Android Wear hakkında bilmeniz gerekenler!

Google'ın "en özel" Android sürümü Android Wear nasıl çalışıyor, hangi yenilikleri sunuyor?

Google'ın geleceği belirlemeyi kendine amaç edinen giyilebilir teknoloji platformu Android Wear, akıllı saatlerin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi onlara sunacak.

Google Now uyarıları, Android Wear sayesinde tam anlamıyla elinize geliyor. Bu, işinize yarayacak bilgilerin size gösterilmesi, sesinizi kullanarak ek bilgilere kolayca ulaşabileceğiniz anlamına geliyor.

Platform hem kare, hem de yuvarlak tasarımları desteklediği için moda konusunda hiç sıkıntı yaşamayacak gibi görünüyor. Moto 360'ın yuvarlak tasarımı harika görünüyor, LG G Watch da hiç fena değil.

Android Wear tam olarak ne yapıyor?

Android Wear, size "sizinle beraber hareket eden bilgileri" sunmayı, tüm dünyayı kolunuza getirmeyi amaçlıyor. Sadece zamanı söylemekle yetinmeyen Android Wear, zamana göre tahminler yapabiliyor ve konum bilgilerini de kullanarak içeriğe hassas veriler oluşturabiliyor.

Örneğin bir otobüse bindiğinizde Google Maps destekli bir geri sayım sayacı, hedefinize ne kadar sürede ulaşacağınızı size söylüyor. Yeni teknoloji, sizi etrafta olabilecek çeşitli tehlikeler konusunda da uyarabiliyor. Google'ın bir videosunda yakındaki plajları listeleyen yeni Android Wear kullanıcıları, deniz canlıları tarafından rahatsız edilmekten kurtuluyorlar.

Aileniz için daha çok zaman ayıracaksınız

Aileniz için daha çok zaman ayıracaksınız

Google, Android Wear'ın akıllı telefonlara olan bağlılığımızı azaltacağını ve bu sayede ailemize daha fazla zaman ayıracağımızı düşünüyor. Örneğin bir ebeveyn, ailesiyle kahvaltı ederken işe yaklaşık kaç dakikada gidebileceğini saatinden kontrol edebilecek.

Android Wear'ın ebeveynlere sunduğu olanaklar bununla sınırlı değil. Örneğin bir baba küçük çocuğuna banyo yaptırırken arkadaşından gelen Hangouts mesajına bakabilecek, Google'a favori takımının maç sonuçlarını hiçbir düğmeye dokunmadan sorabilecek.

"Okay Google" sözcükleri ile taksi çağırmak, restoran rezervasyonları yapmak, alarm ayarlamak, mesaj almak ve göndermek de elinizi hiç kullanmadan mümkün olacak.

Geliştirilmekte olan uygulamalar

Geliştirilmekte olan uygulamalar

Android Wear, akıllı saatler için daha uygun bir işletim sistemi olacak çünkü geliştiriciler, uygulamalarını Google'ın ekosisteminden saate taşıyabilecekler.

Android Wear için ortaya çıkan ilk üçüncü parti uygulamalardan bir tanesi, daha sonra okumak istediğiniz uzun makaleleri saklamanıza yarayan Pocket. Bu uygulama sayesinde uzun yazıları okuma işini büyük ekranda yapmak üzere erteleyebiliyorsunuz.

Sevdiğiniz uygulamaların Android Wear'lı akıllı saatinizde kullanılabilir hale gelmesi, çok uzun sürmeyecek. Ancak geliştiriciler, aynısını sadece Galaxy telefonlarla çalışan Tizen platformunda yapmakta zorlanabilirler.

Fitness ve diğer kullanım alanları

Fitness ve diğer kullanım alanları

Android Wear'lı akıllı saatler, sizi yanınızda bir adım ölçer taşımaktan, onu kaybetmekten veya unutmaktan da sizi kurtaracak.

Kolumuzdaki bir akıllı saat, gün boyunca attığımız adımların doğru biçimde sayılmasını sağlayacak. Google, Android Wear'lı saatlerin sevdiğimiz fitness uygulamalarıyla bağlanacağının, gerçek zamanlı hız ve mesafe bilgileri sağlayacağının sözünü veriyor.

Google'ın Android Wear tanıtım videosunda farklı bir cihazdaki müziğin Android Wear'lı bir saat ile nasıl etkinleştirildiğini de görmüştük. Bunun yanında Android Wear, filmleri TV'ye yansıtmanıza da izin verecek (muhtemelen Chromecast ile).

Şimdiye kadar tanıtılan Android Wear'lı saatler

Şimdiye kadar tanıtılan Android Wear'lı saatler

Android Wear'lı saat tasarımlarını gösteren üreticiler, şimdilik LG ve Motorola ile sınırlı. Ancak HTC, Samsung, Asus ve Fossil, Android Wear platformunu kullanan ürünler tanıtacaklarının sözünü veriyorlar.

Motorola'nın Android Wear'lı akıllı saati Moto 360, gayet güzel görünen yuvarlak bir tasarıma sahip. Moto 360'in hem sağ, hem de sol kola takılabileceği, onu giyenlerin herhangi bir fark hissetmeyeceği söyleniyor. Dönebilen dijital ekranın yanında sağ taraftaki klasik görünümlü düğme simetrik olduğundan, saati döndürdüğünüzde düğmeyi sol tarafa alabiliyorsunuz.

OLED ekran sayesinde pili tasarruflu kullanacağı söylenen Moto 360, iddialara göre safir cam kullanacak. Gerçek saat tasarımına bağlı kalan Moto 360'ın üzerinde herhangi bir şarj kontak noktası veya USB portu bulunmuyor. Moto 360'ın henüz açıklanmayan gizemli şarj yöntemi, kablosuz şarj veya kinetik şarj olabilir.

Kamera üzerinde Galaxy Gear ve Gear 2'nin aksine herhangi bir kamera bulunmuyor çünkü Motorola'ya göre bu klasik tasarıma uymuyor. Samsung'un akıllı saatlerinin aksine Moto 360, sadece Moto X'i değil, daha çok akıllı telefonu destekliyor.

Moto 360, düşük güç tüketimli Bluetooth 4.0'ı destekleyen Android 4.3'lü telefon ve tabletlerle çalışabiliyor. Bunun anlamı, yepyeni bir iPhone 5S'iniz olsa bile Moto 360'ı onunla kullanamayacaksınız.

Yaz aylarında satışa sunulması planlanan saatin muhtemelen plastik ve metal modelleri olacak.

LG, Android Wear'lı akıllı saati LG G Watch hakkında çok fazla bilgi vermedi. Bolca kullanılan G harfleri yüzünden ilginç bir telaffuza sahip olan saat, Moto 360'ın aksine kare şeklinde.

Google'ın Haziran ayındaki IO konferansında Android Wear hakkında daha fazla bilginin ortaya çıkmasını bekleyebiliriz.

Sonraki Haber

Forum