Adobe'dan bir Flash alternatifi: Edge!

Sonunda Flash'a gerçek bir alternatif geliyor! İşin ilginç yanı ise, bu alternatifi geliştiren isim.

Adobe, geliştiricilere ve tasarımcılara HTML5, CSS3 ve JavaScript ile animasyonlu grafikler oluşturmaya izin veren yeni yazılımı Edge'in önizleme sürümünü Pazartesi günü yayınlamayı planlıyor. Adobe Labs'den erişilebilen Edge, şirketin müşterilerine tanıdık gelebilir zira ürün, After Effects ve Flash Pro'dan çalışma alanı gibi bazı öğeleri içerisinde barındırıyor.

Edge, HTML koduyla doğal olarak çalışıyor ve varolan HTML dosyalarını açarak sadece birkaç satır kod ile onları animasyonlu hale getirebiliyor. HTML kodundaki bu "include"lar, uygulama tarafından oluşturulan harici JavaScript ve JQuery kodlarına referans taşıyor ve sayfa yüklendiğinde yükleniyor.

Adobe'dan üst düzey bir bilgisayar uzmanı, çevrimiçi bir tanıtımda Edge ile animasyonlu grafikler oluşturmanın kolaylığını gösteriyor. Hatwich şunları söylüyor: "Bunu birkaç sene önce görmüş olsaydım, Flash ile yapıldığına yemin edebilirdim."

Edge, Webkit işleme motorunun dahili bir sürümünü kullanıyor. Çıktı ise modern masaüstü ve mobil tarayıcılarda çalıştırılabiliyor.

Edge, Flash'ın yerine şu an geçmeyecek ancak...

Adobe'un Flash'ı HTML5'e dönüştüren "Wallaby" gibi birtakım HTML5 araçları mevcut

Ancak Edge, Flash'ın yerine geçecek bir uygulama değil. Önizleme seviyesinde olan araç, gelişmiş Flash araçlarından daha az yeteneğe sahip ancak önümüzdeki altı ay içerisinde eklenecek yeni özelliklerle Flash için popüler bir alternatif halini alabilir. Adobe, 1.0 sürümünü ücretli olarak 2012'de piyasaya sürmeyi planlıyor.

Adobe, Flash'ın günümüzde daha özel bir hale geldiğinin ve müşterilerin etkileşimli içerik için HTML5'e yöneldiğinin farkında. Şirketin halihazırda birkaç HTML5 aracı ve eklentisi bulunuyor.

Adobe ürün pazarlama yönetmeni Heidi Voltmer, Flash platformunun 3D oyun ve medya uygulamaları gibi karmaşık projelerde geliştiricilerin tercihi olarak kalacağını beklediklerini söylüyor. Hatwich ise şunları ekliyor: "HTML5'in şu an yapamadığı birçok şey var."

Hatwich'in sözleri doğru olsa da bu "birçok şey"in çok kısa zamanda "pek az" şeye dönüşmesi olası. Angry Birds'ün HTML5 temelli sürümü, ve HTML5 oyun motoru Impact, platform ile neler yapılabileceğinin işaretini şimdiden veriyor.

Sonraki Haber

Forum