AMD'den Windows 10'a veda sinyalleri geliyor

Bir Lenovo yöneticisi, AMD'nin yeni nesil APU'larında Windows 10 sürücü desteğini sona erdireceğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Lenovo Çin'in bir yöneticisi, Weibo'da AMD'nin Zen 5 IPC iyileştirmesi hakkında söylentilerin tartışıldığı bir gönderiye yorum yaptı. Söz konusu söylentiye göre, AMD'nin yakında çıkacak olan Zen 5 serisi işlemcileri yüzde 40 IPC artışı sağlayacak.

Söylenti, AMD'nin yaklaşık yüzde 40'lık bir iyileşme sağladığını iddia etse de Lenovo yöneticisi, dahili testlerin sadece yüzde 10'luk bir artış gösterdiğini söyledi. Bu yüzde 10'luk artış ise Cinebench R23 tek iş parçacıklı test rakamlarına dayanıyor.

Geçmişe bakıldığında büyük bir mimari revizyon olmadan tek bir nesilde yüzde 40 IPC artışı elde etmek kolay bir iş değil. Örneğin AMD, dördüncü nesil Bulldozer'e (Excavator) kıyasla birinci nesil Zen ile yüzde 52'lik bir artış elde etmişti, ancak Bulldozer'in ne kadar kötü olduğu aşikar. Dolayısıyla yüzde 40'lık bir artış görme ihtimali epey düşük. Eğer AMD şapkasından tavşan çıkarmayı başaramazsa, yüzde 10'luk bir artış daha gerçekçi ve çeşitli görevlerde çok daha olası görünüyor.

Lenovo yöneticisi ayrıca Windows 10 sürücü desteğinin AMD tarafından Strix Point APU'larla sona erdirileceğini açıkladı. Bu da odak noktasının çoğunlukla Windows 11 24H2 olacağı anlamına geliyor ve NPU ve bu parçaların yapay zeka performansının yanı sıra çok güçlü olduğu söylenen yeni nesil Strix Halo ile ilgili heyecan göz önüne alındığında da oldukça mantıklı.

Ryzen 8050 serisi veya diğer adıyla Strix Point mobil APU ilk olarak geçen yıl Aralık ayında AMD tarafından tanıtılmıştı. Şirketin söylediğine göre, Strix Point bu yılın ikinci yarısında (2H) piyasaya sürülmek üzere yolda.

Sonraki Haber

Forum