Android Auto'yu derinlemesine test ettik!

Google'ın otomobil sahiplerini hantal GPS sistemlerinden kurtaran Android Auto'sunu test ettik!

Android Auto nasıl kontrol ediliyor?

Google'ın otomobillere özel işletim sistemini kontrol etmenin üç yolu var.

Volkswagen

2016 Beetle (SE ve daha yüksek trim seviyesinde)
2016 Golf (S ve daha yüksek trim seviyesinde)
2016 e-Golf
2016 GTI
2016 Jetta (S Technology ve daha yüksek trim seviyesinde)
2016 Passat (SE ve daha yüksek trim seviyesinde)
2016 CC
2016 Tiguan (SE ve daha yüksek trim seviyesinde)

Mitsubishi

2017 Mirage

Kia

2017 Cadenza
2016 Optima
2017 Forte
2017 Niro
2017 Sportage
2016 Sorento (yazılım güncellemesi mevcut)
2015 Optima (yazılım güncellemesi mevcut)
2015 Optima Hybrid (yazılım güncellemesi mevcut)
2015 Sedona (yazılım güncellemesi mevcut)
2015 Soul EV (yazılım güncellemesi mevcut)
2014 Soul (yazılım güncellemesi mevcut)

Hyundai

2016 Azera (yazılım güncellemesi gerekli, tarih açıklanacak)
2017 Elantra
2016 Elantra GT with navigation (MyHyundai üzerinden güncelleme mevcut)
2015 Genesis with 8-inch touch screen navigation (MyHyundai üzerinden güncelleme mevcut)
2015 Sonata with navigation (MyHyundai üzerinden güncelleme mevcut)
2016 Sonata Hybrid / plug-in Hybrid (yazılım güncellemesi gerekli, tarih açıklanacak)
2016 Tucson (MyHyundai üzerinden güncelleme mevcut)
2017 Santa Fe
2017 Santa Fe Sport
2017 Veloster (yazılım güncellemesi gerekli, tarih açıklanacak)

Honda

2016 Accord (EX ve üzeri)
2016 Civic (EX ve üzeri)
2017 Ridgeline (açıklanacak)

GMC (8 inç IntelliLink infotainment sistemi gerekli)

2017 Acadia
2016 Canyon (güncelleme mevcut)
2016 Sierra (güncelleme mevcut)
2016 Yukon (güncelleme mevcut)

Ford (SYNC 3 gerekli)

2017 Escape
2017 Fusion
2017 model tüm araçlar
2016 Fiesta (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Focus (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Mustang (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 C-MAX (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Taurus (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Edge (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Flex (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Escape (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Expedition (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 F-150 (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)
2016 Transit (yazılım güncellemesi bu sene çıkacak)

Chevrolet

(MyLink 7 inç veya 8 inç infotainment sistemine ihtiyaç var)

2016 Spark (güncelleme mevcut)
2016 Sonic (güncelleme mevcut)
2016 Cruze
2016 Malibu (güncelleme mevcut)
2016 Impala (güncelleme mevcut)
2016 Volt (güncelleme mevcut)
2016 Camaro (güncelleme mevcut)
2016 Silverado (güncelleme mevcut)
2016 Silverado HD (güncelleme mevcut)
2016 Corvette (güncelleme mevcut)
2016 Colorado (güncelleme mevcut)
2016 Tahoe (güncelleme mevcut)
2016 Suburban (güncelleme mevcut)
2017 Bolt

Android Auto destekli otomobiller

Aşağıdaki otomobillerden bazıları Android Auto için belirli paketlere gereksinim gerek duyuyor. Bunları parantez içinde belirttik.

Audi

2017 A4
2017 Q7 (MMI navigation plus gerekli)
Buick

2016 Lacrosse (güncelleme mevcut)
2016 Regal (güncelleme mevcut)

Cadillac

2016 CT6 (güncelleme mevcut)
2016 ATS (güncelleme mevcut)
2016 ELR (güncelleme mevcut)
2016 CTS (güncelleme mevcut)
2016 XTS (güncelleme mevcut)
2017 SRX (güncelleme mevcut)
2016 Escalade (güncelleme mevcut)

Android Auto - Apple CarPlay kıyaslaması

Android Auto ve Apple CarPlay'in her ikisi de telefondaki arayüzün daha temiz bir sürümünü ekrana yansıtıyor ve benzer bir deneyim sunuyorlar. İkisi arasındaki farklar küçük, ancak Android'li telefon sahipleri Android Auto'yu tercih etmek isteyeceklerdir.

