Yeni bir teknoloji, hologramları akıllı telefonlara taşımayı vaat ediyor

Bilim kurgu filmlerinde gördüklerimiz sonunda gerçek olacak mı? Yeni bir teknoloji, cebimizdeki akıllı telefonları hologram görüntülerle birleştirmeyi vaat ediyor.

Hologram fikri 40 yıldan beri hayatımızda var. Ancak, bilim kurgu filmlerinde görmeye aşina olduğumuz üç boyutlu görüntüler içerisinde çalışan sistemlere hala çok uzağız. Peki, hologramların yakında cep telefonlarında kullanılabileceğini söylersek, ne dersiniz?

Yaklaşık iki yıl önce MIT’deki araştırmacılar büyük bir icat yaptı. Tensor holografi olarak adlandırdıkları bir teknoloji ürettiler. O zamandan bu zamana proje gelişti ve günümüzde artık araştırma ekibinin deyimiyle “tamamen otomatik, gerçek dünyadan gelen girdileri kullanabilen, gerçekçi derinlikler üretebilen ve görsel hataları giderebilen” bir sistem ürettiler.  

Üstelik sistem oldukça da ekonomik işliyor. Gerçek zamanlı 3D hologramlar üretmek için gerekli olan işlemci gücü ve bellek 1 megabayttan daha az. Günümüzde cep telefonlarında yüzlerce gigabayt veri tutulabildiğinden, güçleri hologram göstermeye rahatça yetiyor. 

Ekip, bu yeni proje için bilgisayarlara hologram göstermeyi kendi kendine öğrenmeleri için bir metot geliştirdi. Evrişimli bir sinir ağı oluşturdular ve bunu bilgisayar tarafından oluşturulan 4.000 çift görüntüyü eşleştirecek şekilde ayarladılar: Biri her bir pikselin rengi ve derinliği hakkında bilgi içeren 2 boyutlu bir resim, diğeri ise o görüntünün bir hologramı.

Sonuç ise etkileyici... Bilgisayar programı hologram yaratmada o kadar başarılı oldu ki, ekibin kendisini bile şaşırttı. Matusik, “Bu, insanların holografiye karşı tutumlarını tamamen değiştirebilecek önemli bir sıçrama” diyor ve ekliyor: “Sinir ağlarının bu görev için doğmuş olduğunu düşünüyorum.

Yeni uygulama VR başlıklarının rahatsız edici yanlarını içermiyor ve belki de metaverse’e girişte yeni bir yol açıyor. Diğer uygulama alanları arasında 3B baskı, medikal görselleştirme, mikroskopi ve malzeme bilimi yer alıyor.

Ekip, “Holografik 3D ekranlar, cep telefonlarından veya stereoskopik artırılmış gerçeklik (AR) ve (VR) ekranlarından farklı etkileşimli deneyimler sağlar. Çalışmamız, tüketici sınıfı bir GPU'da (grafik işlem birimi) gerçek zamanlı ve iPhone 13 Pro'da 5 FPS (saniyede kare sayısı) olarak çalışıyor ve gelecek nesil AR/VR kulaklık ve gözlüklerde umut verici gerçek zamanlı mobil performans vaat ediyor” diyor.

Sonraki Haber

Forum