AMD'nin yeni canavarı testte!

AMD'nin yeni canavarı Fusion APU testte! Ne sunuyor, ne kadar iyi? AMD bu kez Intel'i yakalıyor mu?

AMD en sonunda Intel'in notebook sektöründeki üstünlüğüne karşı harekete geçti: Yeni Llano ve "Sabine" platformu. CHIP Online sizin için yeni tekniğin ilk prototipini teste aldı. Sonuç ise AMD'nin cevabının çok farklı olduğuydu.

AMD bu zamana kadar dizüstü bilgisayar sektöründe çok küçük bir rol oynuyordu. Intel Sandy Bridge ve Core-i işlemcileri ile marketin lideri durumdaydı. Yeni Fusion işlemcier A4, A6 ve A8 ile AMD dizüstü platformu "Sabine"i sundu. Bu işlemciler her keseye uygun olan fiyatlarla üst düzey kullanıcılardan normal kullanıcılara kadar herkesin ihtiyacını karşılayacak.

Uygun fiyata çok güç!
AMD bu şekilde Quadcore APU, entegre edilmiş USB 3.0 ve Dual-Grafik'leri pazara getiriyor. Bu sistemin en büyük avantajı ise kullanıcılar tek bir kaynaktan güçlü bir oyun dizüstüsü oluşturabilirler. Çünkü Intel güçlü bir grafik sunmuyor, bu noktada AMD veya Nvidia ile işbirliği yapması gerekiyor.

AMD Fusion-APU = CPU+GPU

AMD, Vision işlemcilerini APU olarak adlandırıyor. Yani "Advanced Processing Unit. Bu da CPU ve grafik birimi GPU'nun bir birleşimi oluyor.

AMD araba üreticisi Audi gibi giriş sınıfına A4, orta sınıfa A6 ve yüksek sınıfa A8 olarak isim vermiş. En üst modeli A8, maksimum 45 Watt güç kaybı ve en alt modelleri maximum 35 wat güç kaybı yapıyor. A6 ve A8 APU'ları 4GB cache ve dört çekirdek ile çalışıyor. A4'te ise 2x2...

AMD tüm Fusion APU'lara Turbo Core fonksiyonu yerleştirmiş. Intel Core i işlemcilerde olduğu gibi APU çekirdekler yüke bağlı olarak farklı saat hızlarında çalışıyorlar. Kendileri çok kısa sürede açılıp kapanabiliyorlar. Bununla birlikte maksimum saat hızını ve güç kaybını geçemiyorsunuz. APU'larda iki farklı saat hızı var: Birisi temel hız, birisi turbo hız. A8-3530MX'de temel hız 1.9 GHz ve turbo hız 2.6 GHz.

Ses elementleri ve diğer elementler ayrı bir çipin içinde bulunuyor: AMD Fusion Controller Hub. Bu çip bir VGA çıkışı, 6 SATA-3.0 Portu (6 GBit/s), PCI, PCIe ve 14 USB portu bulunduruyor. A60M versiyonunda sadece USB 2.0 desteklenirken, AMD A70M versiyonunda 14 USB girişinden 4'ünü USB 3.0 olarak belirlemiş.

Entegre edilmiş DirectX 11 ve hibrit grafik

AMD şu an için tek işlemci ve yongaseti üreticisi olarak, entegre edilmiş bir DirectX 11 grafik gösterebilir. Kod adı "Sumo" olarak bilinen grafik çekirdeği OpenGL 4.1, Open CL 1.1 ve HDMI 1.4a ara yüzü üzerinden 3 boyutlu resimlere hakim. AMD tarafından Universal Video Decoder(UVD3) olarak adlandırılan video motoru en yaygın video çözücülerini hesaplamayı kolaylaştırıyor. Bunlara örnek olarak VC-1, H.264 ve MPED 2/4 gösterilebilir.

APU'ların içinde üç farklı grafik çekirdeği!
Daha önceki entegre edilmiş grafik çözümlerine göre AMD çok daha yüksek performanslı yeni modeller üzerine çalışıyor. Orta seviye olarak lanse edilmiş işlemciler, düşük saat hızı göz önünde alındığında giriş seviyesi gibi gözüküyor. En güçlü entegre edilmiş GPU A8'de, Radeon HD 6620G. O 400 çekirdekten, 20 doku ünitesinden ve 444 MHz saat hızından oluşuyor. A6'nın içine entegre edilmiş Radeon HD 6520G ise 320 çekirdekle 400 MHz hızla ve 16 doku ünitesi ile çalışıyor. A4'ün grafik birimi Radeon HD 6480G ise 240 çekirdek, 444 Mhz hız ve 8 doku ünitesi barındırıyor. Tüm entegre edilmiş grafik birimleri çift kanallı 64 bit bellek ara yüzünü kullanıyor.

Kapatılabilen grafik kartı

Sahne uzmanları AMD'nin ilk Dual GPU girişimi "Hybrid Crossfire X" hakkında bir şeyler söyleyecekler. Bu büyük bir atılım olarak değerlendiriliyor, çünkü yük dağılımı eşit olarak yapılmıyor. Yeni Dual Radeon grafik çözümlerinde artık limit yok. Artık notebook üreticileri küçük Radeon HD 6430M'den hızlı 6770M'e kadar grafik kartlarını APU'lar ile kombine edebilecek. Aynı zamanda elektrik verimi için otomatik olarak kapatılıp açılabilecek.

AMD aynı zamanda notebook üreticilerine entegre edilmiş grafik kartının yanında ayrıca grafik kartı koyabilme özgürlüğü de tanıyor. Bu şekilde hem normal grafik kartının hem dual grafik kartının güçleri birleşiyor. Bu G2 kelime bitiminden anlaşılabilir. Örneğin A8'de entegre edilmiş Radeon 6620G ve özel Radeon HD 6620G bulunuyor, AMD ise buna Radeon HD 6775G2 diyor.

...Ve AMD'nin yeni canavarı testte!

AMD prototipi olarak 4 çekirdekli, Radeon HD 6630M, 4 GB ve Catalyst versiyonu 8.834 olan A8-3500M (4 x 1.5 GH, Turbo Core 2.4) donanımlı versiyonu test ettik. Intel ile karşılaştırmak için ise Core i5-2530 (2 x 2.5, Turbo-Boost 3.2 GHz), entegre edilmiş Intel HD 3000 ve 8 GB bellekli işlemcili dizüstü bilgisayarı test merkezime konuk ettik.

AMD'ye göre Dual Grafik kartı sadece DirectX10 ve 11 yazılımları ile çalışıyor. Diğer benchmark'lar doğru sonuç vermiyor. Bu da testimizde hatalara neden oldu. Örneğin 3DMark2011 testimizde güç tasarrufu modunda (sadece entegre edilmiş grafik) gerçek sonuçlar alırken, yüksek performans modunda (iki grafik biriminde de) gerçek olmayan sonuçlar aldık. Cinebench10'da Dual-Grafik modunda daha kötü sonuçlar verdi.

"Call of Juarez"in demosu güç tasarrufu modunda kapatılmış grafiğe göre çok daha akıcı bir performans gösterdi.

Sonuç: AMD bu kez başarmış!

AMD yeni çözümleriyle Intel üzerinde bir üstünlük kurmuş gibi görünüyor. Şu an için Intel 3000 DirectX 11 bile desteklemiyor. Örneğin ortalama bir değer olan 27.48 fps AMD-APU'da FarCry 2 oyunun en yüksek özelliklerinde gayet güzel bir değer. Eğer grafik değerlerini biraz daha düşürürseniz oyun sanki gerçekten oynuyormuşsunuz gibi akıcı ve hızlı oluyor.

CPU benchmark'larında ise Intel ufak bir farkla daha önde bulunuyor. Bu, Core i5'in iki, AMD A8-3500M'in 4 çekirdeği olmasına rağmen böyle.

Sonraki Haber

Forum