Apple bir firmayı daha sessizce satın aldı...

Apple, karanlık veri firması Lattice Data'yı sessizce satın aldı!

Büyük teknoloji firmalarının yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarında atılımlar yapmaktalar ve Apple de bu alanlarda kendi kapasitesini arttırmak için yeni bir firmayı daha satın almış durumda.

TechCrunch'ın bir kaynağının söylediğine göre Apple, 200 milyon dolar civarında bir ödeme ile yapısız "karanlık verileri" toplayarak kullanılabilir düzenli verilere çeviren Lattice Data firmasını satın almış durumda. Apple sözcüsünün konu hakkında kurduğu cümle ise firmanın klasik cevabı olan "Apple zaman zaman küçük teknoloji firmalarını satın alıyor ve genelde amaçlarımız veya planlarımızı (diğer kişilerle) tartışmıyoruz" olmakta. Kaynağın söylediğine göre anlaşma birkaç hafta önce tamamlandı ve yaklaşık olarak 20 mühendis büyük firmaya geçiş yaptı.

Lattice, geçtiğimiz yıl gizemini bozmadan önce sessiz bir şekilde GV, Madrona ve InQTel'den en az 20 milyon dolar yatırım almayı başarmıştı. Firma 2015 yılında kurulmuştu ve genellikle dikkat çekmees de oldukça etkileyici bir kapasitesi olduğu söylenebilir. Firma, Christopher Ré, Michael Cafarella, Raphael Hoffmann ve Feng Niu tarafından ortak bir şekilde, Stanford'ta "karanlık veriden değer çıkarmak" için geliştirilen Deep Dive'ın ticarileşmesi için kurulmuştu.

Stanford profesörü olan Ré, DeepDive üzerindeki çalışması ile MacArthur Geniues Grant ödülünü kazanmıştı ve şu anda Lattice'de baş bilim adamı olarak yer almakta. Lattice's CEO'su olarak başlayan ve şu anda CTO olan Cafarella ise Michigan Üniversitesi'nde bir profesör ve Hadoop'un ortak yaratıcılarından biri olarak bilinmekte. Niu, Lattice'in baş mühendislik yöneticisi olmakta. Cafarella ve Hoffmann (LinkedIn sayfasına göre daha sonra Google'a geçiş yaptı) aynı zamanda DeepDive üzerinde de çalışmışlardı.

Lattice'in şu andaki CEOsu ise geçtiğimiz yıl firmaya katılan deneyimli yönetici Andy Jacques olmakta.

Karanlık verinin tanımı ise şu şekilde yapılabilir: İçinde yer aldığımız bağlantılı, dijital dünya giderek hızlanan bir şekilde veri üretmekte. 2013 yılında 4.4 zetabyte veri bulunmaktaydı ve bu miktarın 2020 yılında 44 zetabyte'a ulaşması beklenmekte. Ayrıca IBM'in tahminlerine göre günümüzde bulunan verilerin %90'ını da geçtiğimiz iki yıl içerisinde ortaya çıkmış durumda. Ancak bütün bu verinin %70-80 aralığında bir miktarı yapısız – yani "karanlık" – durumda ve genel olarak işlem ve analiz alanında kullanılamamakta. Lattice, makine öğrenimini kullanarak bu verileri düzene koymakta ve kullanılabilir hale getirmekte.

Bu "karanlık veriler" herhangi bir etikete, kategoriye veya içerik algısına sahip olmayan ancak eğer düzenlenirlerse bir değeri bulunabilecek olan veri karmaşası olarak düşünülebilir.

Bu sistemin kullanım olanakları ise oldukça bol. Bu veriler uluslararası polis çalışmaları ve suç çözümlerinde, paleontolojik araştırmaları düzenlemede ve sıralamada veya AI sistemlerini çok daha kullanışlı veri yüklemeleri ile eğitmeye yardımcı olmada kullanılabilir.

Lattice'in kimlerle beraber çalışmakta olduğu veya Apple'ın bu teknolojiyi nasıl kullanmayı planladığı henüz belli değil. Ancak burada AI ile alakalı bir çalışma olduğu tahmin edilebilir. TechCrunch'ın kaynağının söylediğine göre Lattice, diğer teknoloji firmaları ile de AI asistanlarını geliştirmek için görüşmekteydi ve bunların arasında Amazon'un Alexa'sı ve Samsung'un Bixby'si bulunmaktaydı...

Sonraki Haber

Forum