Android telefonlar, RISC-V ile birlikte önümüzdeki yıllarda ciddi bir değişim yaşayabilir
Şimdiye kadar hep ARM mimarisi üzerinde çalışan Android telefonlar, RISC-V desteği ile birlikte büyük bir değişimin kıyısında olabilir.
Günümüzde satılan tüm akıllı telefonlar, ARM’In ISA’sını (Yönerge Seti Mimarisi) temel alan işlemciler kullanıyor. Arm Holdings, enerji tasarrufu sağlayan bu mimariyi 1983 yılında geliştiren İngiliz bir şirket ve birkaç on yıldır mobil cihaz alanında tartışılamaz liderliğini sürdürüyor. Apple’dan Samsung’a ve Xiaomi'ye kadar hemen her marka, mobil cihazlarında ARM mimarisini temel alan işlemciler kullanıyor. Ancak önümüzdeki yıllarda yeni bir seçeneğin ortaya çıkmasıyla bu durum değişebilir. Android akıllı telefonların ve diğer cihazların RISC-V tabanlı işlemcilere geçiş yaptığını görebiliriz.
RISC-V, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi tarafından 2014 yılında geliştirilen yeni bir RISC tabanlı komut seti mimarisi. RISC-V’yi ARM'dan ayıran belki de en önemli özelliği, ücretsiz ve açık kaynaklı olması. Bu, markaların bu mimariyi kullanmak için kimseye para ödemesine gerek olmadığı anlamına geliyor. Yeni mimari son birkaç yıldır ivme kazanıyor ve aralarında Android’in de bulunduğu çeşitli geliştirme araçları ve işletim sistemleri tarafından verilen destek artıyor.
Android şu anda ARM (Arm v7 ve ARM64), x86, x86-64 ve RISC-V talimat seti mimarilerini destekliyor. Birkaç gün önce Google, Wear OS’a RISC-V desteği getirmek için Qualcomm ile bir işbirliği yaptığını duyurdu ve şimdi şirket, Android’de de RISC-V desteğini geliştireceğini açıkladı.
Google artık RISC-V için gelişmiş desteğe başladığını ve RISC-V kullanan herhangi bir işlemcinin yüksek performans elde etmesi beklenen tüm özellikleri desteklemesini sağlayacağını söylüyor. Geliştiriciler, artık Cuttlefish Sanal Cihazı aracılığıyla RISC-V için Android desteğini kendi makinelerinde oluşturabilir, test edebilir ve çalıştırabilirler. Ayrıca temel bir Android (AOSP) deneyimi oluşturup çalıştırmaları da mümkün. Google, henüz tam olarak optimize edilmemiş olsa da sistemin deneme ve işbirliği için yeterince hazır olduğuna inanıyor.
Google, NDK (Yerel Geliştirme Kiti) ABI’yi (Uygulama İkili Arayüzü) yakın zamanda tamamlamayı ve beta sürümlerini Android’in genel web sitesinde kullanıma sunmayı planlıyor. RISC-V, bu yılın sonlarında test edilmek üzere yakında x86-64 (AMD ve Intel PC’ler) ve ARM64 (ARM tabanlı işlemciler) üzerinde denenebilecek. Şirket, 2024 yılında RISC-V emülatörünü tam özellik setiyle halka sunmayı planlıyor ve bu sayede insanlar uygulamaları ve oyunları telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere çeşitli cihaz form faktörlerinde test edebilecek.