Antarktika'da Mega Buzdağını Yaratan Çatlak, Uydudan Böyle Görünüyor

Uçtan uca iki kilometreyi bulan uzunluğuyla dev bir buzulu serbest hale getiren çatlak, bu kez de uydu kameraları ile görüntülendi.

Kısa bir süre önce Antarktika'daki 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığından Neredeyse Los Angeles büyüklüğünde olduğu tahmin edilen muazzam bir buzdağının koptuğunu sizlerle, buradaki haberimizde paylaşmıştık. Şimdiyse bir İngiliz uydusu olan Vision-1 tarafından çekilen ve Airbus tarafından İngiliz Antarktik Araştırması (BAS) için alınan yeni yüksek çözünürlüklü görüntüler ortaya çıktı. Bu görüntüler, kırılma olayına yol açan büyük çatlağın tüm ayrıntılarını görmemizi sağlıyor.  Instagram Lite Geri Döndü; Üstelik Bu Kez Reels Desteğine de Sahip...Instagram'ın bir süre önce yayınladığı ama apar topar yayından kaldırdığı Instagram Lite uygulaması, genişletilmiş özelliklerle birlikte geri döndü.

Bölgede çalışan BAS Halley Araştırma İstasyonu'ndan buzbilimciler, son on yıldır bu kırılma olayını bekliyorlardı. Coats Land'in Antarktika kıyılarını çevreleyen Brunt Buz Sahanlığı, yıllar içinde meydana gelen birkaç uçurumdan dolayı kırılma riski altındaydı. Araştırmacılar, North Rift'teki Halley Araştırma istasyonunun yaklaşık 23 kilometre yakınında uzunluğunda yeni bir uçurum oluştuğunda istasyonu başka bir noktaya taşımışlardı, zira büyük bir kırılmanın sadece bir zaman meselesi olduğunu biliyorlardı.  Bir Dönemin Vazgeçilmezi Olan Kasetlerin Babası Ottens Hayatını KaybettiKompakt kasetlerin hayatımıza girmesini ve istediğimiz yerde istediğimiz müziği dinlememizi sağlayan Lou Ottens hayatını kaybetti...

Çatlaklar genişledikçe, A74 olarak adlandırılan bir buzdağı sonunda 26 Şubat'ta Brunt Buz Sahanlığından koparak 1.270 kilometrekarelik yüzen bir buz parçasını serbest bıraktı.

Sonraki Haber

Forum