AMD'den Dünyanın İlk 7 nm CPU ve GPU'su!
AMD, 7nm teknolojisiyle üretilen ilk x86 işlemci tasarımını ve 7nm yüksek performanslı GPU'sunu tanıttı!
AMD, San Francisco'da düzenlediği Next Horizon etkinliğinde, dünyanın 7 nm teknolojisiyle üretilen ilk x86 işlemci tasarımını ve 7 nm yüksek performanslı GPU'sunu tanıttı. AMD Radeon Instinct MI60 olarak isimlenen sektörün 7 nm'lik ilk GPU'su olma özelliği taşıyan kart, her ne kadar oyunculara hitap etmese de, sektörün kilometre taşı olma niteliğinde. AMD Radeon Instinct MI60 veri merkezleri için sunulacak. 2019'un ilk çeyreğinde piyasaya sürülecek olan AMD Radeon Instinct MI60, önemli özellikler barındırıyor. Şimdi bunlara daha yakından bakalım ve dahası AMD'nin etkinlikte bahsettiği diğer konulara da ışık tutalım:
AMD, etkinlikte sıradaki "Zen 2" işlemci çekirdek mimarisiyle ilgili yeni özellikleri paylaşırken, devrimsel chiplet tabanlı x86 işlemci tasarımının detaylarını da sundu. 7 nm AMD Radeon Instinct MI60 grafik hızlandırıcının da piyasaya sunulduğu etkinlikte, "Rome" kod adlı, yeni nesil 7 nm EPYC sunucusunun da canlı olarak tanıtımı yapıldı. Dünyanın en kapsamlı ve büyük oranda kullanılan bulut platform şirketi olan Amazon Web Services (AWS) de, etkinlikte AMD EPYC işlemci ile güçlendirilen Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) üzerindeki popüler oluşum ailelerinden üçünün satışa sunulacağını da duyurmuş oldu.
Etkinlikte konuşan AMD başkanı ve CEO'su Dr. Lisa Su, şu açıklamalarda bulundu: "Veri merkezi donanım ve yazılım yol haritalarımıza, yıllardır yaptığımız yatırımlar, bulut, kurumsal ve HPC müşterilerimiz üzerinde işlemci ve GPU'larımızın kullanım oranını giderek artırıyor. İçerisinde endüstri lideri 7 nm üretim teknolojisini de barındıran endüstrinin en yaygın ve en güçlü veri merkezi işlemci ve GPU'larıyla, önümüzdeki çeyreklik dilimlerde momentumumuzu hızlandırmak için iyi konumlanmış durumdayız."
AMD Bilgi-İşlem Mimarisi Güncellemeleri
AMD ilk defa bu etkinlikte, devrimsel modüler tasarım metodolojisinin bir sonucu olan, sıradaki "Zen 2" yüksek performanslı x86 CPU işlemci çekirdeğini detaylandırdı. Bu modüler sistem tasarımı, ayrık silikon parçalarını ("chiplet") birbirine tek bir işlemci paketinde bağlayan AMD Infinity Fabric'in gelişmiş bir sürümünü kullanıyor. Çoklu yongalı işlemci, "Zen 2" CPU çekirdekleri için gelişmiş 7 nm üretim teknolojisini kullanırken, yonganın giriş/çıkış kısmı için de artık olgunlaşmış olan 14nm üretim teknolojisini kullanıyor. Sonuç olarak çok daha yüksek performans sağlanmış oluyor – aynı güçte daha fazla CPU çekirdeği, geleneksel tek parça yonga tasarımlarından daha az maliyetli üretim tekniği.
Bu yenilikçi tasarım metodolojsini, TSMC'nin son teknoloji 7 nm üretim teknolojisiyle birleştiren "Zen 2", veri merkezleri için işletim maliyeti, karbon ayak izi ve soğutma gereksinimlerini azaltmaya yardımcı olacak şekilde gözle görülür performans artışı, güç tüketimi ve yoğunluk geliştirmeleri sağlıyor. Ödüllü "Zen" çekirdeğinin diğer önemli ilerlemeleri ise şöyle:
- Gelişmiş bir işlem veri hattı, bilgi-işlem motorlarını daha verimli şekilde besliyor.
- Ön uç gelişimleri – gelişmiş dal tahmini, daha iyi komut getirme, yeniden iyileştirilmiş komut arabelleği ve daha geniş çalışma arabelleği.
- Kayan noktalı sayı iyileştirmeleri – kayan noktalı sayı genişliğini 256 bit'e çıkarırken, yükleme/depolama bant genişliğini de iki katına çıkarıyor, artırılmış dispatch/retire bant genişliği ve tüm modlar için yüksek akış.
- Gelişmiş güvenlik özellikleri – Donanımsal olarak iyileştirilmiş Spectre önlemleri, bellek şifrelemede artırılmış esneklik.
