Android'e Sirayet Eden 6 iPhone İşlevi!

Hep Android'den iPhone'a geçen işlevlerden bahsederiz ama bu 6 işlevde tam tersi oldu!

Android 2008'de piyasaya çıktığından bu yana iPhone sahiplerinin bıkmadan dinlediği bir cümle var:

"Şu iPhone kullananlara bak, o işlevlerin hepsinin Android'de yıllardır olduğunu fark etmiyorlar mı?"

Ancak Apple'ın Android'den örnek aldığı ve "devrim" olarak tanıttığı her işlevin karşılığında, Apple'ın da üzerinde çalıştığı, Android'i peşine takacak bir işlev de var. İşte Android'li telefonlarımıza ulaşan, bunun için Apple'a teşekkür borçlu olduğumuz, veya Apple'ı sorumlu göstereceğimiz 6 işlev.

1. İki Uygulamayı Yan Yana Kullanma

Yıl: 2015

Samsung ekranda iki uygulamayı yan yana kullanma işlevini neredeyse on yıl önce denemişti. İşlevin adı Multi Window idi. Ancak işlevin resmi olarak Android'e girmesinin, Apple'ın bu işlevin tablet sürümünü 2015'te iOS'a eklemesiyle gerçekleştiği iddia edilebilir.

2. Çoklu Dokunmatik, Çimdikleyerek Yaklaştırma

Yıl: 2007

Steve Jobs'un 2007'de ilk iPhone'u tanıtırken gösterdiği, basit ancak önemli işlev, birden fazla parmağınızı kullanarak ekrana yakınlaşıp uzaklaşmaktı. Bu sırada HTC Dream (G1) gibi Android'li ilk cihazların bazıları, çoklu dokunmatiği desteklemiyordu bile. Android, çoklu dokunmatik desteğini Gingerbread sürümüyle vermeye başladı.

3. Kapasitif Dokunmatik Ekran

Yıl: 2007

Kapasitif dokunmatik ekrana sahip ilk telefon, birinci iPhone değildi. Bu ünvan, bir ay önce satışa çıkan LG Prada'ya ait. Ancak dirençsel ekranların artık ihtiyaçları karşılamadığını fark etmemizi sağlaması açısından bu alanda Apple'ın önemli bir katkısının olduğunu düşünüyoruz.

4. El Hareketleriyle Kontrol

Yıl: 2015

iPhone 6S ve iPhone 7'yle birlikte gelen 3D Touch teknolojisi çoğumuz tarafından unutuldu. Ancak bu basınca duyarlı ekran donanımı, giriş ekranından belirli işlevlere direkt olarak atlamınızı sağlıyor. Huawei'nin böyle bir işlevi daha önce sunduğunu söyleyebilirsiniz. iPhone 6S'ten birkaç gün önce tanıtılan Mate S, "Force Touch" adlı işleviyle iPhone kadar iyi olmasa da, benzer bir işlev sunuyordu.

Ancak Apple'ın 3D Touch işlevi, Android'e böyle bir ekrana gerek olmadan yeni işlevler sunabileceğini gösterdi. Örneğin Android 7.0 ve sonrasında giriş ekranındaki bir simgeye uzun dokunarak, uygulamların belirli bir işlevine atlayabiliyorsunuz.

5. Picture-in-picture

Yıl: 2015

Samsung, resim-içinde-resim modunu ilk olarak beş sene önceki Galaxy telefonlarında denemişti. Ancak bu, Google'ın işlevi kabullenip tüm Android'li telefonlara eklemesi için yeterli olmadı.

Apple'ın işlevi 2015'te iPad'e getirmesi ise Google'ı ikna etmeye yetti. Android TV, işlevi 7.0 sürümünde sunmaya başladı. Android 8.0 ise uygulamaların üstünde küçük bir pencere açıp video izlemeye izin veriyor.

6. Pembe Telefonlar

Yıl: 2015

Pembe telefonlar Apple ile çekici hale geldi. 2015'te çıkan Rose Gold iPhone 6S'in ardından telefon renklerine farklı bir gözle bakmaya başladık. Önceki pembe telefonların neredeyse hepsi parlaktı ve çocuklar için tasarlanmıştı.

Sonraki Haber

Forum