AMD yonga seti için ATI ile anlaştı.

AMD yonga seti için ATI ile anlaştı. 2009'un işlemcisi Fusion'ı çalıştıran anakartlar ise gayet ucuz

Daha önce de açıklandığı gibi bugünlerde AMD, içerisinde ATI'nin grafik teknolojisini de barındıran x86 yonga setini piyasaya sürmek üzere. Çıkacak olan AMD 690 serisi, ATI Radeon X1250 grafik işlemcinin özelliklerini de içeriyor. 690G ve 690V olmak üzere iki farklı kategoride çıkarılması planlanan setlerden V serisi daha düşük bütçeli kullanıcılara hitap edecek.

Öte yandan 2009'da çıkması planlanan işlemcileri Fusion üzerinde çalışmalar da devam ediyor. ATI ile anlaşan şirket, ATI'nin grafik çekirdekleriyle kendi çekirdeklerini birleştirip tek bir yonga içerisinde sunmayı hedefliyor. İşlemciler ilk aşamada diz üstü bilgisayarlar için üretilecek, masaüstü bilgisayar sahipleri ise bu yeni işlemcileri kullanmak için bir süre daha beklemek durumunda kalacaklar.

Yeni özellikler

Fusion ile birlikte çıkacak yeni yonga setinin yüksek oranda enerji tasarrufu sağlayacağı, daha az yer kaplayıp daha çok performans sunacağı ve daha çevreci bir yapıda olacağı da şirketin açıklamaları dahilinde. 690 serisi yonga setindeki geliştirmeler ise Fusion işlemcilerin kullanılmasına yönelik bir ara adım olarak görülüyor. Örneğin 690G serisinde HDMI ve DVI çıkışları yer alıyor. Bu da bilgisayarlara çok ekran kullanabilme seçeneği getiriyor. Daha ucuza satılacak olan 690V serisi ise DVI veya HDMI desteğine sahip olmayacak. Buna karşın Windows Vista desteği sunacak.

HDMI ve DVI nedir?

HDMI (high-definition multimedia interface), dijital görüntü ve sesin tek bir kablo üzerinden HDTV'ye aktarılmasına olanak sağlıyor. DVI (digital visual interface) ise LCD veya projektör gibi düz kare ekran cihazlara doğrudan dijital formatta görüntü iletimine yarıyor. DVI yokken bilgisayarlar analog bağlantılarla görüntü iletimi sağlıyordu. Bu da görüntü kalitesinin biraz daha düşük olmasına neden oluyordu.

690G yonga seti 20$, 690V ise biraz daha düşük fiyatlarda sunulacak. Bu seti taşıyan anakartlar ise G serisi için 80$ civarında, V serisi ise 70$ gibi düşük ücretlere sahip olacak.

Sonraki Haber

Forum