Android'i kurtaracak karar!

Google'ı her geçen gün daha da terleten Android davası, bu kararla yön değiştirebilir!

Berk Toparlak

Avrupa Birliği mahkemesinin dün aldığı karara göre; programlama dilleri, telif hakkı kapsamına girmeyecek. SAS Institute, Inc ve World Programming Ltd. şirketlerini karşı karşıya getiren dava, Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Adalet Mahkemesi'nde görüldü.

Dava, Worl Programming Ltd. lehine sonuçlandı ve mahkeme şu önemli açıklamayı yaptı:"Bilgisayar programlarının sadece ifadesi telif haklarına tabidir esası uyarınca; fikir ve ilkeleri kapsayan algoritmalar ve programlama dilleri, bu yönerge tarafından korunmaz."

Mahkeme ayrıca, hükümlerin daha basit ifadelerle anlatıldığı bir basın açıklaması yayınladı. Programlama dillerinin telif hakkı ile korunup korunmayacağı şu ifadelerle netlik kazanıyor: "Bu bağlamda mahkeme; bir programda yer alan anahtar kelimeler, sözdizimi, komutlar, seçenekler, varsayılanlar, sözcük tekrarları veya matematiksel kavramların, o programı yazan şahsın zihinsel yaratıcılığını içermediği görüşündedir. Yazar yaratıcılığını sadece sözdizimi ve yerleşimi, rakamlar veya matematiksel kavramların seçimi sırasında kullanır."

Mahkeme aslında bu kararı, programlama dillerinin "orijinal" bir yaratıcılık içermediğini düşündüğü için alıyor. Ancak, programlama diliyle yaratılmış "orijinal" çalışmalar, telif haklarından yararlanabiliyor.

Dava, Amerika'da halen görülmekte olan Google-Oracle davasıyla benzerlik taşıdığı için iyice önem kazanmış durumda. Bilindiği üzerece Oracle, Google'ı Android işletim sisteminde lisans olmaksızın özel bir 37 Java API kullanarak telif hakkı ihlali yapmakla suçluyor.

Sonraki Haber

Forum