Angry Birds'ü gerçekten kızdırdılar!
Son dönemin en büyük skandalına adı karışan dev şirket, iddiaları yalanladı ama kimse inanmadı!
Başta Angry Birds olmak üzere, pek çok uygulamanın geliştiricisinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile işbirliği yaptığı ve verileri doğrudan NSA'ya gönderdiğine dair yayınlanan belgeler, kızgın kuşların yapımcısı Rovio'yu isyan ettirdi.
NSA'nın gizli belgelerini açıklayarak Rusya'ya kaçan eski NSA ajanı Edward Snowden'in ifşa ettiği belgelerde ortaya çıkan bilgilere göre, NSA Angry Birds de dahil olmak üzere çok sayıda uygulamayı, insanların telefonlarına sızmak için kullanıyordu.
Fakat yapımcı Rovio bu iddiayı reddedip, "Angry Birds telefonlardan bilgi toplamadığı gibi hiçbir casusluk faaliyetinde de bulunmuyor" dedi ama kimseyi inandıramadı.
Yapımcı şirket Rovio'nun açıklamasında, "Fanlarımızın güveni bizim için çok önemlidir ve şirketimizin kazancı müşterilerimizin bize güvenmesine bağlıdır. Biz de bu güveni yıkacak hiçbir harekette bulunmayız. Ne ABD ne de İngiltere istihabaratı ile hiçbir ilgimiz yok," ifadesini kullansa da NSA'nın açığa çıkan belgelerinde Angry Birds'den gelen bilgilerin kullanıldığı açıkça ifade ediliyordu. Ayrıca, bir milyara yakın insanın cep telefonuna girmiş olan bir uygulamanın, istihbarat örgütlerinin en önemli hedefi olacağını da inkar etmek güç.
NSA'nın, Google, Microsoft, Apple, Yahoo, Facebook ve Twitter gibi ABD şirketlerinin sunucularına girip tüm kullanıcı bilgilerini dilediği gibi aldığı gerçeği ABD hükumeti tarafından bizzat itiraf edilmişken ve elbette açığa çıkan NSA belgelerinin orijinal olduğu yine ABD hükumeti tarafından onaylanmışken, aynı istihbarat örgütünün, bir milyara yakın insanın cep telefonuna kolayca sızabilmek için Angry Birds gibi bir hazineyi kullanmamış olması zaten bir mucize olurdu.
Rovio'nun bu açıklamayla, olayın ciddiyetinin farkında olmayan bazı kullanıcılarının gözündeki imajını kurtarmaya çalıştığını söylemek yanlış olmayacaktır ancak dünya çapında bir skandal olan NSA dinlemesinin ABD hükumeti tarafından da itiraf edilmesinin ardından artık ABD'li yazılım geliştiricilerin istihbarat örgütleri ile işbirliği yapmadığı yolundaki açıklamalarının gerçekçi görünmediğini de kabul etmek gerekiyor.