Android Auto'nun giriş ekranı, Google Now sayesinde biraz daha akıllı. Apple bunu henüz sunmuyor; ana ekranda temel işlevleri sunan bir uygulama menüsü yer alıyor. Google'ın ekosistemindeki renkler ve animasyonlar da biraz daha parlak ve belirgin. Android 5.0 Lollipop'u temel alan temanın Apple'ın daha koyu temasına göre daha canlı göründüğü söylenebilir.

Ve elbette Android Auto, navigasyon için Google Maps'i kullanıyor. Apple üçüncü parti uygulamalara açık olsa da, Google Maps'in seçenekleriniz arasına girme ihtimali düşük. Kısacası Apple Maps ile kısıtlısınız.

Dokunmatik ekranla: Otomobil hareket halinde değilken Android Auto menüsünü dokunmatik ekran üzerinden dolaşmak, ideal bir yol. Bunun yanında otomobil hareket halindeyken de istediğiniz öğeye dokunmanız kolay.

Fiziksel düğmelerle: Test ettiğimiz otomobiller, direksiyon üzerinde sesli komut işlevini etkinleştiren denetimlerle geliyordu. Sistemi bu şekilde kullanmak, ekrana parmağınızı uzatmaktan çok daha kolay. Bunun yanında standart düğmeleri ve kontrol düğmelerini arayüzü yönetmekte kullanabiliyorsunuz. Önceki şarkı, sonraki şarkı gibi komutlar, otomatik olarak Android Auto'ya yöneltiliyor.

Sesli komutlarla: Sistemi ellerinizi kullanmadan sesinizle yönetmek en kolayı. Başlamak için sağ üstteki mikrofon simgesine dokunmanız gerekiyor. Bundan sonra sesli komutlarınızla çağrı yapabilir, yol tarifi alabilir, mesajlara cevap verebilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Google'a soru sorup, cevap bile almanız mümkün.

Son yıllardaki harita ve navigasyon uygulamalarının en iyilerinden biri, şüphesiz Google Maps. Otomobillerde ise hep Garmin, TomTom ve Navteq'in isimlerini gördük ve Google Maps'in merkezi bir rol üstlenmediğine şahit olduk.

Android Auto ise hantal GPS cihazlarını otomobilinizin ön camından söküp atmanız, otomobilinizle birlikte gelen kaba navigasyonlarından kurtulmanız için iyi bir fırsat sunuyor. Bu sistemde Google Maps'in sözü geçerken telefon aramaları, müzik çalma, mesaj gönderme gibi işlevler, yolculuğunuz sırasında hizmetinize sunuluyor. Android Auto sayesinde telefonunuzdaki önemli temel işlevlere güvenli biçimde ulaşabiliyorsunuz.

İşte Apple CarPlay'den daha iyi göründüğünü düşündüğümüz Android Auto'nun sundukları ve tecrübelerimiz.

Yeni uygulamalar da gelecek

Zaman geçtikçe dünya çapındaki üçüncü parti geliştiricilerin yeni uygulamalar sunmasını ve Google'ın resmi uygulamalarının daha da gelişmesini bekleyebilirsiniz. Örneğin sesli Google'ın sorulara cevap veren sistemi, şu an bile oldukça iyi ancak gelecekte daha da iyi olacağına inanıyoruz.

Basit müzik kontrol araçlarına sahip uygulama, arka planda albüm kapağını gösteriyor. Hoşumuza giden ise Google'ın müzik uygulamasıyla kısıtlanmamamız oldu. Spotify, Pandora, Amazon Music gibi müzik uygulamalarını da kullanmanız mümkün.

Müzik

Android Auto'da otomobilinizin ses sistemine müzik yollayabileceğiniz birkaç müzik uygulaması da var. Bunlara öncülüğü yapan uygulama ise elbette Google Play Music.

Mesajlar: Hangouts, sistem çubuğunda ayrı bir uygulama gibi gösterilmese de, SMS'leri ve internet mesajlarını Android Auto ekranında görebiliyorsunuz. Böylece mesaj geldiğinde gözünüzü yoldan ayırıp, telefona bakmak zorunda kalmıyorsunuz. Mesajlar, Android Auto konsolunda sessizce gösteriliyor. Mesajları sesli olarak okutabildiğiniz gibi, mikrofon simgesine dokunarak sesli cevap verebiliyorsunuz. En iyisi ise bu işlevin sadece Google'ın sohbet aracında değil, WhatsApp, Kik, Skype, TextPlus, Text Me! gibi uygulamalarda çalışıyor olması.

