Android 13, özellikle Samsung'un güncelleme hızı sayesinde beklentileri aştı
Android 13'ün kullanım oranı, özellikle Samsung'un güncellemeler konusundaki hızı sayesinde beklenenin üzerine çıktı. Ama genele bakıldığında, eski Android sürümlerinin ezici üstünlüğünün devam ettiği görülebiliyor.
2023 yılında yayınlanan ilk Android kullanım oranı verileri, üreticilerin Android 13'ü cihazlarına sunma hızını da gözler önüne seriyor. Son sürüm olan Android 13 (T), Google'ın resmi istatistiklerine göre yayımlanmasından beş ay sonra cihazların %5'inde çalışıyor. Android 12 ve 12L (S) ise cihazların %18,9'unda çalışıyor ve bu, Ağustos'taki %13,5’e göre önemli bir artış anlamına geliyor.
Android 8.0 Oreo %10'un altına geriledi ve benzer bir düşüş eğilimi Android'in eski sürümlerinde de görülebiliyor. Daha önce %0,3 paya sahip olan Android Jelly Bean listeden çıkarken, KitKat %0,9'dan %0,7'ye düştü.
Cihazların yaklaşık %24,4'ü halen Android 11 (R) çalıştırıyor ve şu anda en yaygın sürüm olarak bu görünüyor. Android 10 (Q) ise cihazların %19,5'inde çalışıyor. Android 10 da dahil olmak üzere eski sürümler için güvenlik desteği Şubat 2023'te sona ereceğinden, bu oranların hızla Android'in daha yeni sürümlerine doğru kayması bekleniyor.
Android 13'ü benimseme hızı her ne kadar düşük gibi görünse de, önceki sürümlere oranla çok daha iyi. Bu da, Google ile birlikte Samsung, OnePlus, Sony ve diğerleri gibi üreticilerin güncelleme sunma konusunda hızlanmasına bağlanabilir.
Özellikle Samsung, düzinelerce cihazını Android 13'e güncellediği için bu oranda büyük pay sahibi olarak kabul ediliyor. Kararlı Android 13 güncellemesinin yayınlanmasından yalnızca birkaç ay sonra Samsung, 40'tan fazla Galaxy cihazını One UI 5.0 ile Android 13'e güncelledi.