Akıllı ceplerin az bilinen 8 faydası!

Akıllı ceplerle yapılabilen bu 8 şeyi muhtemelen daha önce hiç duymadınız!

Günümüzdeki akıllı cep telefonları, potansiyeli doğru olarak kullanıldığında sihirli makinelere dönüşebiliyorlar. Onlardan birer müzik enstrümanı, oyun konsolu ve fazlasını oluşturmak şu an mümkün.

Ama aslında bu sadece bir başlangıç. Örneğin akıllı ceplerin uydularda kullanılabildiğini biliyor muydunuz? İşte akıllı ceplerimizin işe yarayabileceği 8 alan.

1. Hava durumu tahmini: OpenSignal, akıllı ceplerde pil sıcaklığını, ışığı ve basıncı ölçmek üzere tasarlanan sensörlerin şaşırtıcı derecede isabetli hava raporları oluşturmakta kullanılabildiğini ortaya çıkarmıştı.

Yeteri kadar telefon bir araya geldiğinde şu anki hava durumu hakkında bir rapor oluşturmak mümkün. Hava durumu tahmini ise bir sonraki adım.

2. Akıllı ceple çalışan uydular: Şubat ayında bir Google Nexus One, STRaND-1 uydusunun beyni olarak yörüngeye gönderilmişti. Cep, uzayla ilgili bilgiler toplamak üzere deneysel uygulamalar çalıştıracak.

3. Yağmur ormanlarını koruyan akıllı cepler: Endonezya'da kar amacı gütmeyen kurum Rainforest Connection, Android'li cepleri yasadışı ağaç kesimini engellemek istiyor. New Scientist'in raporuna göre bunun için testere sesini algılamak üzere telefonun üzerindeki mikrofon kullanılabiliyor.

4. Mobil laboratuvar olarak akıllı cepler: University of Illinois'ten araştırmacılar, iPhone'u tam bir mobil medikal laboratuvara dönüştürebilen birer istasyon ve uygulama geliştirdiler. Bu sayede araştırmacılar, telefonun kamerasını kullanarak toksinleri, proteinleri, bakterileri, virüsleri ve diğer organizmaları algılayabildiler. 200 dolarlık optik bileşenlerden oluşan bu beşik, laboratuvardaki 50.000 dolarlık modellerin yerine geçebilecek kadar iyiydi.

Otomobil süren akıllı cepler

5. Otomobil süren akıllı cepler: Google'ın kendi kendine giden otomobilleri, 30.000 dolarlık bir donanıma sahip olsalar da Avustralya'dan Griffith Üniversitesi, bu işi tek bir akıllı ceple yapabileceğini iddia ediyor. LIDAR sensörleri ve kamera yığınları yerine öğrenciler, temel olarak telefonun kamerası ve GPS sensörüyle çalışan bir prototip meydana getirmeyi başardılar.

6. Kimyasal savaş saldırılarını algılamada akıllı cepler: ABD İç Güvenlik Bakanlığı, yakında anti-kimyasal savaş yazılımları ortaya çıkaracak. Cell-All projesi, akıllı cepleri uygun fiyatlı kimyasal sensörlerle donatmayı ön görüyor. Bu sayede klordan sinir gazı saldırılarına her şey algılanabilecek.

7. Akıllı ceplerle sağlık durumunu izleme: Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), akıllı cep ekranlarını birer dijital doktora dönüştürmenin yolunu buldu. Bu sayede ekrana dokunduğunuzda proteinler, DNA molekülleri de algılanabilecek. Araştırmanın liderlerinden Hyun-gyu Park, ekranların DNA moleküllerini medikal ekipmanlar kadar başarılı bir biçimde algılayabildiğini söylüyor.

8. Tüfek dürbünü: 99 dolara satılan Intelliscope, av tüfekleri ve paintball tabancaları için rüzgar hızı, yönü, pusula detayları ve cephane durumu gibi faydalı bilgileri cep ekranı yoluyla sağlayabiliyor. Dahası Intelliscope ile hedefinize dijital zum ile yaklaşmanız ve video kaydetmeniz de mümkün.

Sonraki Haber

Forum