İçerisinde etkinlikte de detaylandırılan yeni nesil AMD EPYC CPU'lar ve AMD Radeon Instinct GPU'lar, şu anda geliştirme aşamasında. Bununla birlikte AMD, 7 nm+ tabanlı "Zen 3" ve "Zen 4" x86 çekirdek mimarisinin de yolda olduğunu paylaştı.
AMD EPYC Sunucu CPU güncellemeleri
Şu anki AMD EPYC işlemcilerinin giderek yükselen momentumunu güçlendiren açıklamalar için, AWS Bilgi-İşlem Hizmetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt Garman, etkinlikte sahne aldı. Garman, Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) üzerindeki ilk AMD EPYC işlemci tabanlı oluşumların şu anda piyasada olduğunu belirtti. AWS'nin popüler oluşum ailelerinden olan yeni AMD EPYC işlemci ile güçlendirilen bu oluşumlar, endüstri lideri çekirdek yoğunluğu ve bellek bant genişliği sunuyor. Bu da genel amaç ve bellek optimize iş yükleri için dolar başına performans oranında sıra dışı sonuçlar sağlıyor. Bu oluşumlar arasında M5a ve T3a müşterileri, web ve uygulama sunucuları, kurumsal uygulamalar için backend sunucular ile kesintisiz uygulama taşımaya sahip test/geliştirme ortamları gibi amaçlarında, bilgi-işlem, bellek ve ağ kaynakları konusunda dengeli sistemlere sahip oluyorlar. R5a müşterileri içinse AMD EPYC işlemcilerin bellek bant genişliği avantajı, bellek içi işleme, veri madenciliği ve dinamik veri işleme gibi konularda ideal bir ortam sunuyor.
AMD aynı zamanda "Rome" kod adlı yeni nesil EPYC işlemcilerle ilgili yeni detayları da etkinlikte paylaştı:
- İçerisinde 64 adete kadar "Zen 2" çekirdeği, artırılmış döngü başına komut ve lider bilgi-işlem, giriş/çıkış ve bellek bant genişliğinin de bulunduğu işlemci iyileştirmeleri.
- İçerisinde kanal başına iki kat bant genişliği ile veri merkezi hızlandırıcı performansını dramatik olarak yükselten endüstrinin ilk PCIe 4.0 özellikli x86 sunucu işlemcisi ile platform iyileştirmeleri.
- Günümüz AMD EPYC işlemcileriyle karşılaştırıldığında soket başına iki kat daha fazla bilgi-işlem performansı ile, dört kat kayan nokta performansı.
- Günümüz AMD EPYC sunucu platformlarıyla soket uyumluluğu.
AMD, etkinlik sırasında yeni nesil EPYC işlemcilerin performans ve platform avantajlarını iki tanıtımla gösterdi:
- Ön üretim tek soket yeni nesil AMD EPYC işlemci, piyasada bulunan sınıfının lideri Intel çift işlemcili Xeon sunucuyu, endüstri standardı "C-Ray" testinde geride bıraktı.
- Görüntü tanıma işlemini hızlandırmak için içerisinde Radeon Instinct MI60 işlemci ile endüstrinin ilk x86 PCIe 4.0 özellikli platform demosu.
"Rome" örnekleri şu anda müşterilere sunulmaya başlandı ve dünyanın ilk yüksek performanslı x86 7 nm işlemcisi olacak.
AMD Veri Merkezi grafik güncellemeleri
AMD, dünyanın ilk 7 nm ve endüstrinin tek donanımsal olarak sanallaştırılmış GPU'su olan AMD Radeon Instinct MI60 ve MI50'yi piyasaya sundu. İki ürün de müşterilere bu çeyrek içerisinde gönderilmeye başlanacak. Bu yeni grafik kartları, yüksek performanslı ve esnek "Vega" mimarisini baz alıyor ve özellikle makine öğrenimi ve yapay zekâ (AI) için tasarlandı. Veri merkezi kullanımı için yüksek seviye kayan nokta performansı, daha iyi verimlilik ve yeni özellikler sunuyorlar. Etkinlik sırasında yapılan canlı bir tanıtımla birlikte, amiral gemisi AMD Radeon Instinct MI60'ı gerçek zamanlı eğitme, sonuç tahmini ve görsel sınıflandırması yaptı.
Yeni donanım duyurularına ek olarak AMD, yeni matematik kütüphaneleri, daha geniş yazılım framework desteği ve iyileştirilmiş derin öğrenim operasyonları barındıran, açık yazılım platformu ROCm'in 2.0 sürümünü tanıttı. ROCm 2.0 aynı zamanda Linux kernel dağıtımları için de destek sunarak, ROCm erişimini milyonlarca Linux geliştiricisi ve kullanıcısına da sunuyor. ROCm, müşterilerinin açık bir ortamdaki yüksek performanslı, enerji verimli heterojen bilgi-işlem sistemleri kurmaları için tasarlandı.