Apple'ın baskısı dava açılmasına sebep oldu
Apple'ın gizli-kapaklı politikaları yine başına bela açacak. Bu sefer odakta iTunes var...
BluWiki teknoloji forumu yöneticileri, Amerikan telif hakkı yasalarını kullanarak iTunes yazılımı hakkında tartışma yürütülmesini engelleyen Apple'a dava açtı. Amerikan "Yeni çağ dijital telif hakkı kanunu"nun (DMCA) sınırlarını zorlayacak olan dava aslında iPod ve iPhone'ların, Apple'ın iTunes yazılımı dışında başka yazılımlarla da kullanılabilmesi ile ilgili. Apple geçtiğimiz Kasım ayında BluWiki sitesindeki iPodhash projesinin DMCA maddelerine uygun olmadığını savunup kaldırılmasını istemişti.
Davayı açan BluWiki sitesinin sahibi OdioWorks şirketinin avukatları ve EFF (Electronic Frontier Foundation), iPodhash projesindeki tartışmaların herhangi bir kopyalama güvenliğini atlatmak için değil, sadece tersine mühendislik tartışmaları olduğunu, bunu açıklığa kavuşturmak için davayı açtıklarını belirttiler. Bilgisayar kullanımın insanlar üzerindeki etkileri ile ilgilenen EFF, daha önce tersine mühendislik ile yeni ürünler ortaya çıkarmanın DMCA maddelerine ters düşmediği yönünde girişimlerde bulunmuştu. Avukat Fred von Lohmann'ın yaptığı açıklama ise olayın başka bir boyutunu gösteriyor: "İlk defa tersine mühendislik hakkında sadece konuşmanın DMCA maddelerine ters düştüğünü söyleyen bir şirketle karşılaşıyoruz. Daha önce gördüğümüz bütün davalarda ortada tersine mühendislikle üretilmiş bir ürün vardı."
Sorun aslında telif hakkı kopyalama güvenliği mi?
Apple 2007'de cihazlarının başka yazılımlar yerine sadece iTunes ile çalışmasını sağlayacak "checksum hash" adında özel bir şifreleme mekanizması geliştirmişti. Açık kaynak geliştiricileri de bu tarihten beri bu şifreleme mekanizmaları üzerinde çalışıyorlardı. Şifrelemenin çözülmesinden sonra Apple 2008'de yeni bir şifreleme tekniği daha geliştirdi. BluWiki iPodhash projesinde tartışılan bu kodlamaydı.
OdioWorks ve EFF yetkilileri tartışmanın iTunes'un Linux sürümünün bulunmaması ve WinAmp gibi başka yazılımlarla çalışmaması sebebiyle yapıldığını savunuyorlar. Apple ise EFF'ye gönderdiği mektupta, şifrelemenin cihazların sadece iTunes ile çalışmasını zorlayacak bir işlev olmadığını söylüyorlar. Apple'a göre bu tartışma telif haklı müzik kopyalama güvenliğini tehlikeye sokuyor.