Alternatif Veri Giriş Yöntemleri

Delikli kartlardan sesle kontrole, lazer hologram klavyeye kadar uzayan veri giriş tarihinde insanlar pek çok cihazı denediler. Şimdilik klavyenin ve farenin tahtını sarsabilecek bir alternatif ortaya çıkmadı.

Klavyeler

Ergonomik Klavyeler (www.microsoft.com/keyboard):
Uzun saatler masa basinda bilgisayar kullanan çalisanlarin bileklerinde ortaya çikan agrilar nedeniyle çalistiklari sirketlere açtiklari tazminat davalarinin sonucunda ergonomik klavyeler artik iyice yayginlasti. Ancak yine de çok uzun süreli çalismalarda eklemlerdeki agrilarin önüne geçmek mümkün degil.

+ Eklem agrilarini azaltan tasarimi.
- Alisilmamis sekilleri nedeniyle parmaklarin tuslarin yerlerini bulmakta zorlanmasi.

Harici PDA Klavyeleri (www.palmgear.com)
Avuçiçi bilgisayarlar, veri girisi konusunda tartismalarin en fazla odagina yerlesen cihazlar oldular. Dokunmatik ekranlari, yazilimsal klavyeleri, el yazisi taniyan graffiti yazilimlari ve harici donanimsal klavye takilabilmesi seçeneklerine sahipler. Harici PDA klavyeleri ise masa üstü klavyelerle ayni isi görmelerine ragmen PDA’lara monte edilebilecek sekilde dizayn edilmislerdir.

+ PDA’lara veri girisinde geleneksel klavye hissini yaratmalari.
- Tasinma sorunlari ve her ortamda rahatça kullanilmamalari.

Virtual Keyboard (www.vkb.co.il)
israilli bir firma tarafindan gelistirilen hologram, Hannover CeBIT2002’de tanitildi. Düzgün yatay bir yüzey üzerinde lazerle hologram klavye yaratan cihaz, bilim kurgu filmleri için üretilmis bir dekor gibi görünse de gerçekten çalisiyor ve simdilik PDA’lara baglaniyor. Yeni tasarimlarinin masaüstü sistemlerde kullanilmasi da zaman meselesi.

+ Klavyenin boyutlarinin ayarlanabilmesi ve tasima sorununun azalmasi
- Harflerin üzerine dik basmayi gerektirmesi ve düzgün yüzeyler üzerinde çalismasi.

Yazilimsal Klavyeler (www.palmgear.com)
PDA’larin, kiosk’larin veya dokunmatik ekranli herhangi bir bilgisayarin ekraninda beliren minik bir klavye simülasyonudur.

+ Yer kaplamamasi
- Küçük ve düsük çözünürlüklü ekranlarda yanlis harfe basma sorunu.

Mouse ve Joystickler

Kalem Mouse
Mouse kullanimi özellikle dijital ortamda çizim yapanlar için kullanim zorluklari çikardigindan kalem seklinde dizayn edilen mouselar ortaya çikti ancak sadece belirli meslek gruplarina hitap eden bu cihazlar yaygin kullanim alani bulamadilar. Ucunda algilayicilar bulunan modelleri veya dokunmatik bir pad üzerinde çalisan çesitleri bulunuyor.

+ Çizim yapmayi kolaylastiran uygun yapisi.
- Eli çabuk yormasi veya özel bir mouse pad’e ihtiyaç duymasi.

Gaming Mouse (www.microsoft.com/mouse)
Oyun oynamayi sevenler için gelistirilen özel mouselar, normal mouselarin iki kati kadar çözünürlüge sahip olduklarindan oyunculara hassas nisan alma, hareket etme imkani sagliyorlar.

+ Normal mouselardan daha hassas yapisinin oyunlarda rahatlik saglamasi
- Standart uygulamalarda, hassasiyet sebebiyle elin çok fazla hareket etmesi.

Pedal Mouse (www.hunterdigital.com)
En ilginç mouse modeli olan pedal mouse, el eklemlerinde ortaya çikan agrilari (Carpal Tunnel Sendromu) tamamen ortadan kaldiriyor çünkü sadece ayaklarla çalisiyor. Iki pedalli sitem normal bir mouse’un bütün is-
levlerini gerçeklestiriyor.

+ Geleneksel mouse’larin neden oldugu agrilari ve masadaki kalabaligi önlemesi.
- Ayak bileklerinde agri olusmayacaginin garantisinin bulunmamasi ve zor alisilmasi.

Dokunmatik Mouse (www.fellowes.com)
Üzerinde küçük dokunmatik bir pad bulunan bu cihazin üzerinde bir parma
gi gezdirerek mouse kullanir gibi, imleci kontrol etmek mümkün olabiliyor.
Son yillarda diz üstü bilgisayarlarda yaygin kullanim alani bulan teknolojinin mouse seklinde dizayn edilmis ve masaüstü sistemlere kullanilan versiyonlari da var.

+ Sadece isaret parmagini küçük hareketlerle oynatmanin yeterli olmasi
- Hizli hareket edildiginde kontrolün kaybedilmesi.

Dokunmatik Ekranlar

Dokunmatik Ekranlar (www.palmgear.com)
Mouse gerektirmeyen dokunmatik ekranli bilgisayarlar, özel LCD ekranlari sayesinde yazilimsal bir klavye ile de çalisabiliyorlar. El yazisi da taniyan bu sistemler özellikle gelecegin standart PC sistemleri olarak kabul edilen Tablet PC’lerde ve avuçiçi bilgisayarlarda kullanim alani buluyorlar.

