AMD CTO'sundan sanal gerçekliğin geleceği

AMD CTO'su Mark Papermaster ve Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Roy Taylor, IFA 2016'da sanal gerçekliğin geleceğini konuştu.

AMD Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Teknoloji Yöneticisi (CTO) Mark Papermaster Almanya'nın Berlin şehrinde düzenlenen IFA 2016 tüketici elektroniği fuarında 3 Eylül Cumartesi günü "Gerçeklik İçin Yarış – Bir Sonraki Kitlesel Pazar Fırsatı" isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Günümüzdeki sanal gerçeklik örneklerinin, gelecekte bu teknoloji ile neler yapılabileceğine dair yeni yeni ipuçları vermeye başladığını vurgulayan Papermaster, sunumunda şöyle konuştu: "Bilgi işlem donanımları, ekranlar ve alıcılar alanlarında iki ile beş yıl arası gerçekleşecek önemli gelişmeler performans, satın alınabilirlik, sanal gerçeklik çözümlerinin taşınabilirliği ve geniş bir yelpazede heyecan verici yeni uygulamaların temelini oluşturacak iyileştirmeler sunacak. Yenilikçilik açısından yeni bir dönem başlatan sanal (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri eğlenceden eğitime ve sağlığa kadar birçok endüstriyi radikal bir şekilde değiştirme potansiyeline sahip. Yapı taşları artık ortada; bundan sonra endüstrinin donanım, görselleştirme ve yazılımı geliştirmeye odaklanma zamanı."

Mark Papermaster'a sahnede VR endüstrisinden pek çok liderin yanı sıra, AMD Stratejik Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Roy Taylor eşlik etti. Taylor aynı zamanda, kısa süre önce kurulan İngiliz Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) sanal gerçeklik danışma kurulunda görev alıyor. Bağımsız danışma kurulu, sanal gerçeklik teknolojilerinin film, televizyon ve oyun endüstrilerinin mevcut durumunu nasıl etkileyeceği ve yeni nesil hikaye anlatıcılara yeni bir araç olarak hangi şekillerde destek sağlanabileceği gibi konulara odaklanacak.

VR pazarı büyüme potansiyeli ile dikkat çekiyor

Araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre sanal ve artırılmış gerçeklik pazarının 2016 ve 2020 arasında toplam 5.2 milyar dolardan, 162 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

AMD de, bir süredir sanal gerçekliğin geniş kitleler tarafından benimsenmesi için gelecek nesil grafik ve bilgi işlem teknolojileri geliştirmeye odaklanıyor. Şirketin kısa süre önce pazara sunduğu AMD Radeon RX 480, kullanıcılara büyüleyici grafikler ve akıcı sanal gerçeklik deneyimleri sunuyor. 200 dolardan başlayan tavsiye edilen satış fiyatı ile kullanıcılara sunulan RX 480 üst seviye sanal gerçeklik deneyimi için pazardaki en uygun maliyetli çözüm olarak dikkat çekiyor. AMD ayrıca kısa süre önce geçmiş nesile kıyasla çekirdek başı komutlarda %40 performans artışı sağlayarak AMD işlemcilerinin performans artışı konusunda bir kilometre taşını temsil eden gelecek nesil, yüksek performanslı "Zen" işlemci çekirdeğinin bir ön gösterimini gerçekleştirdi. "Zen" temelli "Summit Ridge" masaüstü işlemcilerinin 2017 yılının başında pazara sunulması bekleniyor.

Sonraki Haber

Forum