"Anadolu Rüyası" Kaybolan İzler Sahneye Taşındı
"Anadolu Rüyası" Kaybolan İzler büyük gösterisi, kaybolan izlere ışık tuttu.
Geçtiğimiz yıl Uğur Okulları ve Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Spor Kulübü Derneği (BUHOT GSK) proje ortaklığı ile hayat bulmuş bir halk kültürü ve sosyal sorumluluk projesi olan "Anadolu Rüyası" seyircisiyle buluştu. Her yıl farklı bir tema ile geleneksel kostüm, müzik, dans ve yaşam tarzımızı doğru şekilde öğretebilmeyi amaçlayan ve bu yılki teması "Kaybolan İzler" olan projenin büyük gösterisi 14 Mayıs Pazar Günü Türker İnanoğlu Maslak (TIM) Show Center' da gerçekleştirildi.
7 Farklı İlden 200 Öğrenci Kaybolan İzlerimizin Peşinden Gitti
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Ordu, Giresun ve Yalova illerinde, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm kademelerde öğrenim gören 200'den fazla öğrencinin emeklerini ortaya koydukları "Anadolu Rüyası"nda, Milli Mücadele Dönemi'nin "Kaybolan Tarih Kahramanları" gün yüzüne çıkarıldı. Genel Sanat Yönetmenliğini Okan Gürbüz'ün üstlendiği gösterinin ilk perdesinde, Milli Mücadele yıllarında Mustafa Kemal Paşa'nın daveti ya da kendi vatanseverliği ile yurt müdafaası için görev alan Ege'den Yörük Ali Efe, Karadeniz'den Topal Osman Ağa, Balkanlar'dan Yahya Kaptan, Gaziantep'ten Karayılan ve Bursa'dan Erzurumlu Kara Fatma'nın hikayeleri sahneye taşındı.
Milli Mücadele Zaferi'nin kazanılması ve Cumhuriyet'in Kuruluşu ile devam eden gösteri, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşatan Anadolu Rüyası ekibi ve projede emeği geçen kişi ve kurumlara plaket takdiminin ardından sonlandı.
Bau Global Başkanı Enver Yücel, Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, okul akademik kadrosu ve yöneticileri, veli ve öğrencilerin izleyici olarak yer aldığı gecede, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanlığı ve birçok farklı üniversitenin halk oyunları duayenleri katılımlarıyla desteklerini esirgemedi.
Anadolu Rüyası projesinin hayata geçmesine öncülük eden BAU Global Başkanı Enver Yücel, kültürel zenginliğimize değinerek projenin milli değerlerimizi koruma ve yaşatmasındaki öneminden bahsetti. "Bu büyük gösterimizde, topraklarımızın üzerindeki kır çiçekleri gibi rengarenk güzellikleri yaşadık. Kültürel farklılıklarımızın bizim için nasıl bir değere dönüştüğünüz seyrettik. Bu güzel ülkemizin ve gençlerimizin medeniyet ve kültürleriyle korunarak, bilimin ışığında ilerleyeceklerine hiç şüphem yok. Bu ışıkla evrenselleşecek, dünyayla rekabet edecek çocuklar yetiştiriyoruz. Yarım asırdır hiç yolumuzdan sapmadan ilerledik, gelecek bizimdir. Bu vesile ile ülkemizin dört bir yanından bugün gösterimize katılan tüm misafirlerimize ve bu akşamki coşkuyu yaşatan herkese çok teşekkür ediyorum, tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyorum. " dedi.
Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu; "Anadolu Rüyası 2017 "Kaybolan İzler" teması kapsamında sahnelenecek özel gösterimizde tarihimizi ve geleneklerimizi tekrar gün yüzüne çıkartmayı hedefledik. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin 8 ayı aşkın süre boyunca büyük bir emek ve özveri ile hazırlandıkları bu sosyal sorumluluk projemizde kültürel değerlerimizi ve zenginliğimizi hatırlatmayı, kaybolan izlerin peşinden giderek unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi canlandırmayı amaçladık. Bu sayede öğrencilerimizin geçmiş ve gelecek arasında köprüler kurarak vizyonlarını geliştirmeye çalıştık. Öğrencilerimizin yalnızca halk danslarını öğrenmesine katkı sağlamadık; 21. yüzyıl becerilerini geliştirerek kendilerine değer katacak, kişisel, sosyal ve kültürel gelişimini destekleyecek bir çalışmaya imza attık. Anadolu'muzun yöresel değerlerini, Uğur Okullarının evrensel eğitim anlayışı ile harmanlayarak öğrencilerimize aktarmayı hedeflediğimiz bu halk kültürü projemizde emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Bu özel günde bizleri kırmayıp gösterimize katılım gösteren siz değerli misafirlerimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Bu vesile ile tüm annelerimizin Anneler Günü'nü de en içten dileklerimle kutlarım." şeklinde konuştu.
Projenin fikir sahibi ve Genel Sanat Yönetmeni Okan Gürbüz ise " Geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz muhteşem gösterimizi, bu yıl daha da zenginleştirdik. Her sene farklı bir tema ile seyirciyle buluşuyoruz, umuyorum bu yılki temamız ile "Kaybolan İzler"in ne ve kim olduğunu anlatabilmişizdir. Çocuklarımızın geleneklerine sahip çıkan, nereden geldiklerini bilen bir nesil olmasını istiyoruz. Ben 2 yıl önce bir ateş yaktım, bu koca yürekli çocuklar bunun bir aleve dönüşmesini sağladılar. Yalnızca halk oyunları değil, bir kültür sanat projesi olan ve her sene büyümeye devam eden Anadolu Rüyası heyecanında bize ortak olan herkese ve siz değerli misafirlerimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum." diye belirtti.
Kültür A.Ş. nin özel olarak desteklediği ve Türkiye'de okul öncesinden üniversiteye kadar her yaştan öğrenciyi barındıran "Anadolu Rüyası" kültür projesi, eğitim ve öğretim yılı boyunca ilk, orta ve lise seviyesindeki öğrencilere halk kültürü dersleri kapsamında eğitim verilerek düzenleniyor. Türkiye'nin farklı illerinde eğitim alan ve gösteri için hazırlanan öğrencilerin, yıl sonunda bir araya gelerek kültür mozaiği oluşturduğu bu tarihi prodüksiyon için yaklaşık 400 saat stüdyo müzik kaydı yapıldı, 250 kostüm dikildi ve 300 saat dekor hazırlığı usta eller tarafından tamamlandı.