Tüm bunlar sürüş halindeyken dikkatinizin dağılmasını engellemiyor, ancak en azından önemsiz şeyler için gözünüzü yoldan ayırmanıza gerek kalmıyor.

Telefon çağrıları: Google Maps'in ardından Android Auto'nun en önemli uygulamalarından biri olan Google Dialer, menüleri yoluyla son yaptığınız çağrılara ve numara çevirme işlevine ulaşmanıza olanak tanıyor. Ekranın ortasında gösterilen kişi listesi ve tuş takımı, yolda kullanmayı kolaylaştıracak kadar büyük.

Çağrı sırasında ise çağrıyı bitirme ve sesi kapatma düğmelerini görüyorsunuz. Gizli tuş takımı ise çağrı sırasında kod girmenizi sağlıyor. Uygulamanın sol üst tarafında yer alan "hamburger düğmesi" ise sesli posta, hızlı arama ve cevapsız çağrılar gibi seçeneklere ulaşmanızı sağlıyor. Çoğunlukla menülerde dolaşmanıza gerek kalmıyor; uyarı çubuğu sayesinde çağrıları, mesaj uyarılarını ve diğer uyarılarını geldikçe görüyor, dokunup dinleyebiliyor ve sesinizle kolayca cevap verebiliyorsunuz.

Google Maps: GPS'iniz gitmek istediğiniz yeri, siz sokak adını, şehri vs. girmeden tam olarak bilseydi, nasıl olurdu? Android Auto'yla gelen Google Maps'te bu bir rüya olmaktan çıkıyor. Maps, Google Now giriş ekranında çoğunlukla gitmek istediğiniz yeri doğru tahmin ediyor ve size hedef konuma ulaşacağınız tahmini süreyi, son trafik bilgilerine göre daha iyi rota seçeneklerini gösteriyor.

Bunun yanında Google Maps'e dokunup uygulamayı açtığınızda, karşınıza alıştığınız Google Maps navigasyon arayüzü geliyor. Bu ekranda sürükleme ve "çimdikleyerek yakınlaştırma" işlevlerini kullanabiliyorsunuz. Menülerdeki seçenekler sayesinde kategori önerilerine ulaşabiliyor veya gitmek istediğiniz yeri sesli komutlarla ve parmaklarınızla yazabiliyorsunuz. Varsayılan olarak etkin olan trafiği dilerseniz devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Hoşumuza giden bir başka işlev, Google Maps'in yolculuk sırasında Android Auto giriş ekranına yerleştirdiği gezinti kartı oldu. Bu sayede diğer uyarılara bakarken, dönüş uyarılarını görmeye devam edebiliyorsunuz.

Hangi Android Auto uygulamaları hazır?

Google Maps, telefon görüşmesi yapmanızı sağlayan Google Dialer ve Google Music simgeleri, navigasyon sisteminin alt çubuğunu oluşturuyor. Google Hangouts ise arka planda mesajlarınızı yönetiyor. En sağdaki düğme, üçüncü parti uygulamalar için. Burada örneğin Hyundai'nin Blue Link Connected Car işlevini görüyorsunuz.

Android Auto nasıl görünüyor?

Android Auto, Google Now'u örnek alan düz ve bilgilendirici bir arayüz sunuyor. Sistem, Google'ın her yerde kullandığı kart tabanlı menüleri kullanıyor ve Google Now'daki gibi tahminler yürütüyor. Örneğin gitmek isteyebileceğiniz yerler otomatik olarak tahmin edilerek yol önerileri yapılıyor. Bu tahminler, son aramalarınızı veya günlük seyahatlerinizi temel alıyor.

Hava durumu, cevapsız çağrılar, metin mesajları ve çalan müzik de bu menüde görüntüleniyor. Arayüzün, uyarılarla donatılmış Android Lollipop kilit ekranına benzediğini söyleyebiliriz. Bu uyarıların yanında saat, telefonunuzun pil ve sinyal durumu, sesli aramalar için mikrofon simgesi devamlı olarak görüntüleniyor.

Kendi sisteminize ekleyebilir misiniz?

