Almanya, Türkiye'den personel alımını hızlandırıyor: İlk detaylar...
Almanya'da havaalanlarında yaşanan personel krizini hafifletmek üzere Türkiye ve Balkan ülkelerinden personel alımı için düğmeye basıldı.
Almanya'da havaalanlarında yaşanan personel krizini hafifletmek üzere Türkiye ve Balkan ülkelerinden personel alımı için düğmeye basıldı.
Almanya'da bir süredir havalimanlarında kuyruk krizi yaşanıyor. Özellikle güvenlik ve yer hizmetleri konusunda personel eksikliği var. Öyle ki bazı seferler personel krizi nedeniyle iptal ediliyor. Özellikle Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde yaz tatiliyle birlikte personel eksikliği krizi tırmandırmış durumda. Alman hükümeti, şirketlerin pandemi sırasında çok sayıda kişiyi işten çıkarttığını, sorunun bu nedenle yaşandığını belirtiyor.
Soruna kısa vadeli çözüm içinse Türkiye ve Balkan ülkelerinden personel alımı hedefleniyor. İçişleri Bakanı Faeser havalimanlarında tüm alanlarda personel eksikliği bulunduğunu ifade ederek, "Kısa vadeli önlemlerle yardımcı olmak istiyoruz. Şirketlerin ülke dışından, özellikle Türkiye'den yardımcı işçileri işe almalarına imkan veriyoruz" dedi.
Deutsche Welle'de yer alan habere göre Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser personel sıkıntısının hafifletilmesi için yurt dışından süre sınırlı sözleşmelerle eleman alınmasının planlandığını duyurdu.
Habere göre Bakanlar, özellikle bagaj ve check-in işlemlerinde çalıştırılması öngörülen yabancı personel için çalışma ve oturum izin süreçlerinin hızlandırılacağını, ancak güvenlikten feragat edilmeyeceğini söyledi.
Haberde yer alan detaylar özetle şöyle:
ÜCRET VE ÇALIŞMA KOŞULLARI UYARISI
-
Başta Türkiye olmak üzere yurt dışından alınacak takviye personele toplu iş sözleşmesiyle belirlenmiş ücretlerle ödeme yapılacak.
-
Söz konusu kişiler yürürlükteki sicil kontrollerine tabi olacak ve güvenlik alanında görev yapmayacak.
-
Çalışma Bakanı Heil yabancı personelin Almanya'ya gelebilmesi için bürokrasiyi azaltarak hızlı bir süreç işlemesini sağlayacaklarını söyledi.
-
Çalışanlara, toplu sözleşmeye göre ücret ödeneceğini belirten Çalışma Bakanı Heil, "sosyal damping"e izin verilmeyeceğini, yabancı personelin "insan onuruna yaraşır bir şekilde barındırılması gerektiğini söyledi.
-
Heil, şirketlerin birkaç bin personel getirmek istediğini belirterek, bu konudaki şirketlere düşük ücretlerin ödenmemesi, toplu sözleşme kapsamında ücret ödemesi yapması ve uygun konutların sağlanması şartlarının getirildiğini belirtti.
İŞE BAŞLAMA TARİHİ NE ZAMAN OLACAK?
-
Takvimde yabancı personelin ne zaman işe başlayacağı için kesin bir tarih verilmedi. Havacılık Yer Hizmetleri İşverenler Birliği (ABL) Başkanı Thomas Richter, yabancı personelin işe başlayabilmesinin en erken Ağustos ayını bulabileceğini ve bunun tatil sezonu için pek çok havaalanı açısından çok geç bir tarih olduğunu belirtti. Richter, "Takviye eleman alımı sorunu çözmüyor ama kesinlikle yardımı olacaktır" diye konuştu
Habere göre sadece Lufthansa, yaz sonuna kadar Frankfurt ve Münih havaalanlarından 3 bin uçuşu iptal etti. Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr, yaşanan kaos nedeniyle yolculardan özür dilemiş ve pandemi krizi sonrasında, "tasarruf tedbirlerini belirli alanlarda abarttıkları" itirafında bulunmuştu.
Ülkede personel eksikliğinin de büyük ölçüde Kovid-19 salgını dönemi işlerine son verilenlerin yeni iş bulmaları ve havacılık sektörüne yeniden dönmek istememelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Almanya'da yolcu kontrolünden uçak bakımına ve uçuş görevlilerine kadar birçok alanda personel sıkıntısı yaşanıyor.
TÜRKİYE'DEN 2 BİN PERSONEL İDDİASI VARDI
Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), mayısta Federal Çalışma Bakanlığı'na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sunmuştu. Teklifte, "Yer hizmetleri alanında 2 bin kişilik personel sıkıntısı var. Bu personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurt dışından işçi alımını görüyoruz." denilmişti.
BDL'ye göre, Türkiye'den gelecek işçiler, A2 seviyesinde Almanca konuşuyor, hava yolu birliği IATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifikalı tehlikeli madde eğitimlerine sahip ve Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılıyor.