AMD ezip geçecek mi?

AMD'nin yeni Bulldozer mimarisi, Intel'i bu sefer performansta ezip geçebilecek mi?

AMD'nin heyecanla beklenen Buldozer mimarisine sahip işlemcileri 2011 başlarında piyasaya çıkabilecek.

Bu işlemcilerin heyecanla beklenmesinin en büyük sebebi, AMD'nin Athlon'dan sonra geliştirdiği en özgün ve güçlü mimari olmasında yatıyor. Bu işlemcilerde çekirdek kavramı değişiyor ve Intel'in Hyperthreading özelliğine daha güçlü bir yanıt geliyor.

AMD yeni Buldozer mimarisinde çekirdeğe çekirdek demiyor, modül diyor. Her modül bir çift integer ünitesinden ve paylaşılan kayar nokta kaynağından oluşuyor. Bu kaynak, bir çift 128 bit FMAC (Floating point Multiply-ACcumulate) oluyor.

İşin teknik karmaşası bir yana AMD, hem farklı bir isim veriyor, hem de olayı tüketicilere anlatabilmek açısından integer ünitelerine çekirdek diyor.

Nedir bu çekirdek meselesinin aslı?

AMD Bulldozer oldukça hırslı bir proje

Her ünitenin kendi planlama devresi ve L1 önbelleği var, ancak aynı komut alma ve çözme donanımını paylaşıyorlar. Bu yüzden de tam anlamıyla çekirdek sayılmazlar.

Peki ya nedir bu işin aslı? Aslında çok basit, AMD'nin bu mimari değişikliği, Intel'in yazılım Hyperthreading teknolojisine farklı bir cevabı oluyor. Gerçekten donanım tabanlı bir, çok şerit işlem yeteneği kazandıran bu özellik, Intel'in Hyperthreading'inden daha güçlü olacak gibi görünüyor.

AMD bunu pazarlamada değerlendirerek Intel'in 4 fiziksel 8 sanal çekirdeğine denk gelen işlemcilerine karşılık, direkt 8 çekirdekli olarak satacak. Yalan mı? Hayır değil, sonuçta ne kadar performans sağladığını zaten CHIP testlerinden görebileceksiniz. AMD de testlerde iyi sonuç alacağına güveniyor.

Intel mi? AMD mi kazanacak?

Intel de boş durmuyor, kazanan kim olursa olsun rekabetten tüketici kazanacak

Buldozer mimarisine sahip işlemciler karşılarında Intel'in tam 8 çekirdekli işlemcilerini bulacak. HT ile birleşince sanal 16 çekirdek söz konusu olabilecek.

AMD'de 128 bit'e karşılık Intel, Sandy Bridge ile 256 bit kayar nokta gücü sunacak. AMD Buldozer ile sadece fiyatta değil, performansta da yarışan bir işlemci için çalışıyor. Ancak Intel, hala çekirdekte sayı üstünlüğüne sahip olacağı için sonuçlar pek kesin görünmüyor. Sonuçta AMD performansta Intel'i geçmek isterken, kendini yine uygun fiyatlı rakip olarak bulabilir.

Öte yandan AMD Buldozer, testlerde ve pratik kullanımdaki getirisi ile gerçekten de şirketi haklı çıkartabilir ve direkt rakibi olan Intel işlemcileri geçebilir. Bunu ancak farklı mimarisiyle başarabilir, bunun için de daha önce de belirttiğimiz gibi işlemciyi sentetik testlerin yanı sıra gerçek hayatta iş başında görmek gerekiyor. Şu an ihtimaller dengede, elbette tüketiciler Intel'i ezip geçemese bile, fiyat-performansta başarılı olursa bu yeni mimariyi büyük bir mutlulukla kucaklayacaklar.

Sonraki Haber

Forum