Çoğunlukla otomobilinizle gelen sistemden başkasını kullanmanız pek mümkün olmayacaktır. Ancak Ford, Hyundai ve Kia, geçen seneki otomobilleri için Android Auto'yu içeren yazılım güncellemeleri sunuyorlar. Bu firmaların Android Auto'yu içeren yeni model otomobilleri, önceki senenin modelleriyle aynı bilgi sistemi donanımını kullanıyor. Hyundai ve Kia, 2014 ve daha yeni araçları için güncelleme yayınlarken Ford, bu sene çıkan SYNC 3 destekli otomobilleri için güncelleme sunuyor. Otomobiliniz Ford, Hyundai veya Kia'nın listesinde değilse, üzülerek söylemeliyiz ki yeni donanıma ihtiyacınız var.

Android Auto'nun desteklendiği telefonlar

Android Auto için telefonunuzda Android 5.0 Lollipop veya daha yeni bir Android sürümünü kullanıyor olmanız şart. Marshmallow ile gelen Nexus 6P, Samsung Galaxy S7, S7 Edge ve LG G5 gibi son telefonlar, kutularından Android Auto desteğiyle çıkıyorlar. Biz testimizde daha eski bir telefon olan Nexus 5'i kullandık ve sistemin Android 5.0 Lollipop üzerinde de aynı derecede iyi çalıştığını söyleyebiliriz.

Başlamak için microUSB'yi USB'ye çeviren kabloyu telefonunuza ve otomobilinizin USB portuna bağlamanız gerekiyor. Bunu ilk kez yaptığınızda Android Auto uygulaması, Android Auto'yu telefonunuzda etkinleştirmek isteyip istemediğinizi soruyor. Kabul et düğmesine bastığınızda otomobile özel arayüz, otomobilin ekranına neredeyse hemen yansıyor ve telefon, Bluetooth üzerinden otomobilinizle otomatik olarak eşleşiyor.

Android Auto aksesuarları

Peki yeni bir otomobil satın almayı düşünmüyorsanız ne olacak? JBL, JVC, Kenwood ve Pioneer gibi üreticiler, otomobilinize Android Auto'yu eklemenizi sağlayacak ürünler sunmayı planlıyorlar. Apple CarPlay'de olduğu gibi, eski otomobillere yönelik seçeneklere yakında sahip olacaksınız.

Android Auto'yu destekleyen otomobiller hangileri?

Peki Android Auto'yu otomobilinizde nasıl kullanabilirsiniz? Şu an Android Auto'dan faydalanmak isteyenlerin, gerekli teknolojileri içeren yeni bir otomobil satın almaları gerekiyor. Bunun yanında Android Auto'ya yükseltilebilen bazı otomobiller de var. Android Auto destekli otomobil satan 40 otomobil üreticisi bulunuyor.

Cadillac ve Chevy, tüm yeni modellerinin standart olarak Android Auto ile geldiğini duyurmuştu. Audi, Honda, Kia, Hyundai ve diğerleri ise yeni otomobil tanıtımlarıyla veya model yenilemeleriyle birlikte Android Auto desteğini duyuruyorlar. Chrysler, sonraki nesil Uconnect bilgi/eğlence sistemi için Android Auto desteği sözü verse de, desteğin hangi otomobillerde sunulacağını söylemedi. Ford, SYNC 3'lü tüm 2017 model otomobillerin Android Auto'yu destekleyeceğini söylüyor. SYNC 3'lü 2016 model otomobiller ise yakında alacakları bir yazılım güncellemesiyle Android Auto'ya kavuşacaklar. Volkswagen, Touareg ve Eos serisi hariç olmak üzere, şu anki otomobillerinin çoğunda Android Auto'yu destekliyor

Android Auto nedir?

Android Auto, USB arayüzünü kullanarak Google Now arayüzünü otomobilinizin bilgi ekranına yansıtıyor. Burada telefon ekranını otomobilin ekranına HDMI ile yansıtmaktan bahsetmiyoruz. Android Auto'yu kullanırken otomobilinizin dokunmatik ekranını, direksiyon kontrollerini, düğmelerini ve diğer kontrol kollarını kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Uygulama konusunda ise bazı kısıtlamalar var. Android Auto arayüzünü yalnızca Google'ın güvenlik koşullarını karşılayan ve onaylanan uygulamalar kullanabiliyor. Müzikler USB üzerinden kalite kaybı olmaksızın gönderiliyor; böylece Bluetooth'ta olduğu gibi ses kalitesinde düşüş yaşamıyorsunuz. Telefon görüşmeleri ise Bluetooth üzerinden, elinizi kullanmadan yapılabiliyor.

Sonraki Haber

Forum