Aktif gürültü önlemenin geleceği: Plazma tabanlı gürültü önleme
Araştırmacılar, EPFL adını verdikleri plazma tabanlı gürültü önleme aktif gürültü önlemeyi bir adım daha ileri taşıyor.
EPFL Acoustic Group araştırmacıları, gürültü engellemeyi biraz daha ileri götürmek istiyor. Kulaklıklarda ve otomobillerde ANC'yi (Aktif Gürültü Önleme) düzgün çalışacak şekilde ayarlamak kolay olsa da, şu anda bu teknolojiyi kullanma şeklimizi oda ölçeğinde ayarlamak biraz daha zor olabiliyor. Ancak, yeni bir plazma tabanlı gürültü önleme teknolojisi bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
ANC teknolojisi, büyük ölçüde hoparlörlerde ses üretmek için kullanılan dalgaların basıncını ölçmeye ve ardından dalgaları iptal etmek ve gürültüyü nötrlemek için ters yönde dalga yaymayı temel alıyor. Şu anda, aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, ANC'yi bir odada kullanmak isteyenlerin hoparlörlerle dolu bir duvar kullanmaları gerekiyor. Ancak araştırmacılar, EPFL ile gürültü sorununa çok daha hafif bir çözüm buldular.
EPFL, gürültüyü azaltmak ve iptal etmek için süper ince plazma tabanlı iyonik hoparlör tabakalarıyla deneyler yapmaya başladı. Bu hoparlörler çok hafif, basit ve hatta yapımı ucuz. Ortam havasını plazma yoluyla iyonize etmek için bir elektrik alanı kullanan iyonik tahrik sistemlerine benzer şekilde çalışıyorlar.
EPFL araştırmacılarının belirttiğine göre, plazma tabanlı gürültü önleme teknolojisinin kullanılması, yüksek frekanslı dalga boylarını önlemenin yanı sıra, düşük frekanslı dalga boylarında da nispeten iyi bir şekilde çalışıyor. EPFL’nin nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
New Atlas'ın haberine göre, bu yeni hoparlörler yalnızca 17 mm'lik bir malzeme kullanarak daha düşük frekanslı dalga boylarını iptal etmeyi başardı. Gürültü azaltıcı köpükler veya ses emici duvarlar gibi mevcut temel sistemler ise, 4 m kalınlığında bir kurulum gerektiriyor. Teknoloji, odalarda, uçaklarda ve otomobillerde gürültü önleyici ortamlar oluşturmak için kolaylıkla kullanılabilir.