+ Donanimsal klavye ve mouse gerektirmeyen kompakt yapilari
- Yüksek enerji ihtiyaci ve günes isiginda kullanim zorlugu.

Ses

Mikrofon (www.microsoft.com/hardware)
Ses kullanarak veri girisi yapmak, üzerinde uzun zamandir çalisilan bir fikir. Ancak kaydedilen ilerleme henüz istenilen seviyede degil. Bir mikrofon ve uygun bir yazilim sayesinde bilgisayara çok temel komutlari (dosya aç, kaydet..) vermek olasi ama henüz bir metni okuyarak yaziya geçirmek mümkün degil.

+ Ellerin serbest kalmasi. Sadece konusarak hizli komut verilmesi
- Henüz yeterli olmayan teknoloji, telaffuzun yanlis anlasilmasi, sinirli kullanim alani.

Eldivenler

Sense Board (www.senseboard.com)
Avuçiçi bilgisayarlarda metin girisini kolaylastirmak için dizayn edilen cihaz iki ele birden takiliyor. Cihazin içindeki algilayicilar el kaslarindaki hareketleri hissederek parmaklarin hangi harfe dokunmak istediklerini tahmin ediyor. Çalisma prensibi insan mantigini zorlasa da cihaz ise yariyor ve her pozisyonda el bilgisayarina metin girisi yapmak mümkün oluyor.

+ Esnek kullanim açilari, hizli metin girisi saglamasi.
- Alismanin zaman almasi ve eldivenleri tasimanin zor olmasi.

Sanal Eldiven P5 (www.essentialreality.com)
Robot kollarini animsatan iri elektronik eldivenler kullanmak, bilim-kurgu filmlerindeki fantezilerden biridir. Essential Reality isimli bir firma tarafindan piyasaya sürülmeye hazirlanan sanal eldiven P5 ile el ve parmaklari boslukta hareket ettirerek bilgisayar ekraninda kontrolü saglamak mümkün. Eldivenin parmak uçlarindaki yüzüklerde ve üzerindeki seritlerde alicilar bulunuyor. simdilik sadece oyunlar için tasarlanan ürünün metin girisi yapmak, tehlikeli görevlerde robotlari yönlendirmek gibi is uygulamalari için de kullanilmasi için çalismalar sürüyor.

+ Klavye ve mousa gerek birakmayan özgür yapisi
- Agir, hantal görünümü ve sadece oyunlarda kullaniliyor olmasi.

İnsanlarin kendilerini ifade edebilmeleri, tarih boyunca en önemli sorunlardan biri olmustur. Dogru anlatim yöntemi ile bulusamayan fikirler ya yok olup gitmis ya da zorla anlatilmaya çalisildigi için kavgalar, çatismalar, savaslar, ölümler, acilar getirmistir. Insanlarin kendilerini basari ile ifade edebildigi durumlarda ise edebiyat, sanat, bilim gibi arti degerlerin ortaya çiktigi açiktir.

Yüzyilimizin ikinci yarisinda bilgisayarla tanisan insanoglu sanki diger insanlara düsündüklerini anlatabilmek konusunda çok basariliymis gibi bu kez de bilgisayarlara “laf ” anlatma çabasina girdi. Ilk önceleri, birer mekanik mucizesi olarak hizli dört islem yapmak üzere tasarlanan, daha sonra elektronik yapiya kavusan ve dört islem disinda insan hayatinda önemli olan neredeyse her isi yapmaya aday olan bilgisayarlara “laf ” anlatmak, kisaca veri girisi yapmak, tahmin edildigi gibi bir sorun haline gelmis durumda.

Karar vermek zor: Artilar ve eksiler birarada Veri girisi konusunda ulasilan her teknolojinin zayif bir noktasi oldugundan, daha iyisine ulasmak amaciyla yeni veri giris yöntemleri gelistiriliyor. Alternatif yöntemlerin sayisi artarken, her kullanicinin kendisine uygun seçenekleri veya kombinasyonlari belirlemesi de uzun bir süreç olusturabiliyor. Önemli sorunlardan biri, eksik yönlerine ragmen bir yönteme alisildiginda, yeni bir yönteme baslamanin veya alismanin zor olmasi. Veri giris aliskanliklari ise bilgisayar basindaki üretkenligi, zamani ve dolayisi ile tüm hayati dogrudan etkileyen bir faktör. Bir roman veya kitap yazdiginizi veya yazili bir metni yeniden bilgisayara geçirdiginizi düsünün. 500 sayfalik bir kitabi daktilo kullanir gibi harf harf yazmak ile bir mikrofona okumaniz, okunan her kelimenin bilgisayar tarafindan taninip yaziya dönüstürülmesi arasindaki fark insanlarin yasam sekillerini etkileyecek kadar büyüktür. Klavye kullanan kisi ofiste masa basinda mesai saatleri içinde çalismak zorundayken, diger yöntemi kullanan kisi kirda piknik yaparken minik bir cep bilgisayari ile bile isini gerçeklestirebilir. Günümüzde kullanilan alternatif veri giris yöntemleri nedir? Bu günün teknolojisinde degisik amaçlar için bilgisayara “laf” anlatmanin degisik yollari mevcut. Oyun oynayacaksaniz, joystickler, direksiyonlar, padlar, pedallar, sanal eldivenler, giyilebilen kiyafetler; yazi yazacaksaniz her çesit klavye: ergonomik, klasik, katlanabilir, bez, yazilimsal hatta hologram...

Bilgisayara komut vermeyi kolaylastirmak isteyenler için ses taniyan özel sistemler, mikrofonlar; çok hareket etmek istemeyenler için göz bebegini takip eden gözlük seklinde fareler...

Sonraki Haber

Forum