Antivirüsleri test eden 5 site!
Hangi antivirüs yazılımını kullanmalısınız, hangisi en iyisi? Cevap bu "antivirüs test siteleri"nde!
Hangi antivirüs yazılımını kullanmalısınız? Bu sıkça sorulan soruya iyi bir cevap vermek neredeyse imkansız. "En iyi" antivirüsü neye göre seçmelisiniz?
Sorun, kararınızı dayandırabileceğiniz birçok değişkenin olması. En hızlı tarayan antivirüsü mü tercih etmelisiniz? Yoksa sistem kaynaklarını tasarrufla kullanan antivirüsü mü? Peki ya zararlı algılama oranı, güncellenme sıklığı kararınızı etkilemeli mi? Tek bir cevap vermek zor. Ancak güncel, bağımsız testlere ulaşma imkanınız varsa daha iyi bir karar verebilirsiniz.
Aşağıda antivirüs performansını değerlendirmenize yardımcı olacak en iyi 5 kaynağa göz atacağız.
Virus Bulletin
Virus Bulletin, çekirdeğinde zararlılara karşı önlem, zararlıları algılama ve onları kaldırmaya odaklanan bir dergi. Yayın, kapsamlı bilgiler yayınladığı blog'unun yanında, düzenli antivirüs ve antispam testleri de gerçekleştiriyor.
Firma, antivirüs testi için "RAP" (Reactive and Proactive) yöntem biliminden faydalanıyor. Bunun için ürünlerin teste geldiği zamana ait en yeni zararlı örneklerinden faydalanılıyor. Ardından bu örneklerin yanına, sözkonusu tarihten sonra keşfedilen zararılar ekleniyor. Bu şekilde ürünün hem zararlıları kontrol altında tutma yetenekleri ölçülüyor, hem de bilinmeyen zararlıları ne kadar iyi yakalayabildiği ortaya çıkıyor.
"Yabani" zararlıların yüzde 100'ünü yakalayan ve temiz örnekleri tararken yanlış algılama yapmayan ürünler, VB100 sertifikasını elde edebiliyor. Bu durumda ödül logosu, sonuç sayfasında, ürünün hemen yanında gösteriliyor.
AV-TEST
AV-TEST
Anti-virüs testlerinde 15 seneden fazla süredir lider isim olan AV-TEST'in merkezi, Almanya'da, Magdeburg'da bulunuyor. Bağımsız firma, Android, Windows, Mac ve iş kullanıcıları olmak üzere dört anahtar alanda testler yapıyor. Testler ortalama dört ayda bir yenileniyor ve sonuçlar, web sitesinde yayınlanıyor.
RAP testlerinin aksine AV-TEST, sonuçları basit bir biçimde sıralıyor. Testte "Koruma", "Performans" ve "Kullanım" olmak üzere üç kriter yer alıyor ve her biri için 0 - 5 yıldız veriliyor.
Dilerseniz, herhangi bir antivirüs paketinin hangi puanı, nasıl aldığını daha detaylı bir biçimde görebiliyorsunuz. Bu durumda az önce bahsettiğimiz üç kriter, sıfırıncı-gün zararlısı saldırıları, yanlış pozitifler ve gerçek hayat performansı gibi daha özel alanlara göz atabiliyorsunuz.
AV-TEST, testler dışında yıllık ödüller de veriyorlar. Her yıl 10 ödül veren firma, her kategori için birer tüketici ve kurumsal kazanan seçiyor. Koruma ödülünün şu anki sahibi Trend Micro iken son performans ödülü, Kaspersky Lab'in elinde bulunuyor.
AV-Comparatives
AV-Comparatives
AV-Test gibi AV-Comparatives de Windows, Mac ve mobil için geliştirilen antivirüs ürünlerini test etmeye adanmış, tamamen bağımsız bir kuruluş. AV-Comparatives, web sitesinde antivirüs yazılımlarının gerçek hayattaki koruma yeteneklerine dair en kapsamlı ve karmaşık testleri kendisinin gerçekleştirdiğini ileri sürüyor.
Rakiplerine göre çok daha fazla test sunan sitede, arasından seçim yapabileceğiniz 9 test bulunuyor. Bunlar arasında "Dosya Algılama Testi", "Sezgisel / Davranış testleri" ve "Anti-olta saldırısı testleri" var.
Firma, her bölüm için üç ayda bir test yapıyor ve sonuçları bir PDF dosyası olarak indirmeye sunuyor. PDF dosyası indirip incelemekle uğraşmak istemiyorsanız, sitede etkileşimli bir grafik de sunuluyor. Verileri test türüne, tarihe ve üreticiye göre organize edebiliyorsunuz. Böylece antivirüs piyasasının durumunu anında görme şansı elde etmiş oluyorsunuz.
Son olarak PDF olarak indirebileceğiniz kapsamlı incelemeler de bulunuyor. Bu incelemelerde firewall'lar, ebeveyn denetimleri ve Linux koruması gibi konular ele alınıyor.
ICSA Labs ve Dennis Technology Labs
ICSA Labs
Açılımı "International Computer Security Association" ("Uluslararası Bilgisayar Güvenliği Ortaklığı") olan ICSA, ABD hükümetinin yönettiği bir kurum. ICSA, 1989'da açıldığından beri ABD'nin antivirüs ürünlerini test etme işini üstleniyor.
ICSA Labs'in gerçekleştirdiği testler arasında antivirüs testleri, anti-zararlı testleri, mobil uygulama, ağ ve web uygulaması testleri var. Firmanın antivirüs testleri, bir matrisle puanlandırılıyor. Test edilenler arasında sık rastlanan enfeksiyonlar, "wild" enfeksiyonlar var. Testler, masaüstü PC'ler, sunucular, gateway'ler, groupware ve fazlasında gerçekleştiriliyor.
ICSA Labs'ın ana sonuç sayfası, önceki üç seçeneğe kıyasla biraz karışık görünebilir. Herhangi bir puana sahip olmayan sonuçları sıralamak da mümkün olmuyor. Sonuçlarda yalnızca test edilen ürünün imza numarası, üzerinde test edildiği işletim sistemi, test tarihi ve testi geçip geçmediği bilgisi yer alıyor.
Dennis Technology Labs
Dennis Technology Labs, belki de listemizdeki en az tanınan site, ancak bizce görülmeye değer. Bağımsız bir test tesisi olan firma, kişisel ve iş teknolojisinin her yönünü değerlendiriyor. Ancak firmanın uzmanlık alanı, güvenlik yazılımları.
Testlerde kendi metodolojisini kullanan Dennis Technology Labs, gerçekleştirdiği testlerin detaylarını anlatmıyor. Ancak siteye göre güvenlik ürünleri testlerde, "gerçek hayatta bulunan geniş tehdit yelpazesiyle" test ediliyor. Listemizdeki diğer siteler gibi bu firma da testlerini yılın her çeyreğinde yeniliyor.
Sonuçlar ise "Toplam İsabet Oranları", "Koruma Oranları", "Koruma Puanları", "Koruma Detayları" ve "Güvenilir Yazılım Oranları" olmak üzere farklı paketler halinde indirilebiliyor.