Android 1.0'dan Android 4.1'e Android tarihi

Android 1.0'dan bugünkü Jelly Bean sürümüne nasıl geldi? İşte mobil işletim sisteminin kısa geçmişi!

Google'ın Android mobil işletim sistemi, ilk çıktığı günden bu yana önemli aşamalar atladı. Bugün, bazı kaynaklara göre Android'in tüm sürümleri, Apple'ın mobil platformu iOS'dan daha fazla pazar payına sahip.

Android'in teknoloji tutkunlarının ilgisini kazanması tabi ki bir günde olmadı. İşletim sistemi hakkında ortaya atılan çok sayıda şüphe ve eleştirilerin ardından bugün, Android'in çok parlak bir geleceği olduğunu söylemek mümkün.

Android 1.x: Dünyanın ilk Android'li cebi olan HTC Dream, kamera desteği, Wi-Fi, bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, YouTube, alarmlı saat, galeri ve fazlasını sunuyordu. Android 1.1 temel olarak hataları gidermeye ve API'yı geliştirmeye odaklanıyordu. Android 1.5'de (Cupcake) ise farklı klavyeler kullanabiliyor, giriş ekranına widget'lar ekleyebiliyor, kopyala yapıştır işlevini kullanabiliyorduk.

"Donut" kod adına sahip Android 1.6, metin, ses ve arama özelliklerine çeşitli güncellemeler getiriyordu.

Android 2.x: Eclair, Froyo ve Gingerbread

Android 2.x

Android 2.x: Kod adı Eclair olan sürüm, çok sayıda değişiklik ile geliyordu. Bunlar arasında çoklu hesaplar için eşitleme desteği, exchange desteği, bluetooth 2.1, yeni kamera işlevleri, geliştirilmiş Android klavyesi, hız optimizasyonları, gözden geçirilen kullanıcı arayüzü, HTML5 destekli bir web tarayıcısı, canlı duvar kağıdı desteği vardı. Android 2.1, daha çok hataların onarıldığı ve değiştirilmiş API'nın sunulduğu bir sürümdü, dolayısıyla o da Eclair kod adına sahipti.

Android 2.2 "Froyo", sadece yeni bir kernel ile gelmiyor, çok sayıda performans geliştirmesi sunuyordu. JIT derleyicinin eklenmesi, tarayıcıya V8 JavaScript motorunun entegre edilmesi, push uyarıları desteği, daha iyi exchange desteği, USB tethering, Wi-Fi hotspot, Adobe Flash desteği gibi özelliklerle Froyo, Android kullanıcılarının uzun zamandır istediği özellikleri onlara sunuyordu.

11 ay sonra "Gingerbread" kod adıyla yayınlanan Android 2.3, 1280x768 ve daha yüksek çözünürlükleri destekliyordu. Bunun yanında Android 2.3, SIP internet aramaları, çoklu kamera desteği, gelişmiş kopyala/yapıştır işlevi, elden geçirilmiş arayüz, Google Talk için ses ve video desteği, NFC desteği gibi yeniliklerle geliyordu.

Android 3.x ve Android 4.x

Android 4

Android 3.x: Bu serideki tüm yayınlar "Honeycomb" olarak adlandırılmıştı ve sadece tabletlere yönelikti. Bu sürüm, bambaşka bir arayüze sahipti. Yapılan geliştirmelerin çoğu, tabletlerin kullanımını kolaylaştırmaya ve onların kaynaklarını daha verimli kullanmaya yönelikti.

Android 4.x: Ice Cream Sandwich kod adıyla yayınlanan bu sürüm, cepler için bir sonraki büyük sürümdü. Kullanıcı arayüzü bu sürümde önemli bir değişikliğe uğruyordu. Android 4.0 ile beraber Giriş, Geri ve Menü düğmeleri yazılımsal olarak sunulabiliyordu. Performans oldukça geliştirilmiş ve arayüz, donanım tarafından çizilir hale getirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan Android 4.1 "Jelly Bean" ise dokunmatik tahmini, gelişmiş vsync zamanlama, Android Beam'deki geliştirmeler, yeni eklenen Google Now, çok kanallı ses desteği, genişleyebilen uyarılar gibi yeniliklerle geliyor. Android 4.1, Google'a göre "tereyağı gibi akıcı" bir deneyim sunuyor.

Sonraki Haber

Forum