Akıllı telefonunuzu neden kılıfıyla şarj etmemelisiniz?

Akıllı telefonları şarj ederken yapılmaması gereken şeyler var ve bunlardan biri de kılıfıyla şarj etmek... Peki ama bir telefonu kılıfıyla şarj etmek neden önerilmiyor?

Pek çok akıllı telefon lityum iyon pillerle çalışıyor ve telefonunuzu nasıl şarj ediyor olursanız olun bu piller zaman içinde bozuluyor. Bunun nedeni, yük taşıyıcılarını elektrotlar arasında kaydırarak işlev görmeleri ve bunu yaparken bileşen parçalarının strese uğraması sonucu zamanla daha az verimli davranmaları.

Telefonunuzu çok uzun süre şarj etmek veya şarj etmeden önce pilin tamamen bitmesini beklemek (yani 0’dan şarj etmek) elektrotları zorlamanın ve akıllı telefonunuzun pilinin ömrünü kısaltmanın harika yolları. Ancak, bir pili öldürmenin belki de en etkili yollarından biri aşırı ısınmasına izin vermekten geçiyor.

Telefonunuzu kılıfla kullanıyorsanız, şarj ederken kılıfı çıkarmanız telefonunuzu daha uzun süreler kullanabilmeniz için iyi bir tercih olabilir. Zira telefon şarjdayken, normalden biraz daha fazla ısınıyor ve kılıf bu ısıyı telefon çevresinde muhafaza ederek bataryaya zamanla etkili şekilde zarar veriyor. Başka bir deyişle, ısının uygun şekilde dışarı atılmasını engelliyor.

Eğer telefonunuzu şarj ettikten sonra önemli ölçüde daha sıcak olduğunu hissediyorsanız, bu, çok ısındığının ve pil kapasitesine zarar verdiğinin bir işareti olabilir. Eğer ısındığını hissetmiyorsanız o zaman sorun yok. Ancak yine de bu, ileride bataryanın zarar görmeyeceği anlamına gelmiyor.

Sonraki Haber

Forum