Android zararlıları artıyor, karmaşıklaşıyor!

Mobil zararlılar, en çok bu platformu seviyor ama bakın yeni bir rapor daha neler neler söylüyor!

Lookout Mobile Security'nin yayınladığı 2011 Mobil Tehditleri Raporuna göre mobil kullanıcıların zararlılarla karşılaşma ihtimali giderek artıyor, siber suçluların kullandıkları yöntemler giderek karmaşık bir hal alıyor.

Bundan en çok etkilenen platform ise Android. Apple'ın duvarlarla çevrili platformu bu konuda işe yarıyor ve en azından şimdilik Android'den daha az zararlı bulunduruyor. Rapora göre gizlilik ve uygulama açıkları iOS ve Android'i etkiliyor olsa da Android, zararlı ve casus yazılımlara hedef olmakta açık ara önde.

Casus yazılımlar bir süredir sorun teşkil etse de Andorid'deki zararlılar da hızla yayılıyor. Ocak ayında tehditlerin yüzde 66'sı casus yazılımdan ve yüzde 34'ü zararlı yazılımdan meydana gelirken, Haziran ayında bu yüzdeler sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 48 olarak değişti.

İnanılmaz zararlı artış hızı, kullanılan taktikler

Ocak 2011 ve Temmuz 2011 arasındaki zararlı sayısı

İnanılmaz artış hızı, kullanılan taktikler

Aynı süre zarfında enfekte olmuş uygulama veya zararlı uygulama sayısı ise 80'den 400'e fırladı. Bir başka deyişle bu çizgi devam ederse, zararlılar Android kullanıcılarının başının en büyük derdi olacak.

Zararlı kodlayıcılarının taktikleri ise etkileyici olduğu kadar endişe verici. Bunlar arasında normal, zararsız bir uygulamayı zararlı bir kodla paketleyip, yanıltıcı açıklamalar ekleyip uygulama içi reklam vermek ve zararsız bir uygulamanın güncellemesi içerisine zararlı kod yerleştirmek var. Son günlerde ise telefon görüşmelerini kaydeden bir Android trojan'ı ortaya çıkmıştı.

Mobil cihazların giderek güçlü hale gelmesi nedeniyle mobil zararlı tehdidinin büyümesi şaşırtıcı değil. Sunulan ek işlevler, karmaşık özellikler daha fazla hataya açık olduğundan bunlardan faydalanan zararlıların ortaya çıkması da doğal.

Burada bize düşen ise indirdiğimiz uygulamanın bizden istediği izinler, kullanıcı yorumları gibi verilere dikkat etmek ve sadece güvenilir yerlerden uygulama indirmek. Mobil cihazınıza sizi tehditlere karşı koruyacak bir yazılım yüklemek de ek bir güvenlik katmanı sağlayacaktır.

Sonraki Haber

Forum