda çalışıyor. ICS, bluetooth rakibi Wi-Fi Direct'i de destekliyor.

iOS 5'deki Reminders uygulaması artık konumu da kullanıyor. iMessage diğer iOS 5 cihazlarına metin mesajları 3G üzerinden SMS ücreti ödemeden göndermenizi sağlıyor.

Bulutta yedekleme

Ice Cream Sandwich, yüzünüzü tanıyarak oturum açmanıza izin verecek

Bulutta yedekleme

Android kullanıcıları, satın alınan uygulamaları ve şimdi de müzik ve fotoğrafları (Google+ yoluyla) bulutta saklayabiliyorlar. Apple ise iCloud ile müziklerinizi, fotoğraflarınızı ve bunlara ek olarak belgelerinizi eşitleyebiliyor. Ayrıca iOS 5 kullanıcıları sistem güncellemelerini artık WiFi üzerinden alabiliyorlar.

Android 4.0
'da yüzünüzü kullanarak telefon kilidini açmanız artık mümkün. Cevap vermediğiniz aramalara kısa mesajla cevap vermek ise artık çok kolay.

Sonraki Haber

Forum