Apple'a karşı açılan en çılgın 5 dava!
Her gün Apple'a yeni bir dava açılıyor ama geçmişte açılan bu 5 çılgın davanın yeri bambaşka!
iPhone, iPad ve iPod'lara olan bağlılığın yaratıcısı Apple'ın başı, açılan davalar nedeniyle epey ağrıdı. 2011'in ilk çeyreğinde 26.74 milyar dolar gelir elde ettiği açıklanan şirketten herkesin bir şey elde etmek istemesi son derece normal gibi görünüyor. İşte Apple' karşı açılan en çılgın 5 dava:
iPhone'un pil ömrü
2007'de bir müşteri tarafından açılan davada iPhone'un pillerinin değiştirilemediği konu edilmişti. Ancak Apple, bunu gizlemiyordu ve iPhone'un değiştirilebilen bir pile sahip olmadığını açıkça belirtiyordu. Üstelik cihazın 400 şarj ve deşarjın ardından dahi yüzde 80'lik kapasiteyi koruduğu biliniyor.
iPod sağır ediyor
2006'da bir Louisiana'lı müşteri, iPod'un 115 desibele kadar ses çıkarabildiğini, ancak bazı araştırmaların bu seviyede bir müziğin günde 28 saniye dinlenmesinin zamanla işitme kaybına yol açabileceğini iddia etti. Davada milyonlarca kişinin duyma yeteneğinin riske atıldığı da yer alıyordu. Davacının isteği ise bir yazılım güncellemesi ile ses seviyesinin 100 desibele sınırlanıp, bir kısım paranın kendisiyle paylaşılmasıydı. Ancak dava 2009'da reddedildi.
'iPad çok fazla ısınıyor', 'iPhone çekmiyor'...
Aşırı ısınan iPad
2010'da açılan bir dava, Apple'ın iPad'in kitaba benzediği sözlerinin doğru olmadığını iddia ediyordu, zira kitaplar güneş ışığında ve diğer ortamlarda okunurken kapanmıyordu. Davacılar, iPad'in genel hava şartlarında çok çabuk ısındığını da söylemiştlerdi. Dava, 2011'de iddiaların yetersiz olması nedeniyle reddedildi.
iPhone 'çekmiyor'
'Ölüm tutuşu' olarak bilinen sorun, iki Maryland sakinini Apple'a karşı 'ihmal, dolandırıcılık ve yanıltıcı ticari faaliyet' iddialarıyla bir dava açmaya sürükledi. Mahkeme ise davacıların yüzde 10'luk tekrar stoklama ücretini ödemeden telefonlarını geri veremeyeceklerini söyledi.
iPod Nano çizikleri
2005'de iPod kullanıcısı Jason Tomczak, Apple'ın iPod Nano'daki üretim hatalarını görmezden geldiğini iddia etmişti. Avukat Steve Berman'a göre Apple, iPod Nano'yu piyasaya yetiştirebilmek adına cihazdaki kusurları görmezden gelmişti, zira cihazın ön yüzündeki tasarım kalıcı hasarların oluşmasına neden olabiliyordu. Tomczak 2006'da davayla ilgisi olmadığını, sadece avukatlarla konuştuğunu söyledi. 2009'da ise Apple, kişi başına 15-25 dolara gelen 22.5 milyon dolarlık ödemeyi kabul etti.