Apple'dan herkesi şaşırtan şok itiraflar...

iPhone'unuzu aslında kimlerin ürettiğini biliyor musunuz? İşte Apple'dan herkesi şaşırtan şok itiraf

Pek çok teknoloji firması ürünlerini kendisi imal etmiyor. İmalat için en çok tercih edilen ülkeler, iş gücünün ucuz olduğu Uzak Doğu ülkeleri. Apple için de durum farklı değil. Bilişim devi firma da iPhone, iPod ve farklı Apple bilgisayarlarını dünyanın farklı yerlerinde ürettiriyor. İmalatçıları konusunda son derece hassas olan Apple'ın sitesinde imalatçıların sorumluluklarını tanımlayan özel bir sayfa bile bulunuyor.

Fakat her zaman, her imalatçı söz verdiği sorumlulukları yerine getirmeyebiliyor. Apple, konuyla ilgili hazırladığı 2010 raporunda bunu kendisi de kabul ediyor. Bağımsız kuruluşlara yaptırılan incelemeler sonucunda Apple'ın 3 üreticisinin çocuk işçi kullandığı ortaya çıktı. İncelemeler Apple'ın Çin, Çek Cumhuriyeti, Malezya, Tayvan, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayland ve ABD'deki imalatçılarında gerçekleşti ama Apple hangi üç imalatçının bu suçu işlediğini açıklamadı. Fakat raporda şu anda hiçbir Apple imalatçısında çocuk işçi çalışmadığını açıklandı.

Keşke tek suçları bu olsaydı...

İmalatçıların tek suçu bu da değil. Yine aynı raporda 60 imalatçının personelini izin verilen sınırdan daha fazla çalıştırdığını da açıklandı. 57 imalatçı ise çalışanlarına izin ve benzeri konularındaki haklarını vermediği tespit edilmiş. Apple bunların geçmişte yaşanmış sorunlar olduğunu ve artık ya bu imalatçılarla çalışmadıklarını, ya da imalatçıların bu sorunları giderdiğini açıklıyor.

Apple'ın bu ilginç raporunu PDF olarak şu adresten kendiniz de inceleyebilirsiniz (İngilizce).

Sonraki Haber

Forum